Ieri, prin adresa nr. 209/27 mai a.c., Parchetul National Anticoruptie ne-a confirmat ca, la nivelul Serviciului Teritorial Galati al PNA, exista in lucru un dosar privind "Mafia pietelor".

Procurorii s-au autosesizat in cazul anchetelor de presa, realizate de cotidianul nostru, cu privire la ilegalitatile comise sub ochii conducerii Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila, desfasurind, in prezent, activitati de verificare, pentru a stabili daca s-au comis infractiuni care intra in sfera coruptiei.

In paralel, pe rolul Serviciului de Investigare a Fraudelor, din cadrul Politiei Judetului Braila, exista un dosar penal, care vizeaza "afacerile" cu spatiile din piete.

Reamitim ca, la data de 31 martie, in premiera, reporterii nostri, sub acoperire, au dat in vileag modul fraudulos in care spatii ale DAPT treceau in folosinta de la un negustor la altul, fara licitatii prealabile.

Mai mult, "Obiectiv" a reusit sa descopere ca negustorii care cedau spatiile solicitau bani grei de la cei care le preluau, suma ceruta pentru "vadul comercial" fiind de 300 milioane de lei.

Ziaristii nostri au mai descoperit ca aceste biznisuri cu spatiile comerciale ale statului dureaza de 10 ani, in perioada 1994-2004, numai in Hala, efectuindu-se 26 astfel de operatiuni, cu 19 spatii, inregistrindu-se cazuri cind aceeasi suprafata s-a plimbat de la un afacerist la altul, chiar de 3-4 ori.

Se pare ca sumele invirtite pe sub mina, in toti acesti ani, se ridica la circa 4 miliarde de lei, bani care au intrat in mod ilicit, in buzunarele unor smecheri.

Directorul Gheorghe Boboc, seful Administratiei Pietelor, sustinea, pe 31 martie, ca habar n-a avut de afacerile subterane, cu spatiile pe care le gestioneaza, in ciuda faptului ca acelasi Boboc a aprobat respectivele cedari de contracte.

Faptul ca Politia Economica si Parchetul National Anticoruptie au deschis anchete de proportii, pe baza celor publicate de ziarul "Obiectiv", demonstreaza, in ciuda afirmatiilor directorului Boboc, ca, pe "mosia" sa, s-au facut matrapazlicuri care au generat minareli financiare si evaziuni fiscale grosiere.

.

PNA si Politia, pe capul Administratiei Pietelor.

.

Prin adresa nr. 255/25 mai a.c.

, reporterii nostri au solicitat Parchetului National Anticoruptie o informare despre o posibila implicare a acestei institutii in cercetarea afacerilor necurate, cu spatii ale DAPT, iar raspunsul a fost prompt: "La adresa prin care ne solicitati un raspuns privind procedura autosesizarii in cazul Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor Braila, care a facut subiectul unui material

publicat in ziarul dvs, va transmitem ca, la nivelul Serviciului Teritorial Galati (structura a PNA - n.r.), exista in lucru un dosar privind atribuirea spatiilor comerciale din zonele apartinind Directiei la care faceti referire. In prezent, se desfasoara activitati de verificare a aspectelor sesizate, pentru a se stabili daca s-au comis acte de coruptie".

Practic, PNA s-a autosesizat ca urmare a materialelor aparute in cotidianul nostru, iar finalizarea anchetei privind cele sesizate de reporterii nostri nu mai este decit o chestiune de timp.

PNA urmareste, in intreg dosarul - respectiv "migratia" ilegala a spatiilor DAPT, in timp -, daca actele intocmite au condus la savirsirea unor infractiuni de genul traficului de influenta, luare si dare de mita.

.

Politia este pe punctul de a incheia ancheta, in legatura cu o parte dintre capetele de acuzare.

.

Fata de acest caz, insa, Politia s-a autosesizat inca de la primul articol aparut in "Obiectiv", iar lucrarea penala deschisa initial s-a transformat intr-un ditamai dosarul penal, cu mai multe capete de acuzare. Faptele de natura economica sint de competenta politistilor, insa anchetarea celor de coruptie, de care sint suspectati anumiti functionari ai DAPT, sint atributul PNA.

Ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (fostul Economic) au luat la mina toate documentele intocmite, in ultimii ani, de DAPT, cu girul directorului Gheorghe Boboc. "In prezent, dosarul penal care vizeaza atribuirea ilegala a unor spatii se afla in lucru, insa, in scurt timp, se va sfirsi ancheta, iar noi vom sesiza Parchetul.

Inca nu va putem spune care sint faptele evidentiate in dosar si in sarcina cui sint, insa, in mod sigur, dosarul va merge mai departe, urmind caile procedurale", ne-au declarat ofiteri din comanda Politiei Judetului