Nici prea bogati, dar nici de compatimit, judecatorii si procurorii din Bistrita au pierdut concursul „Sa ne intrecem in averi" in dauna castei avocatilor. Justitia nu mai e demult oarba.

Cel putin la gradele de rudenie. Mai toti avocatii cu staif din Bistrita care pretind onorarii cu multe zerouri isi datoreaza cariera rudelor din sistemul judiciar local. In unele cazuri, cumetria avocatilor duce pana in salile de sedinte, pe scaunele judecatorilor sau a procurorilor.

Nimic nu pare ilegal. Coincidentele sunt insa suspecte si numai bune de stiut de catre opinia publica. Pentru orice eventualitate.

Intrebarea care se (im)pune este urmatoarea: "Se poate face justitie adevarata intr-un sistem balcanic in care toata lumea cunoaste - in deplinatatea termenului - pe toata lumea?"

Justitie in familie

Elvira Redl este judecator la Tribunalul Judetean Bistrita-Nasaud. Sotul judecatoarei, Iosif Redl, este secretarul general al Consiliului Judetean.

Unul dintre fiii cuplului Redl, pe nume Andrei, este avocat de succes.

Ex-presedintele Colegiului Jurisdictional de la Curtea de Conturi, Ioan Somesan este acum judecator la Tribunalul Judetean.

Inainte de a intra in magistratura, Somesan a detinut un cabinet de avocatura. In prezent cabinetul este trecut pe numele fiicei sale, avocat la randul ei.

Aceasta este, din cate se pare, stabilita in Germania si poarta acum numele de Cristiana Stalfort.

Valer Cudrec Covrig este judecator la Judecatoria Bistrita. Avocata Otilia Cudrec Covrig este sotia acestuia.

Numele de fata al avocatei este Cudrec, aceasta fiind fiica ex-directorului de la SC Mebis SA Bistrita – Leon Cudrec, momentan intrat in afaceri cu greutate la Satu Mare, alaturi de actionarii societatii Unio SA.

Impreuna la bara suspinelor

Cele mai frecvente cazuri de cumetrie in justitie sunt intalnite in randul avocatilor.

Aici exista o explicatie logica, ce poate fi luata de buna: membrii familiei au aceleasi gusturi - de la mancare, la bautura, pana la profesie (sic!).

Explicatia se aplica, atentie, naivilor! Tandemurile familiale din baroul Bistrita sunt fie sot-sotie, fie parinte-fiu.

GAZETA pune pe tapet cateva dintre aceste clanuri: familia de avocati Milea (tata si fiu), familia de „avocati soti" Stan, familia Cupsa (Aris Cupsa - membru PSD), familia Toma, familia Suciu, amilia Radacina (sot-sotie), familia Petra, familia Lipcani, familia Bilan. In final, ii amintim si pe sotii avocati Molnar.

Dintr-o alta categorie mai speciala face parte avocata Sinefta Moldovan, sotia ex-politistului Ioan Moldovan, odinioara adjunct al IPJ Bistrita-Nasaud.

Vom reveni negresit asupra tuturor cu amanunte picante!

Top 10 magistrati miliardari

Judecatorii si procurorii bistriteni au venituri maxime, ce depasesc cu putin 20 de milioane de lei.

Vorbim aici de cei cu vechime si posturi de conducere. Cu acesti bani o familie normala poate trai decent o luna de zile. Luxurile sunt excluse din start.

Cu toate acestea, unii dintre magistrati pacatuiesc prin opulenta. Neavand intentia de a le pune la indoiala buna credinta vom pune pe seama mostenirilor averile acestora.

A norocului sau a providentei…

De la bun inceput se impune o observatie: declaratiile de avere privesc persoana magistratului si familia sa, in sensul persoanelor aflate, atentie, in intretinerea sa.

Transferul de avere catre parinti, cumnati, surori sau alte rudenii nu este „observabil" in declaratia de avere. Bine de stiut este faptul ca, pana in prezent, la doi ani de la aparitia declaratiilor de avere, nici un functionar public din Romania nu a fost dovedit ca mincinos in declaratia de avere. Si aceasta, in ciuda repetatelor semnale din presa.

