Dupa primul tur de scrutin, care l-a creditat pe reprezentantul PUR Romeo Stavarache cu cele mai mari sanse la fotoliul de primar, reprezentantii partidelor PNL si PD au decis sa-l sustina pe umanist in turul doi.

Alianta previzibila de altfel nu a stabilit inca structura viitoarei conduceri a Primariei, Consiliului Local si Judetean, insa este cert ca cele trei partide si simpatizantii acestora isi vor da mana pentru a-l detrona pe baronul local Dumitru Sechelariu.

Motivele invocate de reprezentantii celor trei partide sunt aceleasi exprimate si inaintea primului tur de scrutin: spargerea mafiei locale, instituirea unui climat normal in relatiile cu cetatenii, detronarea clicii care a condus cu aroganta in ultimii ani si o reprezentare echitabila a intregului spectru politic din municipiu si judet.

Stavarache, singurul om politic din opozitie care a castigat teren in fata unui personaj considerat de PSD drept portdrapel, are de partea lui atuul tineretii si faptul ca nu a putut fi asociat cu nici o afacere dubioasa din oras sau din intreaga tara.

Umanistul, care si-a facut una dintre cele mai decente campanii electorale din Romania, a declarat in conferinta care a precedat semnarea protocolului cu celelalte doua partide din opozitie ca va continua in aceeasi nota si nu va iesi la rampa cu atacuri sub centura. "Daca nu am iesit pana acum cu declaratii calomnioase nu voi iesi nici de acum inainte.

Nu ma intereseaza sa vorbesc de rau pe cineva. Vreau doar ca bacauanii sa decida, in deplina cunostinta de cauza, daca vor ca viata lor sa se schimbe in bine". Este de altfel evident ca Stavarache a incercat sa sustina o cale de mijloc prin care sa arate ca nesimtirea nu este sinonima cu diplomatia.

Singurul om politic din oras caruia nu-i poate contesta nimeni simplitatea neostentativa, nu cea declarata cu emfaza ca in cazul contracandidatului sau, si nu in ultima instanta pregatirea si inteligenta concretizata in 11 inventii brevetate este alesul bacauanilor. Mult peste media celor care au condus orasul in ultimii ani. Stavarache a dovedit ca ramane un om care stie sa-i respecte pe toti.

Nu a vorbit nimanui de sus, nu s-a plans niciodata cat de greu i-a fost si mai mult decat orice a ramas un om corect.

Singurul care in momentul de fata intruchipeaza toate sperantele bacauanilor, ale celor care au fost umiliti in propriul lor oras, ale tuturor celor carora li s-a inchis gura fara nici o explicatie, ale oamenilor simpli care au inteles ca pot sa o duca mai bine nu numai pentru ca li se arata carnatul si ajutorul social atunci cand se indura umflatii ce poarta gulere albe.

Ca se tem de un OM o arata si faptul ca in ultima perioada controalele la adresa firmelor lui Stavarache s-au intetit. Romeo Stavarache spune ca s-a obisnuit cu practicile acestea invatate la scoala politica a comunistilor: "Pentru mine a devenit ceva normal sa fiu controlat si rascontrolat. Nu mi se pare insa normal ca astfel de controale sa se inteteasca in aceasta perioada."

Castelul de nisip

Este limpede ca cel mai important lucru pentru bacauani este, in acest moment, inlaturarea celor care au furat sau, mai corect spus, a celor care stiu in continuare care este metoda cea mai simpla de vlaguire a tarii-muma. Dumitru Sechelariu si oamenii pe care i-a tinut aproape sunt compromisi. Nu mai este loc pentru ei. Au gresit de prea multe ori.

Scandalurile s-au tinut lant: Corneliu Iacobov, una dintre rotitele sistemului, a fost nevoit sa mimeze fuga din tara, pentru ca apoi sa se jure pe Cartea Sfanta ca nu a furat nici un leut. Peste firmele lui (Edilitar SA, Capital Invest Consulting SRL, Romdent SRL, Tehnomold Consult SA, Distribution OIL SRL, Frigorifer SRL, Turistica SRL) au curs rauri de cerneala.

Oamenii din rafinariile de la Darmanesti si Onesti au iesit in strada. Toate acestea au slabit puterea panzei de paianjen in care au cazut atatea muste. Dorinel Umbrarescu, alta piesa importanta a puzzle-ului local, s-a dat si el in stamba.

Dezvoltarea voiniceasca a firmei Spedition UMB SRL din Podu Turcului, condusa de sotii Umbrarescu, a facut ocolul tarii, fiind puse la zid de catre presa centrala si locala multe manevre necurate ce au stat la baza cresterii voinicului din poveste.

Toate problemele de care a fost acuzata societatea pe care o patroneaza Umbrarescu, unul dintre apropiatii partidului stat, au dat un bobarnac puternic celui gata sa se prabuseasca de pe catarg. Sergiu Sechelariu, ministru secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei, a fost aghezmuit si el pana si de forurile internationale. Care nu iarta.

