Scandalul petrecut, vineri, la hotelul „Histria“ din Mamaia, cand inspectorii Autoritatii Nationale pentru Turism si ziaristii care-i insoteau in control au fost alungati de patronul George Bosanceanu, a avut urmari abia… duminica, si acelea insignifiante.

Echipa de control si reprezentantii mass-media au fost aruncati afara pe usa hotelului „Histria“ cu lovituri si injuraturi, in timp ce jandarmii si politistii s-au dat la o parte din fata furiei lui Bosanceanu si a prietenului sau, Adrian Ciocan. Actiunea s-a desfasurat abia dupa ce mascatii, chemati la fata locului, l-au imobilizat pe Ciocan si au deschis calea autoritatilor.

In urma verificarilor, o parte din hotel a fost inchis, iar patronul furios - amendat cu 340 de milioane lei pentru obstructionarea autoritatilor si pentru camerele mizerabile pe le inchiria turistilor. Bosanceanu nu a primit, insa, nici o sanctiune contraventionala din partea politistilor si a jandarmilor, macar pentru tulburarea linistii publice.

Cateva ore mai tarziu, acelasi Bosanceanu a fost reclamat de o receptionera, Mihaela T., in varsta de 22 de ani. Fata a declarat ca era de trei saptamani angajata hotelului, iar vineri dimineata a fost sechestrata de catre patron intr-o camera si supusa la perversiuni sexuale.

Pentru a doua oara in atentia politistilor, Bosanceanu a fost chemat pentru audieri la sediul Politiei Mamaia, de unde a fost lasat sa plece in jurul orei 23,00.

Clementa politieneasca

Atitudinea violenta a lui Bosanceanu, de natura sa semene panica printre politisti, nu a fost sanctionata de acestia conform legii. Abia dupa ce ziaristii, loviti si cu camerele de luat vederi sparte, au depus reclamatii la Politia Mamaia, anchetatorii au gasit de cuviinta sa intocmeasca dosare penale pe numele sau si al prietenului Ciocan.

Desi au fost martori la toata scena agresarii ziaristilor, ulterior, militienii prezenti la fata locului s-au dat… loviti, refuzand sa recunoasca ca au bagat coada intre picioare in fata agresorilor.

Abia dupa ce mass-media a pus la dispozitia comandantilor Inspectoratului Judetean de Politie Constanta casetele cu imaginile agresiunii, au fost identificati trei tapi ispasitori: agentul sef adjunct Nicolae Zaiet - un detasat din Ialomita, agentul Luigi Pescaru si comandantul Politiei Mamaia, subcomisar Danut Badea.

Primii doi au fost sanctionati cu retinerea a 15 la suta din salariul pe urmatoarele trei luni, iar comandantul a primit un simplu avertisment… Purtatorul de cuvant al I.P.J., comisar Marian Saragea, a declarat ca cei trei sunt invinuiti de neimplicare si lipsa de fermitate.

Vinovat de cele petrecute vineri a fost gasit si comandantul patrulei auto a Jandarmeriei, locotenentul Atanasie Cocea, dar acesta va fi, probabil, sanctionat disciplinar de sefii sai. Sanctiunile sunt insa modice si tardive, in raport cu gravitatea evenimentelor.

De ani intregi, Bosanceanu si-a desfasurat nestingherit afacerile in tractirul „Histria“, fiind deranjat doar de cateva ori si atunci de politistii de I.P.J., nu de cei din Mamaia, probabil prea ocupati cu agatatul pe faleza din statiune.

Prea obosit pentru a veni la audieri

Complici prin impasibilitate, politistii s-au mai dovedit o data protectorii lui Bosanceanu, atunci cand acesta a fost reclamat, in aceeasi zi, pentru viol si lasat sa plece cateva ore mai tarziu, fara ca pe numele sau sa se emita ordonanta de retinere sau sa fie sesizat un procuror. Asta, in conditiile in care un hot de doi bani sau un talhar ajunge imediat dupa gratii.

Tinand cont de faptul ca infractiunile de care se face vinovat Bosanceanu sunt lipsire de libertate, viol si lovituri, avocatul fetei considera ca politistii ar fi trebuit sa-l prezinte pe procurorilor, lucru care insa nu s-a intamplat.

Sambata dimineata, aparatorul a depus la Parchet o plangere impotriva modului in care s-a desfasurat cercetarea penala, cu cata lejeritate au „anchetat“ politistii. Probabil ca Politia Mamaia beneficiaza de anumite sponsorizari din partea lui Bosanceanu, in schimbul protejarii intereselor acestuia, altfel nu se poate explica modul reverentios cu care este tratat individul.

„Vom insista in a dovedi fapta si faptuitorul. O asemenea fapta nu poate trece neobservata,“ a mai precizat avocatul. Ne permitem sa remarcam ca violul sub amenintare este o fapta comisa cu violenta, iar punerea in libertate a suspectului poate avea repercusiuni asupra tinerei care a avut curajul sa-l reclame.

Si ca sa puna capac, Bosanceanu a rasplatit clementa politieneasca cu… flit. Sambata, el urma sa se prezinte la sediul Politiei Mamaia, cu documentele pentru hotel, dar a sunat la Politie, de parca ar fi stat de vorba cu secretara unei agentii de turism, contramandand „intalnirea“ pe motiv ca era obosit dupa ancheta din ajun.

El a primit un alt termen, fiind chemat la audieri luni dimineata, impreuna cu documentele hotelului „Histria“. Ramane de vazut daca Bosanceanu se va obosi sa se deplaseze la sediul Politiei pentru continuarea anchetei.

Pe cine apara politistii din Mamaia?!

Comisarul Marian Saragea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie a Judetului Constanta, a afirmat ca George Vergiliu Bosanceanu nu se afla la prima ciocnire cu legea. Astfel, arhivele I.P.J. arata ca patronul a fost condamnat pentru diferite infractiuni, de cinci ori, in perioada 1997-2002.

El a fost acuzat de fals, inselaciune si tainuire la furt calificat, iar instanta l-a condamnat pentru fiecare dintre aceste fapte la inchisoare, pedepsele variind de la 3 luni la 5 ani. In intervalul 2000-2002, Bosanceanu a fost in inchisoare, executand o parte din pedeapsa de cinci ani, dupa care a fost eliberat conditionat, ramanand cu un rest de pedeapsa de 1.221 zile.

In afara de faptele anterioare, el are in lucru, pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, inca un dosar penal, intocmit pentru neinregistrarea veniturilor obtinute din folosinta hotelului „Histria“, in perioada 2000-2001.

In acest caz, el este anchetat in libertate sub acuzatiile de prejudicierea statului cu aproape 300 milioane lei prin neplata impozitelor si de spalare de bani, cu un prejudiciu de 942 milioane lei.