Rezentantii mass-media din Sibiu au facut ieri front comun in fata incalcarii flagrante a articolulului 31, alineatul 1,din Constitutia Romaniei care priveste „dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public", drept care nu poate fi ingradit, in felul in care a facut Spitalul Clinic Judetean.

Mai bine de doua saptamani, accesul reprezentantilor presei a fost restrictionat in urma unui articol care a facut dezvaluiri despre indolenta si coruptia existenta in spitalul sibian, la care au fost martori doi reprezentanti ai Fundatiei Urgenta din Olanda.

Pentru ca situatia devenea din ce in ce mai grava, reporterii a trei din cele patru cotidiane din Sibiu au decis sa rupa tacerea care fusese impusa la cea mai mare unitate spitaliceasca din Sibiu, unitate care este platita din banii contribuabililor.

Fratia presei

Indignati de modul in care conducerea Spitalului Clinic Judetean ii facea pe reprezentantii mass-media sa astepte zeci de minute in poarta spitalului, in timp ce pe langa ei treceau liber bisnitarii, aproape toata presa sibiana a facut, ieri, front comun, decisa sa nu paraseasca intrarea pana in momentul in care dreptul de a informa cititorul, telespectatorul sau ascultatorul nu era recunoscut

„chiar de va fi sa ne legam cu lanturi de portile spitalului", dupa cum a spus unul dintre reprezentantii presei.

Cu mic cu mare, s-au adunat intrarea de la Urgenta reporterii a opt din cele noua televiziuni locale sau care au corespondenti in Sibiu, reprezentantii celor trei ziare care au rupt tacerea, precum si reprezentanti ai unui ziar saptamanal. Acestia au hotarat sa apere dreptul sibianului la informatiile de interes public.

Directorul intra in concediu, purtatorul de cuvant pleaca la curs festiv

Dornici sa afle punctul de vedere al conducerii spitalului, reprezentantii presei au aflat ca dr. Liviu Cotarla este in concediu (?!) si nu poate fi abrodat decat dupa data de 1 iunie. Cei care i-au tinut locul au fost directorul adjunct, prof.univ.dr. Ioan Baier si responsabilul de relatii cu publicul, Geraldina Galdean. Marea absenta a intalnirii a fost dr.

Carmen Natea, care se „plansese" de dimineata in cadrul unei emisiuni radio ca „domnisoarele astea si-au facut meseria pe spatele spitalului". O informam si pe domnisoara doctor ca acesta ne este domeniul care ne-a fost repartizat de catre publicatie pentru care lucram.

Culmea este ca domnisoara doctor s-a ferit de ochiul presei si de intalnirea cu domnisoarele care si-au facut meseria pe spatele spitalului exact in timpul orei cand stabilise in urma cu aproximativ un an sa aiba intalnirea cu presa, invocand ca trebuie sa mearga la un curs festiv.

„Va vom da si numarul de la pantof"

Pusi in fata multimii de oameni de presa, directorul adjunct si responsabilul de relatii cu publicul au spus senin ca nu stiu de ce cei din urma se aflau acolo. „Eu acum am fost chemat din sala de operatie, deci nu stiu despre ce e vorba. Domnul director Cotarla este in concediu", a spus prof.dr. Baier.

Dupa ce i s-a explicat modul in care presa este tinuta la poarta spitalului, directorul asjunct a tinut sa precizeze ca problema nu este cea legata de dispozitia venita de la directiune, ci de faptul ca „Exista o defectiune: Libertatea prea mare vis-a-vis de dumneavoastra. Acum e o nemultumire a vostra. Trebuie sa ajungem la un consens".

Cea care a gasit metoda de rezolvare a fost Geraldina Galdean, care le-a promis jurnalistilor intreg sprijinul, insa dupa ce vor primi acreditare din partea institutiei in care au intrat ani de zile fara a avea nevoie de ea. „Cand primiti acreditarile puteti veni oricand, la orice ora. Vor fi acolo medicii de garda carora le vom cere sa va dea informatii.

Daca nu va ofera, ma sunati pe mine si la 1 si la 2 noaptea. Aveti numarul de la serviciu si de mobil. Va dau si numarul de acasa si daca vreti si numarul de la pantof", a declarat Geraldina Galdean reprezentantilor mass-media. Si pentru ca publicul sibian sa stie ce se intampla in treburile administrative ale spitalului, s-a promis ca saptamanal unitatea va organiza o conferinta de presa.

Algoritmul intrarii in spital: reporterul suna, astepta, suna din nou, nu i se raspundea si era nevoit sa plece

Imediat dupa aparitia materialului referitor la mita din spital, accesul reporterilor a fost restrictionat.

Membrii presei nu mai au dreptul sa intre in spital decat daca sunt insotiti de purtatorul de cuvant sau de un delegat al acestuia. Directorul celei mai mari unitati spitalicesti din Sibiu, dr. Liviu Cotarla, considera situatia fireasca.

„In momentul in care dumneavoastra sau colegii dumneavostra din presa scrisa, audio, video, doriti sa luati legatura cu un sef de sectie sau un pacient din Serviciul de Urgenta, undeva in spital, e obligatoriu sa sunati purtatorul de cuvant al spitalului, care va va insoti sau va delega pe altcineva sa va insoteasca. Daca nu este purtatorul de cuvant, ma sunati pe mine.

Aveti inca un numar, de telefon de la Biroul de Relatii cu Publicul. Daca nu ma gasiti nici pe mine si nici pe cei amintiti pana acum, puteti suna la Serviciul Administrativ", a spus dr. Cotarla. Asadar, in principiu, reprezentantii mass-media au la dispozitie patru numere de telefon.

Numai ca, pana la portile pazite cu strasnicie, lista a ajuns injumatatita: numai doua numere de telefon accesibile jurnalistilor. La acestea, foarte rar raspunde cineva. Daca, printr-un ultim efort, reporterii incearca sa dea pe telefonul mobil de purtatorul de cuvant al institutiei sau de directorul Spitalului, va avea nevoie de foarte mult noroc ca aparatele sa fie in functiune.

Pentru ca ambii reprezentanti sunt cadre medicale si au vizite de facut, isi inchid telefoanele mobile.

Spitalul, interzis jurnalistilor si in timpul programului de vizita

In incercarea de a-si vizita un coleg de redactie, operat, un reprezentant al presei locale s-a izbit de imposibilitatea de a intra in spital, chiar daca era program de vizita. „Legea spune clar ca accesul in spital este liber in timpul programului de vizita.

Cu toate acestea, a trebuit sa sun purtatorul de cuvant pe mobil, pentru ca nu a fost de gasit de portar pentru a veni sa ma ia de la poarta. Dr. Carmen Natea mi-a semnat un bilet de voie pentru a-mi vizita un coleg chiar in timpul programului de vizita. Si asta numai dupa ce s-a asigurat ca nu am asupra mea un aparat de fotografiat", a declarat jurnalistul.

Articolul care i-a suparat foc pe reprezentantii Spitalului Clinic Judetean se referea atat la sumele foarte mari pe care pacientii sunt nevoiti sa le plateasca medicilor, daca vor sa fie bine ingrijiti, cat si la instrumentele vechi care se folosesc in institutie si care pun in pericol viata pacientilor.

Reprezentantii fundatiei olandeze care au facut aceste dezvaluiri au trecut datele si pe internet, la adresa http://www.stichtingwerkgroepurgenta.nl/romana/.