Sefii Directiei Pietelor cercetati pentru abuz in serviciu.

.

S-a strins latul in jurul sefilor Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila, in dosarul "Mafia Pietelor".

Ziarul "Obiectiv" a intrat in posesia unei informatii potrivit careia directorul cel mare, Gheorghe Boboc, si alti 3 subalterni de-ai sai, care au directa tangenta cu atribuirea spatiilor comerciale din pietele brailene, sint acuzati de abuz in serviciu, impotriva acestora, Parchetul dispunind inceperea urmaririi penale.

Contactat, ieri, de reporterii nostri, prim-adjunctul sefului Politiei Judetene, comisar-sef Antonel Colceag, ne-a declarat: "Confirm faptul ca Parchetul, la propunerea Serviciului de Investigare a Fraudelor (fostul Economic - n.r.

), din cadrul Politiei Judetene, a inceput urmarirea penala a numitilor Boboc Gheorghe - directorul DAPT, Cervis George - responsabil cu intocmirea contractelor, Tihan Octavian - contabil sef, si Stoian Mihaela Valentina - jurist, sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu.

Fapta consta in aceea ca respectivii au inchiriat spatii ale DAPT, cu incalcarea normelor Legii 215, adica fara licitatii. Practic, Politia s-a autosesizat in aceeasi zi in care cotidianul «Obiectiv» a dezvaluit ilegalitatile. S-au demarat ample cercetari, s-au verificat toate contractele incheiate la DAPT, din '94 incoace.

S-au strins probe indubitabile si s-a constatat ca ce ati publicat dvs in ziar se confirma in totalitate, adica faptul ca s-au dat spatiile respective, fara licitatii. Practic, au fost audiati toti cei care au incheiat tranzactii dubioase. Cei care au folosit si cei care folosesc acum spatiile respective au declarat ca au intrat in posesia lor, fara licitatii, ci prin cedare directa.

In ceea ce-i priveste pe Boboc, Cervis, Tihan si Stoian, ei au recunoscut ca nu s-au facut licitatii, nici n-aveau cum sa nu recunoasca, pentru ca, la dosarele de cedare de folosinta a spatiilor DAPT, pe care le-a cercetat Politia, nu s-au gasit documente care sa ateste ca s-au facut licitatii.

Am extins cercetarile, asa ca «hora» se va intinde, pentru ca tentaculele caracatitei pe care dvs ati numit-o «Mafia pietelor» se intind pina la functionari din administratia publica". Tinind cont ca DAPT este in subordinea directa a Primariei, e lesne de inteles in ograda cui va intra Politia in curind.

In ceea ce-l priveste pe boss-ul cel mare de la Piete, Gheorghe Boboc, fara aprobarea si semnatura caruia nu se misca un pai la DAPT, acesta ne-a declarat ieri: "Eu nu am primit nimic de la Politie (hirtie oficiala, prin care sa i se aduca la cunostinta ca s-a inceput urmarirea penala impotriva sa, pentru abuz in serviciu - n.r.).

Directorul unitatii nu este vinovat, a actionat legal! Nu sintem vinovati nici unul, am actionat conform legii!".

.

Declaratia unui director acuzat de abuz in serviciu si aflat in luneta Parchetului Anticoruptie: "Ce sa le fac, daca sint fraieri si dau?" .

.

Reamintim ca, la finele lunii martie, reporterii "Obiectiv" au intrat pe firul unor afaceri ilegale si superprofitabile, cu spatiile comerciale ale statului, din Piata Halelor, respectiv cedari-preluari de contracte, tranzactii derulate, timp de 10 ani, sub ochii conducerii Administratiei Pietelor.

Cum s-au imbogatit profitorii? Simplu: au cistigat, in prima faza, la licitatie, spatii in piata, le-au exploatat o perioada de timp, apoi au cedat contractele altor comercianti, in schimbul unor mari sume de bani. In intervalul de timp 1994-2004, in Hala, s-au efectuat 26 astfel de operatiuni, cu 19 spatii.

