In repetate randuri GAZETA de Bacau a atras atentia organelor de cercetare asupra modalitatilor folosite de functionari ai Primariei Municipiului Bacau pentru dobandirea, in scopuri personale, a unor terenuri care sunt revendicate. Cheia in toata aceasta ecuatie pare a fi in mana secretarului general al Primariei, Dumitru Popa.

Cu o experienta de peste 25 de ani ca functionar al administratiei publice, acesta a gasit de fiecare data cate o portita in legislatie pentru a amana sau anula retrocedarea unor terenuri care pot fi folosite de acesta in scopuri comerciale.

Asa se face ca o mare parte a terenului din Piata Mare a Bacaului este concesionata unor apropiati, cu toate ca unele suprafete sunt castigate de fostii proprietari, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Agonia proprietarilor a cunoscut cote ridicate cand din partea secretarului Popa au primit ca raspuns amenintari sau, in cel mai fericit caz, decizii de despagubire.

Ceea ce asteapta de fapt proprietarii legali ai terenurilor nu sunt despagubirile, ci doar terenul care le apartine. Conform legii.

Coltii secretarului

Un caz mai aparte este cel al Teodorei Munteanu, in varsta de 60 de ani, care prin interpusi a fost amenintata sa paraseasca locuinta de pe Calea Romanului nr.58. Casa a fost cumparata in anul 1997 de la stat. Istoricul acestei locuinte este destul de intortocheat.

Initial, a apartinut sotilor Gemanaru, iar dupa plecarea frauduloasa din tara a lui Gheorghe Gemanaru se elibereaza o decizie prin care statul confisca jumatate din imobil. Dupa acestea, datorita aprobarii cererii de plecare definitiva din tara, Gemanaru Dina este despagubita pentru jumatatea care ii apartinea. Toate acestea se intamplau in anul 1987.

In 1988, familia Munteanu a primit in chirie imobilul din Calea Romanului nr.58. Ca urmare a cererii depuse de sotii Munteanu, in anul 1997 Consiliul Local aproba vanzarea imobilului. "Imi dau seama ca este vizata pozitia locuintei, neputinta mea, lipsa de aparare si dreptate!", a declarat Teodora Munteanu. Pe 28.02.2001 proprietara cere ajutor primarului Bacaului, depunand o plangere inregistrata cu nr.7228, insa nici pana astazi nu a primit vreun raspuns. Dupa aproape doua luni, Teodora Munteanu revine cu alta adresa prin care cere Primariei respingerea cererii de retrocedare a unei jumatati din imobil, deoarece bunul se afla in proprietatea ei, iar petentii au fost despagubiti.

La scurt timp, Primaria trimite un raspuns prin care Teodora Munteanu era informata ca detine imobilul fara forme legale, dupa care aceasta primeste un ordin de evacuare. "Nu stiu cu ce le-am gresit. In ziua de 18.03.2001, in jurul orei 10.30 a venit la adresa mea de domiciliu numitul Pavel Constantin din Bacau, str. Aviatori, cu inca o persoana.

Stiind ca sunt neajutorata, singura acasa, bolnava, m-a agresat si mi-a fortat usa, spunand ca el este proprietar, ca Primaria nu doarme. Mi-a adresat cuvinte jignitoare sa parasesc casa, sa plec la tara, ca acolo imi este locul", a mai spus Teodora Munteanu.

Totodata, batrana a mai declarat ca "in spatele acestei actiuni se afla secretarul Popa.

I-am telefonat acestuia si mi-a zis ca din 230 de metri patrati pe care ii am in spatele BCR imi da 130 si sa merg sa negociez suma de bani pentru restul. De cand a inceput toata povestea cu casa, secretarul Popa a fortat-o pe fiica mea sa semneze tot felul de acte". Instanta bacauana da castig de cauza actiunii civile formulate de Teodora Munteanu impotriva Consiliului Local Bacau.

"Respinge ca nefondata cererea formulata de catre parata Gemanaru Dina si cererea de interventie in interes propriu formulata de catre Gemanaru Gheorghe. Constata nulitatea hotararii nr.29/29.01.2001 emisa de catre Consiliul Local Bacau. Constata nulitatea contractului de vanzare-cumparare nr.31/19.03.2001 incheiat intre Primaria Municipiului Bacau in calitate de vanzator si Gemanaru Gheorghe si Gemanaru Dina in calitate de cumparator" – sentinta civila nr.5161/2002. Batrana acuza decizia pe care Tribunalul Bacau a luat-o prin decizia civila nr.1307/2002 in care se admite apelul formulat de Primaria Municipiului Bacau si familia Gemanaru.