Banii primiti ca ajutoare, cheltuiti aiurea, trebuie returnati. Strainii nu vor astepta cu mainile in san sa ne ingrasam noi baronii locali. Pentru un euro ne vor cauta si in gaura de sarpe. Iar pentru acolitii puterii nu trebuie sa platim noi. Sa plateasca ei toate oalele pe care le-au spart! Viorel Hrebenciuc, asisderea.

Rolul detinut de el in era comunista, cand s-a remarcat drept un exceptional zidar al socialismului salvator, piere in fata prezentului palpabil. Politicianul PSD s-a dovedit a fi un adevarat Mefisto al economiei, Hrebenciuc fiind cel care a urzit itele unei perioade controversate. Exista nenumarate voci care condamna implicarea totala a vicepresedintelui PSD in zapaceala din Moldova.

Acestea sunt doar cateva piese care au cladit cetatea izbita de valurile nascute din ura majoritatii alegatorilor. La inaintare au fost bagati mereu alti oameni.

Opozitia promite front comun

Alianta facuta de curand pare a asigura conducerea locala Opozitiei. La Consiliul Local, PSD si-a adjudecat 8 mandate, la fel ca si PUR.

Cum PNL si PD vor fi de partea umanistilor, nici chiar atragerea singurului mandat PRM nu va reusi sa readuca puterea in mana pesedistilor. Situatia este un pic diferita in Consiliul Judetean, unde PSD are 16 mandate, iar Opozitia are in total 18.

Pe de alta parte, nimeni nu garanteaza cursul pe care se va aseza viitoarea conducere. La ora la care am terminat aceasta editie, nu au fost facute publice nici un fel de intelegeri. Ele sunt doar banuite. Totusi, la nivcel national partidele mai sus mentionate nu se afla in aceeasi barca. Astfel, la Iasi s-a semnat certificatul de nastere al unui monstru: Alianta PSD-PUR.

Acelasi fenomen l-au incercat filialele locale din alte judete, cum ar fi cele din Suceava. In culise au fost comentate si miscarile de trupe posibile dintre aceleasi partide la nivel inalt. Pana acum, acestea nu sunt realitati. La Bacau nu s-au parafat astfel de intelegeri.

Probabil ca daca acest lucru se va face, PUR va trebui sa treaca pe buletinul PSD si noii lui frati gemeni, in speta PNL si PD. Totusi, limitandu-ne la vorbe, presedintele filialei locale a PD, deputatul Vasile Nistor, nu a ratat nici o sansa de a iesi pe rampa si de a acuza conducerea PSD. Bineinteles, intre vorbe si fapte sunt diferente uriase.

Poate ca pana acum democratii bacauani nu au avut inca sansa sa faca ceva si poate tocmai de aceea au atata nevoie de Romeo Stavarache.

Pozitiile celorlalti

Democratii si liberalii bacauani nu sunt singurii din opozitie care aplauda realizarea liderului PUR Bacau. "Am recomandat tuturor simpatizantilor si membrilor PNTCD sa acorde votul lui Romeo Stavarache in cel de-al doilea tur de scrutin.

De asemenea, am insistat ca membrii partidului sa demonstreze aceeasi vigilenta in cadrul sectiilor de votare, unde trebuie sa urmareasca o desfasurare corecta a activitatii sectiilor", a declarat Stefan Talamba, presedintele filialei locale a PNTCD.

De aceeasi parere este si presedintele filialei locale a URR, Liviu Rusu: "URR sprijina schimbarea, pentru ca ceea ce face Sechelariu in momentul actual, in speta campania pe butoaie, dovedeste ca nu si-a schimbat nici atitudinea si nici mentalitatea".

In ceea ce priveste partidul care se crede adevaratul continuator al crestin-democratiei, Noua Generatie, acesta a decis prin gura lui Becali: "Il voi sprijini pe Sechelariu". Desi cele doua politici, socialismul si crestin-democratia, se bat cap in cap. Totusi, presedintele filialei locale, Dorin Ciulina, cere oamenilor sa voteze cum le dicteaza constiinta.

"Nu cred in recomandarile oamenilor de la centru". Singurul indecis este inca PRM Bacau. Biroul permanent al PRM, forul suprem al partidului, a hotarat marti in sedinta extraordinara ca PRM nu va purta nici un fel de negociere cu absolut nici un partid, pana nu se cunosc rezultatele definitive. Adica dupa turul doi. Deputatul Angela Bogea, totusi, a negociat.

Desi nu avea voie sa treaca peste hotararea celor de la centru. Dar a facut-o. "Nu va pot da multe detalii. Am adunat date din negocieri cu ambele parti pe care le voi prezenta la centru".

Cele doua parti cu care a negociat Bogea sunt PUR-PNL-PD si PSD. Cu alte cuvinte, Bogea a gustat din ambele borcane si va decide in functie de interes.

Din toate aceste jocuri cu siguranta ne scapa multe ite. Doar timpul le va dovedi pe toate. Batalia trebuie purtata cu pasi mici, dar siguri.