S-au inregistrat si cazuri cind aceeasi suprafata s-a plimbat de la un negustor, la altul, chiar de 3-4 ori. In toti acesti ani, circa 4 miliarde de lei au trecut, in mod ilicit, in buzunarele unor smecheri, si asta, doar la sectorul carne, din Hala.

Precizam ca ancheta de presa, realizata de ziarul nostru a demarat in urma sesizarii unui producator particular, satul de minariile care se fac in piete. Astfel, a fost depistat un patron care vroia sa-si vinda afacerea din Hala, cu 450 milioane de lei, din care 300 de milioane, valoarea "vadului comercial", bani ce urmau a fi incasati "la negru".

Cel care vroia sa realizeze un profit net, neimpozabil si ilegal, de circa 10.000 $, folosind bunul statului in interes meschin, a cazut in capcana ziaristilor si, in final, a ajuns pe mina Politiei.

In realitate, sub aparenta legalitatii, s-a ascuns o evaziune fiscala de mari proportii, pentru ca asemenea tranzactii au implicat trecerea a sute de milioane, "la negru", din buzunarul proaspatului chirias, in cel al negustorului care a vindut afacerea.

Directorul Gheorghe Boboc, seful Administratiei Pietelor, sustinea, la finele lui martie a.c., ca n-a stiut de biznisurile ilegale, cu spatiile pe care le gestioneaza. Si, totusi, acelasi Boboc a aprobat respectivele cedari de contracte. Ca a stiut, o dovedeste faptul ca el si cei 3 subordonati ai sai sint urmariti penal, pentru abuz in serviciu.

In timp ce "fraierii" se zbateau sa obtina legal spatii in piete, "smecherii" cu bani si cu influenta puneau mina pe toate vadurile "grase". De notorietate sint cazurile Gavaneanu si F.A.

, doi producatori particulari, care au declarat ca si-au tocit pingelele, alergind zadarnic de la primarul Anton Lungu, la directorul Boboc si viceversa, ca au batut chiar si la usa senatorului Viorel Balcan, dar fara succes.

La fel de notorie este si una dintre declaratiile "sultanului pietelor", directorul Boboc, care a replicat ziaristilor nostri, in momentul cind i s-a cerut o reactie in legatura cu sumele exorbitante, care se platesc ilegal, pentru spatiile din piete: "Ce sa le fac, daca sint fraieri si dau?".

Alti doi nemultumiti ne-au contactat la redactie si ne-au spus: "Mai stam putin acum, ca a intrat Politia pe fir, poate se rezolva fara sa mai facem valuri". In urma discutiilor cu aceste persoane, insa, concluzia a fost ca, in pietele din municipiul Braila, nu se intra cu una, cu doua. Ca sa patrunzi, ai nevoie de trei lucruri esentiale: "un spate puternic, bani si mult tupeu".

Reamintim ca majoritatea oamenilor politici, fie ei de la putere sau din opozitie, si a consilierilor contactati de "Obiectiv" au acuzat ca Primaria si Administratia Pietelor se fac vinovate de tranzactiile la negru, cu spatiile comerciale, din pietele municipiului. "Este anormal ca seful Administratiei Publice, dl Boboc, sa se spele pe miini, ca Pilat din Pont, si sa sustina ca nu stia nimic.

(...) Problema este, insa, veche din '94. Sa analizam cine a venit la putere, in Braila, in '94! Oare de ce nu a facut nimeni nimic? Eu cred, insa, ca dl Boboc stia ce se intimpla, cunostea problema", este parerea unuia dintre politicienii locali.

Altul a opinat: "Este clar ca valoarea spatiilor respective, in piete, este mult mai mare decit cea oficiala si mai este clar ca nimeni nu are interes sa utilizeze acest potential real al pietei, pentru a aduce bani buni, cinstit, Administratiei Pietelor. Filiera pe care a urmat-o cetateanul care a venit la dvs, sa va sesizeze aceasta situatie, a fost Gheorghe Boboc - Anton Lungu - Viorel Balcan.