Conform spuselor batranei, presedintele completului de judecata, Stelian Baisan, a fost salariat al Consiliului Bacau, ceea ce ridica multe semne de intrebare. Curtea de Apel a mentinut decizia pe care Tribunalul a emis-o.

Adrese peste adrese

Teodora Munteanu a apelat, in lupta pentru dreptate, la toate institutiile abilitate ale statului. A trimis adrese si memorii catre Presedintia Romaniei, Corpul de Control al Guvernului, catre Parchetul National Anticoruptie, Avocatul Poporului si Ministerului Justitiei.

Toate adresele au ramas fara un raspuns clar, institutiile respective aruncand "pisica moarta" in ograda instantelor bacauane. Raspunsul venit de la Avocatul Poporului este cat poate de ciudat. In loc sa se ia masuri pentru solutionarea cazului batranei, aceasta este sfatuita sa se adreseze in termen de un an Curtii Europene a Drepturilor Omului.

De foarte multe ori acest for international a sanctionat justitia romana cu privire la incalcarea drepturilor omului. Ne intrebam totusi de ce nu se aplica legea si se asteapta reglementarea cazurilor de catre europeni.

Alte manarii

Un alt caz care a trezit atentia redactorilor GAZETEI este cel al Elenei Mazilu, care de mai bine de 10 ani incerca sa recupereze terenurile ce au apartinut familiei sale. Terenul revendicat de Mazilu se afla in vecinatatea celui revendicat de catre Petru Smeu, adica in parcarea Pietii Centrale.

Ca si in cazul lui Smeu, pe terenul care ar fi trebuit sa fie retrocedat s-au construit o serie de magazine, printre care si cel care apartine lui Dumitru Popa.

Pe langa magazinul lui Popa mai sunt ridicate si spatii comerciale ce apartin consilierului Ilie Birzu, Gheorghe Andries, fost fotbalist, si Vasile Manciu – fost consilier.

"In anul 1952, statul le-a luat tot terenul parintilor mei si chiar daca au facut repetate adrese catre organele abilitate nu numai ca nu au primit nici o despagubire, dar nici macar un raspuns concret", a declarat Elena Mazilu.

Dupa ce s-a dat legea 10 care dadea posibilitatea proprietarilor sa revendice terenuri ce apartineau domeniului public, Elena Mazilu a facut nenumarate adrese catre municipalitate. Raspunsul a fost unul foarte transant: nu exista nici o lege care sa stabileasca valoarea despagubirilor. Deci, nici macar nu se punea problema retrocedarii efective a terenului.

"Terenul este ocupat, daca doriti, in 5 zile veniti cu o propunere pentru despagubiri", era stipulat in raspunsul semnat de secretarul Popa. Terenul pe care sunt situate cele patru magazine mentionate ar fi trebuit dat inapoi mostenitorului , adica lui Petru Smeu, din Piatra Neamt.

Smeu a primit din partea Primariei o oferta in suma de 3 miliarde de lei pentru tot pachetul, oferta inacceptabila pentru ca expertii angajati de proprietar au evaluat suprafata la 5 milioane de lei /mp, adica peste 4 miliarde de lei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai luat o decizie ce a spulberat visele celor din Primarie.

Astfel, dupa examinarea recursului declarat de Primaria Bacau impotriva deciziei Curtii de Apel Bacau prin care se decidea retrocedarea terenului care apartinea lui Neculai Uricaru (in fata Pietei Centrale, sub magazinul subprefectului), si a hotarat ca recursul este nefondat.

De aici se desprinde faptul ca terenul a fost preluat abuziv si se stabileste ca instantele de judecata au dispus in mod corect retrocedarea acestui teren in natura. Asadar, Curtea Suprema de Justitie a inchis gura apropiatilor lui Sechelariu, catalogand hotararea de retrocedare ca fiind definitiva si irevocabila.

"Secretarul Primariei, Dumitru Popa, mi-a spus la un moment dat ca imi va fi restutit pamantul, dar se pare ca nu vor sa respecte nici macar decizia Curtii Supreme de Justitie a Romaniei", a declarat proprietarul Neculai Uricaru. In momentul de fata, exista un ordin de executare silita emis de instanta bacauana asupra Primariei.

Cazul Ghenov

Secretarul Popa a recidivat in ilegalitati, chiar si in momentul in care Sechelariu parasea Primaria in huiduielile oamenilor. Dosarul nr.1043, cu privire la cererea de retrocedare a parcelei de pamant din spatele fostei cofetarii Nufarul din centrul orasului, este un alt dosar pe care Popa a incercat sa-l plaseze pana i se pierde urma.

Acum, acolo se construieste un magazin, conform surselor noastre. Desi cineva a solicitat pamantul care i se cuvine, conform legii. Detinatoarea de drept a lotului este Margareta Gabriela Ghenov din Brasov, mostenitoarea fostului proprietar Natalia Dimitriu, bunica acesteia.

