Angajatii de la Penitenciar regreta citeodata liberarea unor detinuti, mai ales a celor extrem de periculosi. Se bucura insa pentru altii, care par sa fi ajuns din greseala printre puscariasii cu vechime. Insa in cazul detinutului Eugen Dumitru Balan (35 de ani) parerile sint impartite in mod egal.

Pe linga faptul ca este un om linistit si la locul lui, Eugen Balan a reusit sa reduca serios cheltuielile pentru utilitati in cadrul Penitenciarului Iasi. El a pus la punct o instalatie care permite realizarea unor importante economii la apa. Printr-un sistem de tubulaturi se recupereaza aburii de la centrala termica, apa rezultata reintrind in circuit.

„Aceasta instalatie a fost realizata exclusiv de detinutul Eugen Balan. El a venit cu ideea, el a intocmit proiectul si tot el a construit sistemul. De cind am inceput sa folosim inventia detinutului, se economisesc zilnic 5.

000 de litri de apa, ca sa nu mai vorbim de combustibilul folosit la incalzirea apei“, ne-a declarat colonelul Ionel Sirghea, responsabil cu logistica la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

Cum functioneaza inventia?

Instalatia sau „Tulumba lui Balan“, asa cum ii zic gardienii, functioneaza dupa un principiu extrem de simplu. Centrala termica a Penitenciarului incalzeste apa in cazane pina la temperatura de 90 de grade Celsius. Agentul termic asigura atit necesarul de apa calda, cit si caldura in anotimpul rece. La extremitatile instalatiilor, aburii de la apa fierbinte se pierdeau.

Era necesara introducerea unei noi cantitati de apa rece, pentru completarea celei pierdute, care trebuia din nou tratata si incalzita pina la temperatura optima. Sistemul de captare a aburilor inventat de Eugen Balan a dus la importante economii la cheltuielile cu apa rece si la combustibil. El a creat in doar o luna o instalatie automatizata care receptioneaza aburii.

In momentul in care se aduna o anumita cantitate de apa recaptata, automat rezervorul se goleste, iar agentul termic este retrimis in camerele de incalzire. Un calcul facut la prima vedere de catre conducerea Penitenciarului a scos la iveala ca intr-adevar se economisesc aproximativ 5.000 de litri de apa pe zi.

„Pentru ca apa recaptata are deja o temperatura de 70-80 de grade Celsius si este deja tratata, nu mai este nevoie sa se incalzeasca la fel de mult ca apa rece, reducindu-se astfel considerabil si consumul de gaze“, explica Eugen Balan.

Aceasta instalatie a fost realizata din materialele gasite prin curtea Penitenciarului. „Doar robinetii si unele tevi au fost cumparate de noi pentru siguranta intregului sistem“, recunoaste colonelul Sirghea. Restul, inclusiv rezervorul, sint piese si materiale refolosite.

Instalatia a fost realizata intr-o luna, insa, pentru ca s-au prins atit perioade de iarna cit si vara, nu s-a putut calcula exact economia facuta comparativ cu anii precedenti.

Disperare in Penitenciar

Realizatorul acestei instalatii sustine ca a ajuns dupa gratii in urma unor imprejurari nefericite. In primavara anului 2000, Eugen Balan a fost atacat de mai multi indivizi. In invalmaseala creata, incercind sa se apere, ieseanul a pus mina pe un ciob de sticla si l-a taiat pe unul dintre agresori. A fost condamnat la sapte ani si sase luni pentru tentativa de omor.

Pentru aportul sau la buna functionare a centralei termice, conducerea Penitenciarului a cerut ca detinutului sa i se scurteze pedeapsa cu 15 zile pe luna, insa nu s-a obtinut decit o reducere cu sapte zile. „Daca instanta va accepta cererea de liberare conditionata, Eugen Balan va iesi din Penitenciar undeva la inceputul lunii august.

Daca el pleaca, eu personal ma voi ocupa sa-i gasesc un loc de munca acestui om extraordinar. Ne pare rau pe de o parte ca va pleca, pentru ca raminem fara centralist. Dar, pe de alta parte, un astfel de om merita sa fie liber, nu impreuna cu infractorii notorii“, considera colonelul Ionel Sirghea.

Reprezentantii CET s-au aratat interesati de proiect

Sistemul pus la punct de Eugen Balan a stirnit interesul reprezentantilor CET. „Trebuie sa vedem proiectul pentru a constata daca putem folosi ideea la instalatiile nostre. Noi avem la CET sisteme performante, care permit recuperarea energiei reziduale. Ceea ce s-a realizat la Penitenciar cred ca este o imbunatatire a sistemului de termoficare, printr-o metoda care poate fi noua.

In manualele de specialitate exista metode de recuperare a pierderilor, iar in acest caz ar trebui facut un calcul, un bilant termic, pentru a se vedea daca energia consumata pentru incalzirea apei se regaseste in consum“, ne-a explicat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice, din cadrul CET Iasi.