Credeti ca ei nu stiu cum merg lucrurile in piete si ca nu au idee de adevarata valoare a unui spatiu comercial, in Hala?". Si un al treilea a declarat: "Solutia de indreptare a situatiei este ca institutiile abilitate sa verifice aceste lucruri, iar vinovatii sa fie pedepsiti.

" Si cam toti banuiesc existenta unor interese ascunse, din partea autoritatilor locale, pentru tolerarea acestor practici in care se invirt bani la negru, cind Administratia Pietelor ar putea obtine mult mai multi bani albi, exploatind la adevaratul potential pietele respective.

Singurul care s-a aratat sceptic a fost primarul Anton Lungu, acesta declarind ca nu crede ca se fac afaceri grosolan de ilegale, cu spatiile statului, in pietele Brailei.

Demn de precizat este faptul ca si procurorii Sectiei Teritoriale Galati, a Parchetului National Anticoruptie s-au autosesizat in cazul anchetelor de presa realizate de cotidianul nostru, cu privire la ilegalitatile comise sub ochii conducerii DAPT Braila, desfasurind, in prezent, activitati de verificare, pentru a stabili daca s-au comis infractiuni care intra in sfera coruptiei.

PNA urmareste, in intreg dosarul - respectiv "migratia" ilegala a spatiilor DAPT, in timp -, daca actele intocmite au condus la savirsirea unor infractiuni de genul traficului de influenta, luare si dare de mita.

.

Ilegalitati la Directia Pietelor, descoperite de Curtea de Conturi.

.

Ca, la DAPT, este o bulibaseala "istorica", o dovedeste un raport al Curtii de Conturi Judetene (CCJ). In urma unui control efectuat, in 2003, la DAPT, s-a descoperit ca, la Administratia Pietelor, s-au comis abateri grave de la legislatie, care au condus la o situatie financiara dezastruoasa.

Necalcularea si nevirarea la bugetul local a sumei de 12,5 miliarde de lei proveniti din incasarile DAPT, pentru bunurile inchiriate in anii 2000, 2001 si 2002, neinventarierea patrimoniului (in valoare de 111 miliarde de lei), impozite, taxe si contributii bugetare, inregistrate incomplet in contabilitate, achizitii publice ilegale de bunuri si servicii, acestea sint doar citeva ilegalitati.

Si unul dintre cele mai frapante aspecte: DAPT a incheiat 57 de contracte de asociere in participatiune, cu tot atitea firme si nu le-a verificat documentele contabile, referitoare la profitul realizat de pe urma spatiilor exploatate in piete, in vederea determinarii obligatiilor de plata (10% din profit).

Potrivit raportului Curtii, raspunzator de savirsirea multora dintre aceste abateri este directorul general al DAPT, Gheorghe Boboc.

Precizam ca, la acest moment, pe rolul instantelor de judecata, exista doua dosare in care este implicata Administratia Pietelor: primul este legat de obligarea la plata a DAPT, pentru suma datorata bugetului local, iar al doilea are la baza contestatia inaintata in instanta, de catre Administratia Pietelor, cu referire la decizia dispusa de CCJ, in urma controlului.

"Eu, sincer, nu inteleg ce se intimpla, in viata mea nu mi s-a mai intimplat asa ceva, sa tin, zile la rind, ziarele locale. Nu inteleg aceste tentative din partea unora, de a-mi denigra activitatea, multe, consider eu, fara fundament. Daca au ceva de reclamat, sint organe competente in cercetari, Politie, Parchet, nu pricep de ce se adreseaza ziarului.

Am fost deschis, am colaborat cu organele de ancheta, nu trebuie sa fiu pus la zid", declara, deunazi, directorul Administratiei Pietelor, Gheorghe Boboc