Primarul Anton Lungu, acuzat de santaj electoral

Campanie electorala pe banii publici ?!

Locatarii blocului R7 din cartierul Obor, bloc destinat locuintelor sociale, il acuza pe actualul edil al municipiului de santaj electoral.

In urma a repetate plangeri, petitii si cereri, cu numai o saptamana inaintea alegerilor locale, primarul Anton Lungu a dispus, conform locatarilor blocului R7, demararea lucrarilor de renovare a fatadei cladirii si a consolidarii acoperisului de intrare in scara.

Lucrarile au fost incepute de firma SC ITSIC SRL, firma care, din vara anului trecut efectueaza lucrari de renovare la blocul 114 de la Km 10, bloc unde, in mai bine de 10 luni, a reusit „performanta” de a finaliza prima scara. Aceasta contra-performanta va face insa subiectul unui alt articol ce urmeaza a fi dezbatut in paginile cotidianului nostru.

Dorind sa aflam cine este de fapt beneficiarul acestei lucrari, am contactat telefonic directorul Directiei Serviciilor Publice Braila, care ne-a precizat: „In blocul R7 Directia Serviciilor Publice are 20 de apartamente, restul fiind date in proprietate si avand Asociatie de proprietari.

Cu privire la beneficiarul lucrarii de renovare a fatadei, cred ca aceasta asociatie de proprietari este beneficiarul direct al lucrarii”.

In cadrul aceleiasi discutii, directorul DSP, Emiliana Huiu a avut grija sa se contrazica, declarand ca: „cei 20 mp renovati, aferenti laturei de la grupurile sanitare ale nivelurilor reparate au fost de ajuns in ceea ce ne priveste. Restul sa faca asociatia de proprietari.

Ce, s-au invatat la pomana de la stat?! Sa puna mana si sa contribuie si ei!” Cu alte cuvinte, beneficiarul lucrarii dispuse de primarul Anton Lungu este DSP-ul.

Cu privire la alegerea firmei executante a lucrarii, directorul Emiliana Huiu a declarat: „Sa fim seriosi. Pentru 20 mp de tencuiala nu era necesara organizarea unei licitatii. Decizia ii apartine primarului, dansul a dispus”. Aceasta afirmatie sustine suspiciunile noastre privind santajul electoral.

De ce? Pentru ca directorul general al firmei execurante a lucrarii este nimeni altul decat inginerul Gheorghi Obreja, actualul vicepresedinte al PUR, filiala Braila si director de campanie electorala al lui Anton Lungu, candidat la functia de edil al municipiului din partea PUR.

Astfel, nu ne mira de ce Gheorghi Obreja a tinut sa avertizeze locatarii blocului R7 ca „daca Lungu nu iese primar...

sistam lucrarile!” Vorbe? Daca tinem cont de faptul ca marti schelele, lucratorii SC ITSIC SRL si materialele de constructie au fost retrase de la blocul R7, putem considera ca amenintarea lui Obreja, care se pare ca si-a jucat rolul de director de campanie electorala si in afaceri, amestecand... borcanele, se numara printre putinele promisiuni electorale puse in practica dupa campanie.

Urmand firul... de ata alba, cu privire la renovarea fatadei blocului R7, se cuvine sa precizam ca directorul DSP a mai afirmat: „Lucrarea a fost efectuata benevol”. Deci SC ITSIC SRL nu a primit nici un ban pentru lucrarea de la R7, fapt confirmat si de unii dintre lucratori.

De ce? Cine mai face pomana in zilele noastre? Ei bine, gratuitatea lucrarii, executata vadit in scop electoral, are o justificare: „o mana spala pe cealalta si amandoua fata”.

Cati dintre dumneavoastra cunosc faptul ca odata cu trecerea la PUR a lui Anton Lungu, a aderat la acelasi partid si Gheorghi Obreja, devenind peste noapte vicepresedinte al acestei formatiuni politice? Dar faptul ca Obreja, ca director de campanie electorala a candidatului PUR la fotoliul de edil al municipiului, a sustinut campania si din postura de sponsor?

Fara doar si poate nu era nevoie de nici o licitatie privind lucrarile de la R7. Nici macar de o selectie de oferte nu putea fi vorba cata vreme beneficiarul acelei lucrari „benevole” era insusi Anton Lungu...

Iar apropo de licitatii si de selectii de oferte, cunoaste cineva cate dintre acestea au fost castigate de SC ITSIC SRL? Poate preciza si cum ?

Vom raspunde la toate aceste intrebari in numerele noastre viitoare. Cititi-ne si tineti aproape de noi.

Vali CHISOCEANU,

Nicolae DAN