Fatih Kesser, un afacerist obscur de origine turca, avand legaturi fatise cu organizatiile kurde din Romania si Turcia si chiar cu P.K.K. (Partidul Muncitoresc din Kurdistan, formatiune cu ambitii teroriste), nu avea relatii numai in Politie, ci si in Justitia constanteana.

Corpul de Control s-a deplasat la Constanta pentru a verifica tocmai legaturile dintre turc si pistoale, adica politisti. Si ceea ce au gasit la malul marii, dactilografiate intr-un raport pe care, imediat dupa alcatuire, s-a pus parafa „Strict secret!“, a fost de vis. S-a dovedit, atunci, prin fapte si martori, ca Fatih Mehmet Kesser a fost informator cu acte in regula al I.P.J.

Constanta. Documentul contine dovezi despre intalnirile de taina dintre Kesser si lt. col. Dan Salomia. Chiar daca raportul nu mentioneaza nimic (prietenii stiu de ce!) despre implicarea in aceasta afacere a generalului Ion Carlig, seful de atunci al I.P.J. Constanta, era imposibil ca astfel de recrutari sa se petreaca fara stirea sa.

Martorii au declarat ca l-au vazut de mai multe ori pe Fatih Mehmet Kesser in compania politistului Dan Salomia, cel care cerceta un caz de rapire a unui cetatean turc, Karak Mustafa, fapta in care delapidatorul era suspect. De aici, se pare si taraganarea cazului de rapire si sechestrare pana la racirea completa si prafuirea prin arhivele I.P.J. Constanta.

Tot in raportul din anul 1999 se mai arata ca Salomia „obisnuia sa frecventeze regulat restaurantul «Pescarusul Argintiu», proprietate a lui Kesser“, acolo unde aveau loc si unele intalniri dintre politist si delincvent.

Secretomania din jurul raportului este cu atat mai dubioasa cu cat politistii implicati in toata aceasta poveste, care au recrutat un informator cu legaturi suspecte si afinitati kurde, nu au fost trimisi vreodata in fata vreunui tribunal militar, ei primind doar sanctiuni destul de usoare, avand in vedere faptele colaboratorului lor.

Dar, ce sa-i faci, o mana spala pe alta si amandoua pe… Kesser. Revenind la o perioada mai apropiata, este interesant faptul ca, din informatiile pe care le detinem, cel putin una dintre firmele lui Fatih Kesser functioneaza inca, fiind in evidentele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.