Agonia lui Sechelariu

Barca actualului primar se afla in deriva. Cele 80 de procente din voturile bacauanilor visate de staff-ul electoral al lui Sechelariu s-au transformat in 30 de procente. De altfel, cu o saptamana inainte de alegeri, apropiatii lui Sechelariu sarbatoreau victoria. Din primul tur.

Nu a fost asa, iar electoratul a sanctionat "marile realizari" ale administratiei locale.

Trezit mult prea tarziu din visele de preamarire, primarul in exercitiu dovedeste ca este incapabil sa inteleaga ca totul se apropie de sfarsit. Primaria a explodat. In noaptea alegerilor agitatia era maxima. Dupa aflarea rezultatelor mania primarului s-a revarsat peste cei doi viceprimari, Dragos Benea si Laurian Lucas, care erau injurati cu naduf de edil, chiar in sediul Primariei.

Gurile rele spun ca cei doi l-au incurajat pe Sechelariu sa nu-si mai canalizeze atentia asupra orasului, deoarece oricum alegerile sunt castigate. Asa credeau ei. In ceasul al doisprezecelea, cu cutitul la os, Sechelariu incearca sa convinga alegatorii. Face vizite in cartiere, in fabrici, in statiile de autobuz, in fata stadionului ce-i poarta numele.

A incercat sa vorbeasca miercuri muncitorilor de la Aerostar, insa s-a lovit de refuzul conducerii. Oamenii au avut curajul sa-i arate usa. A trebuit sa plece, cu coada intre picioare, fara sa aiba pe cine ameti cu aroma micilor de pe gratare.

Face vizite la Fabrica de hartie Letea, proprietatea lui, sa convinga oamenii sa-l voteze in turul doi. Angajatii lui aud. Nu garanteaza nimeni ca asculta.

Actiunile intreprinse fac dovada unui om disperat. Si nu neaparat de pierderea alegerilor, ci de ce se va intampla dupa, in eventualitatea in care la alegerile generale iese Alianta. Cu siguranta vor cadea multe capete, iar Sechelariu, care s-a autointitulat "baronul pozitiv al Romaniei", se simte din ce in ce mai amenintat. De prea mult pozitivism.

S-a laudat cu realizarile facute in cei opt ani de zile, dar ceea ce s-a intamplat acum cu utilajele lui Umbrarescu, care s-au retras in garaje, demonstreaza faptul ca nu a facut pentru oras, ci pentru a arunca praf in ochii bacauanilor. Pentru a-si masca propriile afaceri dubioase, despre care s-a scris atat in GAZETA, cat si in celelalte publicatii din Bacau si nu numai.

Lui Sechelariu ii fuge pamantul de sub picioare si este incapabil sa inteleaga ce i se intampla. Inclusiv declaratia lui dovedeste asta. "Nu meritam sa mi se intample asa ceva la cat i-am gadilat pe bacauani." O afirmatie jignitoare la adresa oricarui cetatean al Bacaului.

Sechelariu considera Bacaul mosia proprie, iar cetatenii sunt considerati sclavi pe plantatie, masa de manevra buna doar o data la patru ani. Era convins ca banii pe care ii dadea in audiente o sa-i aduca voturi. Din informatiile pe care le detine GAZETA, Sechelariu incearca sa convinga profesorii sa-l voteze.

Se pare ca seful Inspectoratului Scolar, Ghiorghi Iorga, a ordonat directorilor sa vina la Ateneu insotiti de 15 profesori la intalnirea cu Sechelariu. Din pacate, Ghiorghi Iorga nu a binevoit sa raspunda la telefon pentru a ne lamuri daca le-a cerut profesorilor sa vina sa aplaude inca un discurs agramat, dar care trebuie sa smulga lacrimi si tresariri de victorie.

Faptul ca a cerut o norma clara de cel putin 15 profesori doritori sa sustina cauza partidului-stat dovedeste multe. Si intareste ideea terenului incert, plin de nisipuri miscatoare pe care se afla acum PSD. Rezultatele alegerilor din Bacau, la care nu se astepta nimeni, au atintit ochii presei centrale asupra afacerilor lui Sechelariu si ale apropiatilor acestuia.

Intalnirea dintre cei aflati in conducerea locala a PSD accentueaza faptul ca situatia incepe sa fie din ce in ce mai neagra pentru cei ce au condus orasul timp de opt ani dupa bunul lor plac. Concluzia este ca Sechelariu nu stie sa piarda, dar cu siguranta contracandidatul sau, Romeo Stavarache, stie sa castige. Trebuie doar ca alegatorii sa mearga pana la capat.

In acest sfarsit de saptamana au fost asteptate la Bacau ajutoare de nadejde in lupta contra baronului PSD. In sprijinul lui Romeo Stavarache au venit Theodor Stolojan, presedintele PNL, Traian Basescu, presedintele PD, si Dan Voiculescu, presedintele PUR.