Terenul in cauza a fost nationalizat prin Decretul Prezidiului Marii Adunari Nationale din 14 iunie 1960, al carui presedinte era Ion Gheorghe Maurer. Dosarul s-a aflat intai la Prefectura Bacau, pentru ca apoi sa fie transferat la Primarie. La intrebarea reporterilor GAZETEI, cu privire la dosarul Ghenov, secretarul Popa a avut un raspuns hilar: "nu stiu, nu-mi aduc aminte.

"Asta in ciuda faptului ca il lasase in grija secretarei personale. La redactia GAZETA se afla ambele inregistrari ale convorbirilor, atat cu Popa, cat si cu secretara sa. In covorbire, aceasta recunoaste faptul ca Popa i-a lasat in grija dosarul.

In momentul de fata, terenul-problema se afla in proprietatea lui Gheorghe Nechita, proprietarul restaurantului Corso, care de altfel a inceput constructia unui magazin. Nechita ne-a declarat ca nu stie nimic despre o eventuala cerere de retrocedare si ca el are acte in regula, plus autorizatie de constructie eliberata de Primarie.

Totodata, Nechita a mai precizat ca a cumparat terenul legal de la un oarecare Turcu, cel care avea acte de proprietate asupra terenului. Singurul care poate face lumina in acest caz este insusi secretarul Primariei, Dumitru Popa, care, din pacate, pare sa sufere de amnezie din moment ce nu mai stie nimic despre dosar.

Sau poate incearca sa ascunda multe din bubele fostei administratii.

Un lucru este foarte limpede totusi, Popa minte fara nici cea mai mica problema cand e vorba de terenuri.

Dovada minciunii

Pentru a demonstra minciuna lui Popa, GAZETA pune la dispozitia cititorilor doua convorbiri telefonice despre acelasi dosar. Doar raspunsurile difera. Cine minte, domnule secretar?

Rep.: Buna ziua, domnul Popa.

Popa: Buna ziua.

Rep: A venit la noi domnul Busuioc, cel care revendica un teren in numele doamnei Ghenov.

Popa: Posibil.

Rep: Nr. dosar 1043. Spunea ca nu se gaseste la primarie si ca l-ati luat dumneavoastra. E adevarat?

Popa: Dosarele sunt unele la servicii, ele ajung la semnat. Depinde unde este. Nu pot sa stiu.

Rep: Deci nu stiti unde este.

Popa: Nu stiu.

Rep: Deja pe acel teren, dumnevoastra sau altcineva construieste.

Popa: Nu stiu sa va spun asta astazi. Intr-una din zilele urmatoare, cand e program de audiente, discutam. Sau cereti dumnevoastra pe legea informatiilor publice. Cum doriti.

Conversatie cu secretara

Rep.: Va amintiti de dosarul numarul 1043 de care am discutat dimineata?

Secretara lui Popa: Da, sigur.

Rep.: Domnul Popa a zis ca nu stie nimic despre acest dosar, iar dumneavoastra mi-ati spus ca este la dumnealui, ca asa v-a spus.

S.: Da.

Rep.: Dumnealui a spus ca e la el?

S.: Da, asa a spus.

Lege pentru ei!

In Legea 550/2002 se specifica faptul ca terenurile primariilor pot fi vandute, ca sa nu mai fie o greutate pentru administratie. Ce greutate era Piata Centrala pentru Primaria Bacau? De acolo se scoteau multi bani pentru bugetul local. Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca de aici a trait FCM Bacau.

Vanzand spatiile, Primaria scade de la buget chiriile si pastreaza doar celelalte taxe, cum ar fi taxa pe cladire si cea pentru salubritate. Apoi, legea spune ca inainte de vanzare se reglementeaza situatia juridica a acestor terenuri. GAZETA a cerut, conform legii accesului la informatia publica, dosarul vanzarii spatiilor din Piata Centrala.

Prin semnatura lui Lucas si a lui Gabi Ionita, ni se arunca praf in ochi. Singurele informatii oferite sunt cele cu privire la actualii proprietari, fara sa se mentioneze pretul platit de fiecare firma, desi bacauanii au dreptul sa stie cat s-a incasat la bugetul local din aceste vanzari. Detinatorii de spatii sunt alesi pe spranceana, din garda pesedista. Insusi Laurian Lucas a ciupit 83 de mp.

Cat despre evaluari si preturi, numai de bine! Sunt secrete de stat.

Secretarul Dumitru Popa incearca acum sa scuture de scamele care se vor pune umarul noului primar Romeo Stavarache. Ramane ca timpul sa hotarasca daca Stavarache va iesi bine din vecinatatea cameleonului.