Peste 20 de locuitori ai comunei Plopana sunt scandalizati ca nu se pot obloji la timp din cauza ca sunt refuzati la farmacia din comuna, pe criterii politice. Florentina Cucu, asistenta de la punctul farmaceutic comunal al firmei Medica, este acuzata de sateni ca refuza sa le elibereze retete pentru ca nu ar fi votat pe cine trebuia.

Multimea adunata ieri in strada striga la unison ca s-a saturat sa tot fie trimisa de la farmacie tocmai acasa la cel care a castigat alegerile, primarul Gheorghe Andries. De altfel, sotia acestuia, Ileana Andries, este una dintre persoanele cele mai suparate de purtarea asistentei. „Este inadmisibil ce se intampla.

Suntem indignati de refuzul, respingerea si neprezentarea la serviciu a asistentei de farmacie Florentina Cucu, sotia candidatului PRM, care, in ultimul de tur de scrutin, a pierdut alegerile. Se razbuna pe oameni din cauza politicii.

Vin satenii la mine la poarta si ma roaga sa fac ceva, pentru ca de foarte multe ori sunt respinsi de aceasta, care le spune: «duceti-va la primar sa va dea medicamente, ca pe el l-ati votat». Sotul meu a incercat sa stea de vorba cu d-na Cucu insa, se pare ca discutiile au ramas fara rezultat.

Nu sunt oamenii vinovati ca domnul Cucu a pierdut alegerile“, ne-a declarat Ileana Andries. „Mori cu zile aici, domnule!“ „Mori cu zile aici, domnule! De trei saptamani farmacia este inchisa, iar pentru o aspirina trebuie sa dam bani la cursa, la vecini, la cei care ajung in Bacau. Am TBC si daca raman fara medicamente trebuie sa mi le iau de la Bacau.

Daca e ceva urgent, cumpar cu bani“, ne-a declarat una dintre persoanele nemultumite. „De cand am votat nu ne-a mai dat medicamente. A spus sa mergem la Andries, ca pe el l-am votat“, a spus o femeie in varsta, Elena Bobe. Spusele acesteia au fost sustinute si de Anica Iacob, care a adaugat: „M-am dus la farmacie sa cer pastile. Mi-a spus sa ma duc la cine am votat“.

Galagia din strada a atras mai multe persoane care au dorit sa-si spuna oful: „Nici vata, nici tifon nu ne da. Farmacia este mereu inchisa. Trebuie sa mergem la Bacau. Nu e posibil asa ceva“. In dispensar, la coada la usa medicilor, oamenii au evitat sa vorbeasca. Din multime, mai curajoasa a fost Gabriela Margean, care si-a indemnat si cunoscutii sa spuna ceea ce stiu.

„De ce nu spuneti cum este, ca farmacia este mereu inchisa? Cu copilul bolnav in brate trebuie sa te plimbi de la doctorita la farmacista pentru ca ori nu este scris «urgent» pe reteta, ori nu este deschis“. Tabloul descris de oameni a fost intregit de declaratiile Nelei Bote.

Taranca sustine ca „inainte de alegeri, am fost la farmacie si mi-a dat medicamente, dar pe punga in care mi le-a pus, a taiat semnul de pe ea, crucea verde. Mi-a spus ca, atunci cand merg la vot, sa iau si punga cu mine. Nu am fost sa votez, pentru ca mi-am pierdut buletinul. Am avut nevoie de medicamente alaltaieri si nu a mai vrut sa-mi dea“.

Florentina Cucu a cerut ajutor cadrelor medicale „Eliberez toate retetele, si compensate, si gratuite. Au existat si cazuri in care nu am putut elibera pentru ca am epuizat banii. Puteti sa intrebati si cadrele medicale, daca nu este asa“, ne-a declarat Florentina Cucu.

In ajutor i-a sarit si doctorita, care, de cum am intrat pe usa a refuzat dialogul si ne-a poftit afara, ba chiar ne-a aratat usa. „Nici nu vreau sa aud de asa ceva. Oricand avem nevoie ne serveste“, a adaugat doctorita. N-am reusit sa o intrebam mai multe si nici n-am aflat cum o cheama pe doctorita, pentru ca respectiva ne-a poftit de urgenta afara.

Conflictul are si o puternica latura politica, aspect intarit de implicarea personala a nevestelor celor doi contracandidati intr-un razboi ce se poarta cu inversunare. La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) nu sunt cunoscute acuzatiile care i se aduc asistentei de farmacie de la Plopana. Dan Stoica, directorul adjunct al CJAS, a luat legatura cu reprezentantii SC Medica SA.

„Din discutie, am inteles ca punctul farmaceutic de la Plopana merge bine si ca nu exista probleme. Medica va face o ancheta interna, iar in functie de rezultatul acesteia vom cere sau nu sanctionarea asistentei de la Plopana.

Din informatiile noastre, plafonul repartizat de Medica punctului farmaceutic de la Plopana ar trebui sa fie suficient pentru a acoperi necesarul de medicamente din zona“. Am incercat sa aflam punctul de vedere al conducerii Medica, dar fara succes. Ni s-a comunicat ca directorul societatii ne va contacta telefonic, dar acest lucru nu s-a intamplat.