Vom incepe topul „oligarhiilor" din Justitia bistriteana cu judecatorii Tribunalului si Judecatoriei. In ceea ce-i priveste pe procurorii celor doua instante, acestia s-au dovedit atat de saraci, in unele cazuri, incat ii compatimim.

La judecata miliardarilor

Daniela Berbecariu este judecator la Tribunalul Bistrita-Nasaud (TBN). Detine trei (3) apartamente, o casa de vacanta, o masina Dacia si un Ford Mondeo.

La acestea se adauga si un mizilic de 22 de ari de teren agricol. Avere estimata dupa ochi: peste 6 miliarde lei.

Adriana Denes este judecator la Tribunal si ex-presedinte al Judecatoriei Bistrita. Detine 750 de mp de teren intravilan, obtinut in 1995.

Un apartament si o vila. La capitolul motorizari, judecatoarea sta bine: o masina Skoda Fabia din 2004 si un VW din 1995, pentru care a luat un credit de 6.900 de dolari. Avere estimata: peste 5 miliarde lei.

Corina Iacob este judecator la Tribunal. Detine doua hectare de padure, 22 de hectare de teren agricol si 30 de ari de teren intravilan. Judecatoarea mai poseda un apartament si o casa, obtinuta in 1987. Conduce un Cielo din 2003. Avere estimata: peste 5 miliarde lei.

Tiberiu Moldovan - judecator la Tribunal. Detine 2,5 hectare de teren agricol si un autoturism BMW din 2002. Surpriza o constitue o vila de proportii gigantice, de 600 de mp (!), adica aproape cat 6 apartamente mari. Avere estimata: circa 5 miliarde lei.

Nicolae Oltean este judecator tot la Tribunal. Detine 4.880 mp de teren agricol si inca 1.182 de teren intravilan. Locuieste (?) simultan intr-o garsoniera si un apartament. Judecatorul mai detine o vila sanatoasa de 450 mp si conduce un Mercedes din 1997. Cireasa de pe tort o constituie actiunile detinute de judecator la SC Plastsistem SA Bistrita, estimate la o valoare de piata de 20.000 Euro.

Avere estimata: peste 7 miliarde lei.

Alexandru Petrisor este judecator sindic la Tribunal. Se lafaie in doua imobile: un apartament si o casa construita in intervalul 1994-2004. Mai detine 2.200 de mp de teren intravilan si doua masini nou-noute: o Toyota Yaris din 2002 si un Ford Focus din 2003 luat pe credit. Avere estimata: peste 5 miliarde.

Ioan Parauan este judecator la Judecatoria Bistrita. Detine 900 de mp de teren agricol din 2003 si nu mai putin de trei (3) apartamente. La acestea se adauga o casa de vacanta. Judecatorul nu are nici o datorie. Avere estimata: peste 5 miliarde lei.

Ovidiu Putura este si el judecator la Judecatoria Bistrita. Detine 2.700 de mp de teren agricol, o patrime dintr-o padure de circa 5 hectare si 378 de mp teren intravilan. La acestea se adauga o casa de 149 de mp din 2002 si un Renault Clio luat cu un credit de 6.800 de euro. Avere estimata: sub 5 miliarde lei.

Camelia Nascutiu este judecator la Judecatoria Bistrita. Detine 800 de mp de teren agricol, 1.045 mp de teren intravilan, un apartament, o casa de vacanta de 155 de mp si doua masini: o Dacia si un Ford Escort. Avere estimata: sub 5 miliarde.

Ultimul, dar nicidecum „codasul", este procurorul Alexandru Bria. Acesta detine 6,45 de hectare de teren agricol si 997 de mp de teren intravilan obtinut in 2003. Procurorul ne uimeste cu trei (3) apartamente, o casa de locuit, o casa de vacanta si un Audi 100. Conturile lui Bria sunt burdusite cu 7.200 de dolari si 16 mii de euro. Avere estimata: peste 7 miliarde lei.