Cei trei copii din Lanurile, cu virste cuprinse intre 6 si 9 ani, care locuiau singuri, intr-o casa darapanata si intr-o mizerie de nedescris, au fost internati intr-un centru de plasament.

Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului (DGPDC) a luat aceasta decizie ieri, dupa ce cotidianul nostru a prezentat, in numarul de marti,

cazul micutilor abandonati de mama si lasati sa se intretina singuri.

Vizita redactorilor nostri si a angajatilor DGPDC, la Lanurile, a impulsionat-o pe Valerica Cheles, mama celor trei copii.

Femeia s-a intors acasa cu Cristina, fata cea mare, cu care locuia intr-un fost cafe-bar, a facut curat, si-a spalat copiii si a inceput sa se ocupe si de treburile casei.

Cu toate acestea, DGPDC i-a luat pe cei trei copii mai mici: Ana Maria, Ionut si Petrus, pe care i-a plasat in regim de urgenta.

Ieri, Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului a hotarit internarea lor intr-un centru de plasament.

"In ceea ce priveste situatia Cristinei, nu s-a stabilit nici o masura de protectie. Fata vrea sa locuiasca cu mama, mama vrea sa aiba grija de ea, nu putem sa o luam de acolo, fara un motiv.

DGPDC va monitoriza in continuare cazul. Astazi, s-a stabilit si consiliere psihologica pentru Cristina, fata va fi vizitata de angajatii Directiei, care vor incerca sa afle ce este mai bine pentru ea",

a precizat Simona Cimpoaie, secretar al Comisiei.

In paralel, se desfasoara, cu sprijinul Politiei, o actiune de identificare si depistare a baiatului cel mai mare, Marius, in virsta de 11 ani, care este paznic la oi, in Tibanesti.

In cazul sau, s-a sesizat Echipa Intersectoriala Locala, care are ca scop principal combaterea celor mai grave forme de exploatare a copilului, prin munca.

Urmeaza un alt sir de cercetari si o noua Comisie, saptamina viitoare, care va hotari si soarta lui.

Cazul familiei Cheles este cunoscut de Primaria comunei Viziru. Angajatii institutiei au sesizat de mai multe ori DGPDC. Valerica are si dosar pentru ajutor social, beneficiind astfel de niste bani pentru intretinerea copiilor. "Femeia ne-a facut numai probleme. Niciodata nu este multumita de nimic. Cind vine la noi, zbiara in dreapta si-n stinga, fara nici un motiv.

A avut pe rol foarte multe procese, pentru batai si scandal. In sat, este cunoscuta ca practicanta a prostitutiei. Ne bucuram ca va avea, in sfirsit, cineva grija de copiii aia nevinovati si, pentru ca nu-i mai are in intretinere, o s-o scoatem si de la ajutor social", a precizat Maria Lipan, referent social in cadrul Consiliului Local Comunal Viziru.