S.H., bodiguard la un club bacauan central a fost arestat pentru consum si trafic ilicit de droguri. Urmarirea efectiva a inceput in noiembrie anul trecut. S. incepuse sa lucreze cu sarg pentru formarea unei filiere de distributie a comprimatelor de ecstasy si rezinei de cannabis.

Se banuieste ca firele acestei panze de paianjen sunt bine infipte si ca, de fapt, cei care au cazut in plasa politistilor sunt doar cei care puteau fi sacrificati. Ca sprijin al acestei ipoteze poate fi pusa urmatoarea intrebare: de ce s-a emis un ordin de perchezitie la data 26 martie a.c.

, dar scotocirea propriu-zisa a avut loc abia la cateva saptamani distanta? Timpul dintre comanda si executie ar fi fost suficient pentru ca anumite telefoane sa fie date pentru protejarea traficantilor. In cele din urma, au cazut pe mainile politistilor un singur plasator si un consumator. Pestele gras se pare ca inca inoata.

Exista voci care spun ca rechinul nu a fost prins din cauza intereselor politice, patronul clubului la care lucra S. fiind bun prieten cu marii conducatori ai urbei.

Probe fara relevanta pentru instanta

O pastila de ecstasy era vanduta cu 350000 de lei, iar un gram de canabis ajungea la 1000000. Unul dintre principalii clienti era M.U., un cunoscut om din lumea interlopa a Bacaului, care a dat de multe ori dureri de cap autoritatilor. Alt nume in dosar este cel al lui C.G., un traficant iesean, cei doi aprovizionandu-se reciproc cu substante interzise.

In dosarul care i-a fost intocmit politistii au inserat mai multe probe, cum ar fi suportul magnetic al unor convorbiri telefonice intre S. si diverse personaje cunoscute ale lumii interlope moldave. GAZETA va va prezenta parte dintre aceste conversatii, intocmai cum au fost ele transcrise de catre organele competente.

Pentru protectia oamenilor legii, nu vom da numele celor care au interceptat telefonul lui S.

Trafic de carne vie

Desi invinuirea cu care a fost “agatat” de “garda” este cea de trafic de droguri, intre S. si prietenii lui din afara, bacauani ajunsi in Anglia, Spania sau Franta, au existat diverse conversatii care demonstreaza clar ca bacauanii asigura o buna parte din oferta de carne vie de acolo: Conversatie din ianuarie 2004, purtata intre S.

si doi “tovarasi” aflati in Spania:

“S.: Pe Pitea ala, nu mai da Chioru de el? Ca am doua fete si vreau sa le bichindesc acolo. Grebla: Sa le vinzi?

S.: Da.

G.: Aa! Dar au peste 18 ani?

S.: Da.

G.: Pai vorbim noi si le… cu unul. Dar au pasaport, au alea?

S.: Au mai tot.

G.: Sa le bagam la cabaret.

S.: Pai vorbeste si ma suni, da?

G.: Dar imi trebuie poze de ale lor, S.

S.: Dar de ce?

G.: Ca-i cabaret tare, nu primeste martoage.

S.: Pai si cum sa-ti trimit pozele?

G.: In plic sau pe internet.”

De unde fura bacauanii nostri

Ianuarie 2004, discutie intre S. si Capalau, aflat in Anglia:

“C.: Ce mai e pe acasa?

S.: Ce sa fie? Naspa tare. Frig, viscol, foamete, de toate.

C.: Eu am plecat in afara frate!

S.: De ce?

C.: Eu nu fur in Londra, frate, ma duc in afara la 5-6000 de km, la 400 de mile.

S.: Mai bine?

C.: Bai frate, da’ nu fur decat la marcheturi din astea, afara din oras, stii?

S.: Aha.

C.: Da, bine, frate.

S.: E bun daca-ti merge treaba.

C.: E bine, e bine. Is cu Ghita.

S.: Aha.

C.: Si stam la hotele, frate.

S.: Da’ ce, cum de merge Ghita cu tine?

