Situatia de la Filosofie este cu atit mai grava, cu cit o astfel de acuzatie, fie si nefondata, poate distruge rapid cariera unui universitar. Nu izolate sint cazurile de acest gen in mediul universitar romanesc. Chiar daca, de fapt, uneori sint dezvaluite doar pentru a rezolva niste conflicte de interese intre profesori.

Toti, Nietzsche, si toti trei?

Primul caz semnalat a fost cel al prof. univ. dr. Mihai Nistor. Acesta a fost acuzat ca a publicat in lucrarea „Fenomenologia religiilor” (Editura Cantes, Iasi, 1999) fragmente dintr-un volum sovietic aparut in anii '60, „Calauza ateistului”. Al doilea caz se refera la cartea „Figuri ale puterii”, semnata de conf. dr.

George Neamtu, de la Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala, al carei ISBN (International Standard Book Number) coincide cu cel al altei carti publicate la Editura Junimea. Pe linga aceasta acuzatie de fals, prof. univ. dr.

Doina Balahur, colega de catedra cu George Neamtu, a depus patru sesizari la Decanatul Facultatii de Filosofie, ilustrind faptul ca fragmente intregi din cartea acestuia au fost extrase din mai multi autori francezi, fara a cita sursele, asa cum o cere legea dreptului de autor.

Din comisia alcatuita de conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” pentru a analiza aceasta situatie, facea parte si prof. univ. dr. Nicolae Rambu, seful Catedrei de Hermeneutica si Istoria Filosofiei.

Imediat dupa intocmirea raportului comisiei, cotidianul „Lumea ieseanului” din 29-30 mai a publicat cu litere de-o schioapa urmatorul titlu: „Plagiat ingrozitor la Universitatea «Al. I. Cuza»”. Astfel, Facultatea de Filosofie a primit a treia lovitura, articolul incriminindu-l chiar pe reprezentantul Facultatii in comisie, profesorul Nicolae Rambu.

Un fals cu iz de furt intelectual

Pina acum, George Neamtu „s-a bucurat” de un tratament special: pentru dezlegarea „misterului" publicarii cartii sale au fost alcatuite nu una, ci doua comisii de analiza. In fata primei comisii, compusa din cinci profesori universitari de la diferite facultati ale Universitatii, acesta ar fi trebuit sa dovedeasca aparitia legala a volumului.

Desi pe coperta figureaza Editura Junimea, colectia „Humanitas”, anul 1999, in actele oficiale ale editurii nu apare nici o publicatie cu titlul „Figuri ale puterii”, iar ISBN-ul coincide cu cel al cartii „Introducere in fizica plasmei”, scrisa de Nicoleta Dumitrescu.

Cezar Ivanescu, directorul Junimii, a declarat ca volumul nu a aparut la ei, desi autorul sustine ca a platit bani acestei institutii.

George Neamtu a adus in fata comisiei o alta „editie” acestei carti. Dupa codul de identificare, reiese ca volumul este publicat in Serbia, la Editura minoritatii romane din Pancevo, regiunea Voievodina. Contactata de membrii comisiei, conducerea Bibliotecii Nationale a Serbiei a verificat codul si anul aparitiei, care nu corespund cu cele scrise pe coperta cartii.

In loc de anul 2000, rezulta ca ISBN-ul a fost dat in 2004, si ca volumul a fost publicat la Iasi.

Raportul inaintat Senatului Universitatii nu descilceste pina la urma drumul incurcat al tiparirii „operei” profesorului iesean. In ceea ce priveste cealalta parte a „cazului George Neamtu”, cea legata de plagiat, comisia nu a stabilit inca nici un rezultat concret.

Pe deasupra, ancheta asupra continutului cartii, a fost pusa in umbra de ivirea unui nou presupus caz de plagiat – cel al profesorului Nicolae Rambu.

Plagiat sau denigrare?

Aparitia acestei noi acuzatii poate fi pusa pe seama faptului ca Nicolae Rambu facea parte din echipa desemnata sa cerceteze falsul savirsit de George Neamtu. Andrei Stavila, doctorand la Catedra de Logica si Epistemiologie a extras din cartea „Prelegeri de hermeneutica” (Editura Didactica si Pedagogica, R.A.

