Compania de imbuteliat Coca Cola Iasi SA este intr-adevar o firma extrem de profitabila, dar care n-are nici o treaba cu imbutelierea! De fapt, in 1992, cand s-a infiintat, producea sucuri, dar intre timp si-a schimbat profilul de activitate, trecand pe afaceri cu... terenuri. Asa reiese din datele furnizate de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi.

Firma, cu codul unic de inregistrare R 1966919/28.11.1992, s-a inscris in Registru cu urmatorul profil de activitate: "inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau subinchiriate". Dar asta nu-i tot. Urmeaza bomba: din datele de bilant pe anul 2002, constatam ca aceeasi firma are o cifra de afaceri de 92.914.658.000 lei, pierderi zero si un profit net de 36.801.089.

000 lei, la un numar mediu de... zero angajati. Asa da firma imobiliara! Apoi cine nu si-ar dori sa fie actionar la o societate in care nu lucreaza nimeni, dar banii curg garla, cu zecile de miliarde?! Sa tot fii jupan la o societate unde nu ai grija banilor de salarii, CAS-uri, somaj si alte alea, unde nu ai treaba cu sindicatele!

Dar pana sa descoperim in detaliu secretul afacerilor ideale in care nu lucreaza nimeni, dar banii vin din aer, merita sa vedem care sunt actionarii acestei afaceri de vis.

Caracatita Coca Cola

Sa aruncam o privire, pe aceleasi date furnizate Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi. Remarcam, in primul rand, ca in aceasta firma tipul de capital subscris este eminamente romanesc, indiferent ca actionarii sunt persoane fizice sau juridice. Sa-i luam pe rand: 1. Titov Iuri Buzescu, oltean stabilit la Timisoara, al carui aport de capital de 100.

000 lei, reprezentand 15 dolari SUA, reprezinta o actiune; 2. Florin Mircea Gontariu, clujean get-beget, care a subscris tot pentru o actiune; 3. Lucian Neacsu, bucurestean, tot o actiune de 15 dolari; 4. Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Dancu, care a subscris echivalentul a 510.425 dolari SUA, contra a 6.545 actiuni; 5.

SC Coca Cola HBC Romania SRL, care a pus umarul cu 12.243.209 dolari SUA, reprezentand 846.472 actiuni.

Dupa cum se poate remarca, actionarul majoritar, care de altfel detine 99% din firma imobiliara cu zero angajati, pe nume Compania de Imbuteliat Coca Cola Iasi SA, este SC Coca Cola HBC Romania SRL, al carei administrator, cu puteri depline si functie nespecificata este o ieseanca, pe nume Sandu Luminita.

Afaceri cu boi si directori bolnavi de Parkinson

Intr-o societate atat de aleasa si cu persoane atat de putin cunoscute publicului bautor de sucuri maro si cu bulbuci nu se putea ca statul roman sa lipseasca. Dupa cum se poate constata mai sus, aceasta prezenta onorabila s- a consumat cu participarea Statiunii de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Dancu, aflata in subordinea directa a Ministerului Angriculturii si Alimentatiei.

In principiu, aceasta Statiune a intrat in afacere cu terenul pe care smecherii de la Coca Cola si-au cladit fabricuta de produs sucuri. Terenul, aflat in imediata vecinatate a municipiului Iasi, in suprafata de 9,55 hectare, a fost luat in calcul ca o participatiune de circa 500.000 dolari, cu o cota de participare la beneficii de 0,76%.

Deci nici macar un procent! Adica marea afacere a statului roman in acest caz a fost o participare cu un teren valoros de pe urma caruia a obtinut anul trecut 200 milioane lei - adica echivalentul valoric a 6 boi, sau echivalentul tainului vacilor producatoare de lapte din statiune pentru numai doua saptamani.

Conform informatiilor furnizate de contabilul statiunii, Albert Iosif, cele 200 milioane lei reprezinta singurii bani pe care i-a vazut statiunea in ultimii 12 ani de cand s-a combinat cu cei de la Coca Cola. La randul lui, directorul statiunii Constantin Badelita, ridica din umeri: "Nu stiu dom'le nimic. Habar n-am despre ce-i vorba.

Intrebati-l pe contabil! Eu am treaba cu vacutele mele, saracele de ele...". Bolnav de Parkinson, directorul Badelita chiar nu stie ce se intampla in parohia lui. La fel, nici Ministerul Agriculturii si Alimentatiei pare sa nu stie mare lucru, desi a ajuns actionar intr-o firma din care nu castiga nimic. Sau poate stie?... (va urma)

Coca VASILENCU