La Mamaia a avut loc saptamana trecuta o intalnire a sefilor de stat din 17 tari central si est europene. In cadrul acestei reuniuni, presedintele roman Ion Iliescu a purtat discutii cu omologul sau ucrainean, Leonid Kucima. Principala tema a fost diferendul dintre cele doua state, legat de impartirea platoului continental din Marea Neagra, diferend care se acutizeaza.

Ion Iliescu a declarat dupa convorbirile cu Leonid Kucima ca daca nu se va gasi o solutie pe cale amiabila, se va ”recurge la arbitraj international.

” Suplimentar, de cateva saptamani a izbucnit o alta neintelegere intre cele doua tari, legata de canalul Dunare-Mare (Bastroe) pe care-l construiesc ucrainenii prin Delta Dunarii, largind un vechi estuar, operatiune desfasurata fara acordul partii romane si care a starnit proteste internationale la Berna, Washington sau Londra, opinia publica internationala exprimandu-si consternarea fata

de actiunea ucraineana. Relatiile romano-ucrainene, niciodata stralucite, s-au deteriorat subit in ultima perioada. In acest sumbru context, deschiderea podului istoric de la Sighet si proiectele transfrontaliere existente sunt in pericol de a fi amanate la nesfarsit si in curand, ucrainenii care doresc sa intre in Romania vor avea nevoie de vize.

Maramuresul ucrainean

In ultimele zile, pe ambele maluri ale Tisei au avut loc mari miscari de trupe (diplomatice, evident). Alexandru Cornea, ambasadorul Romaniei la Kiev, a efectuat o vizita de patru zile in regiunea Zakarpatia (din cadrul careia fac parte si localitatile locuite de romanii de la nord de Tisa).

Cu acest prilej, la Slatina s-a deschis un birou consular romanesc pentru uzul celor care vor trebui curand sa solicite vize pentru a veni in Romania. La inaugurare n-a participat nici o oficialitate maramureseana.

Cornea a purtat discutii cu guvernatorul regiunii (pe tema vizelor, a programelor transfrontaliere comune TACIS-PHARE, chestiunea Podului Sighet-Slatina) si cu reprezentantii postului radio Ujgorod, care emite si in limba romana. Apoi, ambasadorul s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti din sud-estul Ucrainei.

Pe de alta parte, Liviu Avram (viceconsulul roman la Cernauti), consulul ucrainean la Suceava si o delegatie alcatuita din 11 membri, din regiunea ucraineana Ivano Frankivsk (proveniti de la Directia pentru Invatamant si Stiinta, doi dintre ei avand statutul de ministri fara portofoliu), au vizitat Maramuresul romanesc, punand accent pe Sighetu Marmatiei si satele ucrainene din regiune.

Din nou, oficialii nostri au fost sublimi, lipsind nepoliticos (cu exceptia catorva minute, cand primarul municipiului Sighet, Eugenia Godja, a fost alaturi de vizitatori) de la intalnirile cu inaltii oaspeti. Delegatia ucraineana nu s-a intalnit nici cu reprezentantii partidelor minoritare ucrainene (UUR, UDUR sau cei ai rutenilor din Romania) din motive care, momentan, ne scapa.

Cert e ca s-au pus bazele unui protocol de colaborare intre scolile de limba materna din cele doua regiuni invecinate ale Romaniei si Ucrainei. Aceste evenimente au constituit ”fata” oficiala a intalnirilor. Ce s-a petrecut in spatele usilor inchise este doar deductibil. Nici ucrainenii, nici romanii n-au chef de scandal, ci dimpotriva, de buna vecinatate.

Dupa iesirile necontrolate de la Mamaia ale obositilor nostri sefi de stat, subalternii lor din teritoriu au incercat sa o dreaga. Ceva din asta a reusit, ”grosul” (adica deschiderea Podului de la Sighet si eliminarea vizelor pentru transfrontalieri), nu. Evolutiile viitoare ale miscarilor diplomatice vor putea, eventual, aplana tensiunile si descongestiona relatiile bilaterale.

Dar atata timp cat la Bucuresti si Kiev se vor afla Iliescu si, respectiv, Kucima, cele doua tari numai de relatii amicale nu vor avea parte