, Bucuresti, 1998), fragmente care, spune el, au fost preluate „atit in mod onest, prin buna si corecta citare, cit si in mod ilicit, prin preluare nedeclarata a pasaje intregi” din „Introduction to philosophical hermeneutics” (Yale University Press, New Haven and London, 1994, traducere din limba germana), scrisa de profesorul Jean Grondin de la Departamentul de

Filosofie al Universitatii din Montreal. Andrei Stavila precizeaza ca a comparat un numar de aproximativ sase pagini din lucrarile respective, si ca pasajele selectate din cartea profesorului Rambu reprezinta o traducere cvasi-literala a scrierii lui Jean Grondin, fara a afla, in interiorul respectivelor fragmente, vreo trimitere explicita in subsolul paginii la textul canadianului.

Nicolae Rambu respinge aceste invinuiri, aratind ca citatele alese de Andrei Stavila sint selectate in asa fel incit doar sa dea impresia unui plagiat: „Oricine poate vedea cum Jean Grondin, cu lucrarea sa este mentionat pe aceeasi pagina, patru rinduri mai jos”.

Situatia se complica, deoarece aceste afirmatii au fost lansate in momentul in care profesorul Rambu se afla intr-o vizita in Germania. Ba, mai mult, nu printr-o sesizare la decanatul facultatii, cum ar fi parut firesc, ci intr-un mod cit mai agresiv, prin publicarea a trei articole violente pe aceasta tema in cotidianul „Lumea ieseanului”.

Profesorul Rambu este de parere ca acestea au fost scrise cu scopul clar de a-l compromite. „Se incearca denigrarea mea si punerea sub semnul intrebarii a competentei mele in acea comisie.

Cu atit mai surprinzator mi se pare faptul ca in finalul articolului se incearca a se corela «cazul Rambu» si «cazul Neamtu», la care se adauga si «cazul Nistor» pentru o eventuala «rezolvare» similara a acestora”, spune Nicolae Rambu.

El crede ca totul este „o inscenare murdara”, facuta din interiorul facultatii, pentru a santaja cele doua comisii in cazul in care profesorul Neamtu va fi gasit vinovat.

Interesele de Catedra trag sforile

„Colegii nu-si mai vorbesc intre ei pentru ca se suspecteaza unul pe celalalt. N-am mai intilnit situatia asta niciodata in cei 25 de ani de cind predau aici. Nici nu stii cine te saluta sincer si cine nu”, declara Stefan Afloroaie, decanul Facultatii de Filosofie.

Ideea ca in spatele acestor acuzatii se ascunde de fapt un conflict de interese privitor la conducerea unor catedre, nu a fost vehiculata doar in cazul profesorului Rambu. Si peste dezvaluirea, de catre prof. univ. dr.

Doina Balahur, a falsului savirsit de George Neamtu a planat suspiciunea unei „lupte” purtate pentru ocuparea unui post mai caldut la Catedra la care cei doi profesori erau colegi.

In ceea ce priveste plagiatul care se tine scai de Facultatea de Filosofie, decanul Stefan Afloroaie asigura ca toate aceste situatii vor fi clarificate, insa pina atunci se abtine de la orice alte comentarii.

Florentina Ciuverca

Andrei Udisteanu

Fragmente din dreptul la replica al prof. univ. dr. Nicolae Rambu

„In al treilea articol (n.r.: din ziarul „Lumea Ieseanului”)prin care se incearca crearea spectaculosului in acest presupus plagiat, acuzandu-ma ca mi-am insusit ideile lui Gadamer, prezentandu-le ca fiind ale mele, sunt aduse ca „probe incriminatorii” patru mici fragmente si o singura fraza. La pag.

177 din lucrarea „Prelegeri de hermeneutica”, autorul german este pomenit in text de 6 ori. De asemenea, in textul luat drept „proba incriminatorie” din cartea mea de la p. 180, Gadamer este mentionat de 3 ori”.

„Cand esti pus in fata unui asemenea scenariu, facut parca de profesionisti ai inscenarilor care amintesc de fosta securitate, te intrebi ce se urmareste. Este vorba doar de excluderea mea din invatamant, dupa cum sugereaza in mod repetat Diana Morarasu (n.r.: autoarea articolului), sau si de altceva?”

„Cel care a regizat tot acest spectacol murdar (...) nu a dat dovada de prea multa „logic” atunci cand a prezentat drept proba a „plagiatului ingrozitor” din Gadamer tocmai pagina 177 din cartea mea, unde Gadamer este mentionat de 6 ori!

„Uimitor este si faptul ca timp de o saptamana mi s-au adus acuzatii grave in presa locala si nimeni nu m-a anuntat printr-un e-mail ca sa ma pot apara”.