Cu putin timp inainte de alegeri Partidul Social Democrat a decis sa renunte la Anton Lungu si a mers cu Aurel Gabriel Simionescu. Dupa cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul PSD la Primaria Braila, care pornise in campanie pe premisa ca va cistiga, a primit 44.987 voturi din partea alegatorilor, cu mai bine de 5.000 de voturi mai putine decit cele obtinute de candidatul PNL.

In judet, 23 de primarii pesediste

Daca la nivelul municipiului Braila PSD se declara invins, in judet detine majoritatea, astfel ca din cele 44 de orase si comune, Partidul Social Democrat a primit 23 de primarii. Pe locul secund se afla PNL cu 8 primarii, obtinute in cele doua tururi de scrutin, iar pe locul trei PD cu 6 primari.

Partidul Romania Mare a obtinut trei primarii in comunele Cazasu, Chiscani si {utesti, iar Partidul Umanist din Romania a cistigat o singura primarie – la Rosiori. Surpriza a fost din partea Partidului Noua Generatie care desi a intrat pe scena politica cu numai citeva luni inainte de alegeri a cistigat in doua comune – Victoria si Mircea Voda.

Daca in municipiul Braila alegatorii au tinut cont de culoarea politica din care au provenit cei doi candidati, ei alegind sa scape de PSD, in judet situatia a fost mult diferita. Cetatenii au votat omul si nu persoana, ei netinind cont de partidul din care facea parte candidatul.

In comuna Zavoia batalia pentru “trofeu” s-a dat intre candidatul PD Stanica Drugau si Neculai Manole, candidat independent. Acesta din urma a fost votat de alegatori, el avind obligatia sa se ocupe de administratia locala in urmatorii patru ani.

Unul dintre invinsi este Traian Cismas, candidat PD, care a pierdut in fata candidatului PSD Fanel George Chirita primaria orasului Ianca. Chirita a fost votat in cel de-al doilea tur de scrutin de 2.854 alegatori. De asemenea, fostul primar al orasului Insuratei, Aurel Dumitru (PSD) a fost invins de Ionel Gheorghe (PNL) care a primit votul de la 2.032 alegatori.

In comuna Bertestii de Jos, Primaria a fost luata de Costel Florinel Capbun (PNL), care a primit votul de incredere din partea a 751 alegatori.

Dupa cum era de asteptat, au fost si primari realesi. Aceasta situatie exista in orasul Faurei, unde Virgil Cosoreanu (PSD) a primit 1.530 voturi. Alti primari care au dovedit ca si-au indeplinit cu sucees atributiile au fost in comuna Baraganu – Nicolae Zotoi (PD), Ciocile – Florea Mangiurea (PSD), Ciresu – Vasile Toba (PSD), Dudesti - Marian Bocanel (PSD), dar si altii.

Analizind rezultatele furnizate de Biroul Electoral Judetean Braila, se constata ca in citeva comune din judet brailenii s-au dus hotarit la vot inca din primul tur de scrutin, ei alegindu-si primarul inca din 6 iunie, situatie existenta in comunele Bordei Verde, Frecatei, Gemenele, Gradistea, Jirlau, Maxineni, Movila Miresii, Racovita, Rimnicelu, Stancuta, Tufesti, Ulmu, Vadeni si Visani.

Dintre acestia, trei au candidat din partea PNL si unul PD, ei fiind votati ca alternativa la fostii primari.