C.: Pai da’ Ghita de cand a iesit de la parnaie n-o stat numai cu mine? Numai cu mine, frate, esti nebun?! Tovarasu’ meu Ghita.”

Droguri

S. si oamenii lui au purtat dese convorbiri telefonice prin care se explica prin ce metoda poate ajunge marfa la destinatar. Nici unul dintre convorbitori nu a rostit numele drogului, folosind un limbaj codat: filme, pachet de carti, cauciucuri. Ca un cuvant tabu, atunci cand drogurile lipseau, din cauza unor “probleme” in vama, S. spune:

“S.: Ce sa fac? Nimic, frate!

C.: Da?

S.: Nimic, nimic.

C.: Rau!

S.: E naspa tare!

C.: Si-i posibil ceva?”

Urmarire

Aprilie 2004, discutie intre S. si M.:

“M.: Pai s-ar putea maine sa… Bai, e ceva cu telefonul tau sau e curat?

S.: E curat.

M.: M-a luat garda: Judetul.

S.: Da’ de ce? Cu fetele?

M.: Nu. Sa dau cu despre tine ca luam eu pastile de la tine si cum le vindeam mai departe, cutare, cutare, stii? «Bai», zic «du-te dracului d-aicea ca eu nu cunosc nimica. Sunt consumator, eu cumpar, eu fumez numai iarba, am luat-o de la Iasi…»

S.: Da’ cine din ei?

M.: Cum il cheama… a dat peste mine in apartament, dar deja ma anuntase lumea si plecasem, stii?

S.: Pai da’ de ce ti-e frica bai, daca n-ai nimic?

M.: Eram cu p…

S.: Aa, de asta.

M.: Aia e; eu de ce am vrut sa ma intalnesc cu tine? Deci m-am dus in fata la un procuror. «Ca are atata dosar despre mine…» Bine, da’ nu mi-a aratat nimica, ai inteles?

S.: Da, da.

M.: Ca are atata dosar despre mine si ca sa te dau in gat. Zic, «eu nu stiu, frate, nimica, nu-s…

S.: Nu, da’ cu ce M.? Eu…?

M.: Te-am dat ca esti mosu-miu, bai.

S.: Nu stiu nimic eu, M.

M.: Auzi la mine: eu te-am dat ca esti mosu-miu.

S.: Da, da.

M.: Si de ciuda ca n-am dat nimica, a dat peste mine in apartament. M-a urmarit, asta, unde eram cu p… Eu eram deja anuntat si am plecat cu p… Si a cautat acolo. S-a dus nevasta-mea cu avocatul… Tu du-te si intereseaza-te la avocatul X, sa nu crezi ca vorbesc aiurea pe nas, sa moara mama si fratii mei daca te mint cu ceva.”

Greseli

Voci din ambele tabere sustin ca acest caz este unul “subtire”. S-a gresit mai ales in punerea in aplicare a flagrantului. Politistii l-au urmarit pe S., sperand sa il prinda cu marfa pe care tocmai daduse banii, in masina celui care aproviziona. Ca un facut, vanzatorul era un consumator cu acte, luat in evidenta unui centru de toxicologie iesean.

In momentul in care cei doi s-au intalnit pentru ca S. sa pompeze droguri pe piata Bacaului, politistii i-au urmarit si au sperat sa-i prinda in fata faptului implinit. Nu a fost asa. S. nu a avut la el suficienti bani, motiv pentru care a fost nevoit sa traga o fuga la “incarcat” buzunare.

In momentul in care politistii au batut la geamul masinii, au cazut in propria capcana: aveau un consumator cu droguri in buzunar si un om cu… bani. In acest moment, S. ar trebui sa fie un om liber, desi este in arest. Exista o greseala in cererea de prelungire a arestului in care se solicita mentinerea in arest fara sa spuna pana cand.

Apoi, Parchetul cere 29 de zile de arest, iar Parchetul aproba 30.

“Faptele comise de inculpatul H.S. intrunesc elemente constitutive ale infractiunilor de Trafic de droguri de mare risc, fapta prevazuta de art.2 pct.2. din Legea 143/2000”, se prevede in rechizitoriul intocmit de procuror.