In timp ce unii asigurati nu-si pot lua medicamente vitale din cauza ca s-au terminat plafoanele la farmacii, altii isi trateaza unghiile cu medicamente de milioane, gratuite sau compensate. Aceasta, gratie ingeniozitatii firmelor de medicamente. Piata este invadata de medicamente de import, foarte scumpe. Distribuitorii cauta tot felul de solutii ca sa le vinda.

Una dintre ele este atragerea asiguratilor, cu promisiunea consultatiei gratuite, la cabinetele medicilor, transformati in agenti comerciali. Ce nu stiu asiguratii este ca, de fapt, ei oricum au dreptul la consultatii gratuite si medicii sunt platiti din Fondul asigurarilor sociale de sanatate. Un tratament depaseste 4 milioane de lei.

Costul lui este suportat partial sau integral de casele de asigurari de sanatate, din banii contribuabililor la Sanatate.

O agresiva campanie de promovare a unui medicament scump pentru tratarea onicomicozei, o infectie micotica a unghiei, este in plina desfasurare. Firmele producatoare au dat anunturi in presa din toata tara, anuntand consultatii gratuite in cabinete de dermato- venerologie.

Programarea se face simplu, la un numar de celular. Solicitantului i se indica un medic si o ora la care trebuie sa se prezinte pentru consultatie. La Bacau, medicii care participa la aceasta campanie ofera consultatii in cabinetele din Spitalul Judetean de Urgenta sau din Ambulatoriul de specialitate.

Astfel, la usile acestor medici se intalnesc doua tipuri de pacienti: cei cu bon de ordine si cei programati prin telefon in cadrul campaniei. Pentru onicomicoza, acesti medici prescriu invariabil un medicament a carui eficienta este ridicata in slavi in materialul publicitar. Daca pacientul este beneficiar al asigurarilor sociale de sanatate, primeste reteta compensata sau gratuita.

La „liber“, o pastila din medicamentul promovat de medic costa in jur de 120.000 lei. Tratamentul complet depaseste 4,2 milioane de lei. In cazul retetelor compensate, pacientul plateste doar jumatate din costul tratamentului, restul fiind suportat de Fondul asigurarilor sociale de sanatate (FASS).

Diagnosticul cu tratament unic

Am obtinut telefonic o consultatie gratuita pentru depistarea onicomicozei. Am fost programata pentru miercuri, 7 iulie, ora 11.00, la dr. Cornelia Antochi, cabinetul 5 din ambulatoriul de specialitate al spitalului judetean de Urgenta. La acea ora, la usa cabinetului era aglomeratie. Cu programare, am avut prioritate.

Cum ma asteptam, medicul mi-a spus ca, daca as suferi de onicomicoza, mi-ar prescrie o reteta compensata pentru medicamentul antimicotic promovat publicitar. M-am interesat de un tratament mai ieftin, dar mi s-a spus ca alte medicamente sunt toxice, iar acesta ar fi „cel mai eficient“.

Reclama pe banii asiguratilor

„Nu este corect ce se intampla, ne-a declarat dr.Cecilia Lucaci, purtator de cuvant al CJAS. Se face o mobilizare prin presa a pacientilor la anumiti medici, iar acestia prescriu retete compensate cu acel medicament promovat. Este ilegal. Daca ar da retete obisnuite, cumparate cu pret intreg de pacient, nu ar fi o problema.

Realitatea este ca se face reclama la un medicament in timpul programului pentru care medicul este platit de Casa. Daca se creeaza astfel si aglomeratie la cabinet, este grav“.

La CJAS este cunoscuta implicarea medicilor in promovarea unor medicamente scumpe, iar medicul-sef, Ileana Tudoran, spune ca si alte categorii de specialisti prescriu cu predilectie medicamente pe care le promoveaza pentru anumite firme de profil si ca acestea sunt medicamente etice, pentru care publicitatea, chiar mascata, este interzisa.

„Am primit de la farmacii spre decontare 24 de retete gratuite si compensate. Dermatologii nostri nu au exagerat“, ne-a mai declarat dr. Tudoran. Tot ea ne-a precizat ca fenomenul este abia la inceput pentru ca vara este sezonul in care se trateaza onicomicoza.