In plin secol 21, trei dintre cele patru orase din judetul Salaj au apa rece la robinet cu restrictii. De apa calda nici nu poate fi vorba. Singurii care au apa calda la robinet sunt locuitorii municipiului Zalau. In rest, in nici unul dintre celelalte trei orase apa calda nu a mai curs pe conducte de ani buni de zile. In ce priveste apa rece, aceasta este furnizata cu picatura.

Administratia locala si regia de distributie a apei dau vina unii pe ceilalti si amandoi pe reteaua deteriorata de distribuire a apei. Institutiile sustin ca situatia e roza si ca furnizarea apei nu e o problema, dar realitatea e cu totul alta.

La aceasta data in judet exista un singur operator, Publiserv Zalau, conditie necesara pentru accesarea programului SAMTID de reabilitare a retelelor de apa din cele patru orase.

Retelele de distributie in oras au fost cedate in concesiune catre Publiserv de catre consiliile locale ale celor patru localitati, iar statia de tratare a apei de la lacul de acumulare Varsolt si conducta de aductiune a apei catre municipiul Zalau a fost primita tot de Publiserv, de la Consiliul Judetean Salaj.

Directorul tehnic al Publiserv Zalau, Andrei Pusok, a recunoscut ca situatia e problematica. ?Ne confruntam cu o realitate trista. Eventual ne putem gandi ce putem face, ce masuri sa luam?, a declarat Pusok.

Jibou, fara apa

In orasul Jibou, de exemplu, apa rece curge, potrivit primarului Augustin Borz, 14 ore pe zi. Desi chiar si atat e putin, in realitate orarul apei reci este mult mai redus. Dupa ora zece seara, robinetele de apa ale fostei regii Publicserv sunt inchise, iar jibouanii se trezesc fara apa.

In plus, furnizarea apei reci este inchisa ziua in amiaza mare, intre orele 11 si 15, pentru majoritatea jibouanilor. Potrivit primarului Borz, motivul pentru care apa rece nu circula in permanenta in oras este faptul ca majoritatea puturilor de aductiune sunt colmatate. Apa potabila din Jibou este adusa din subteran, insa puturile nu au fost curatate deloc dupa Revolutie.

In aceste conditii, jumatate dintre puturi sunt acum aproape nefolosibile, in vreme ce o pompa necesara pentru decolmatarea puturilor costa peste un miliard de lei. Chiar si asa, Borz a recunoscut ca de la Revolutie incoace nu au fost intreprinse demersuri pentru achizitionarea unei astfel de pompe.

In Jibou situatia a fost asemanatoare si inainte ca reteaua de distributie sa fie preluata de regia de apa Publiserv SA Zalau de la regia locala Publicserv SA din Jibou. Publicserv avea datorii imense la furnizori, in special la plata energiei electrice, si a intrat in lichidare judiciara acum un an. Reteaua a fost preluata de Publiserv Zalau, la fel cum s-a intamplat in toate celelalte orase.

Problema datoriilor a fost rezolvata de creditori, deci programul de apa ar fi putut decurge in limite normale. Cu toate acestea, acum administratia locala da vina pe problemele retelei de distributie.

Lipsa de apa la 2 kilometri de Somes

Directorul tehnic al Publiserv, Andrei Pusok, a declarat initial ca apa curge in Jibou non-stop. O exagerare grosolana, pe care Pusok a corectat-o numai dupa ce a fost contrazis cu date factuale. ?Singurul care are apa cu intermitente este Cehu (Silvaniei-n.red.). In rest, in Jibou, in Simleu (Silvaniei -n.red.) si in Zalau apa curge non-stop?, a declarat Pusok, recunoscand ulterior, cu jumatate de gura, ca ?din cunostintele mele se mai intrerupe in unele zone din Jibou, pentru ca unele zone sunt pe pompare directa?, adica apa nu se poate acumula in bazine in avans. In realitate, majoritatea zonelor din oras nu au apa noaptea si nici in miezul zilei.

Unele institutii publice din Jibou, cum sunt spitalul, primaria, scolile si politia, au program de apa permanent, din cauza ca sunt racordati la conducta de aductiune a apei din oras. La doi kilometri de Jibou curge Somesul, insa primarul a declarat ca nu s-a preferat varianta potabilizarii apei din Somes, din cauza ca este foarte costisitoare.

Fara apa si fara gaz

In Simleu Silvaniei, apa curge, potrivit Publiserv, tot permanent. In realitate, programul de furnizare a apei este de doar 14 ore pe zi, si aceasta cu intermitente. Motivul este conducta de legatura intre statia de pompare de la lacul de acumulare Varsolt si reteaua de distributie a apei in oras, care e foarte deteriorata.

Gradul ridicat de degradare a conductei impiedica acumularea de apa in bazine, astfel ca in momentul in care pompa de la Varsolt este oprita, se opreste si apa la robinetele simleuanilor. De apa calda nici nu poate fi vorba.

Pentru ca in oras nu a fost realizata pana acum o aductiune de gaz, centralele termice functioneaza cu combustibil lichid usor (CLU), care este semnificativ mai scump decat carbunele. Caldura si deci apa calda au ajuns sa fie in Simleu Silvaniei printre cele mai scumpe din tara.

In plus, la aceasta data au ramas racordati la sistemul centralizat de incalzire mai putin de o treime dintre abonati, astfel ca pe timp de vara centralele termice sunt inchise. ?Oamenii se descurca cum pot?, a declarat primarul Septimiu Turcas. Simleuanii mai instariti si-au cumparat centrale termice de apartament, pe care le alimenteaza fie cu butelii de gaz fie cu combustibil solid.

Cehu, patru ore de apa pe zi

Cehu Silvaniei a ramas din punctul de vedere al furnizarii de apa la timpurile comuniste. Cu doua ore de distributie a apei dimineata si alte doua seara, cehanii isi acumuleaza apa in cazile de baie. De apa calda nici nu poate fi vorba. ?Sunt oameni care dimineata merg la serviciu si nu pot strange apa, asa ca le dam posibilitatea sa o stranga seara.

Ne acumulam apa in vana, ca sa ne ajunga toata ziua?, a explicat primarul Vasile Cuceu. Una dintre cauze sunt datoriile foarte mari ale regiei locale de distributie a apei la furnizorul de energie electrica. Cehanii se alimenteaza cu apa din judetul limitrof, Maramures, iar conducta de aductiune are mai bine de 15 kilometri.

"Instalatiile sunt vechi, aici e problema, pentru ca apa exista acolo de unde o aducem, in comuna Salsig. Dar costurile sunt mari la curent si nu avem nici un control asupra furnizorului, pentru ca e in Maramures. Ne da energie electrica scumpa, asa ca pompam putin si nu putem face acumulari", a completat primarul.

De precizat ca pe langa faptul ca nu are apa, Cehu Silvaniei nu mai are nici gara, care a fost desfiintata, nu are nici maternitate, care de asemenea a fost desfiintata recent, nici cinematograf si nici retea de gaze.