Presedintele Comisiei pentru Agricultura din cadrul Senatului, Ioan Baldea, a anuntat ca, in cursul saptamanii viitoare, va sosi de la Bucuresti o comisie de control la punctul de lucru SC Coca Cola HBC SRL din Iasi, strada Chisinaului nr.

47, pentru a verifica modul in care reprezentantii acesteia au folosit un fals titlu de proprietate pentru a intra in posesia unui imprumut bancar in valoare de 11 milioane dolari de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare din Londra. "Situatia este analizata foarte serios.

Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Dancu din Iasi se afla in administrarea Academiei de ªtiinte Agricole Silvice din Romania. A fost intotdeauna in administrarea statului si asa va ramane. Au aparut unele probleme, pentru ca unii nu au inteles ca in anul 1992 Statiunea Dancu nu apartinea de Academie, dar, repet, terenul se afla tot in administrarea statului.

Practic, statul este singurul proprietar al acestui teren. Compania Coca Cola nu are nici un drept sa se foloseasca de acest titlu, atat timp cat nimeni nu accepta instrainarea sau vinderea proprietatii statului", a declarat Ioan Baldea.

Afacere cu bulbuci

Refuzat initial de Bacau pentru simplul motiv ca bacauanii nu sunt dispusi la cadouri - cum ar fi acordarea unor terenuri la preturi de nimic - grupul financiar Leventis, din Luxemburg, a negociat cu Primaria Iasi, in 1992, una dintre cele mai mari afaceri din istoria Moldovei.

Reprezentantii acestei firme promiteau sa aduca la Iasi 11 milioane de dolari cu care urmau sa construiasca si sa puna in functiune o fabrica de sucuri Coca Cola.

Afacerea promitea sa fie avantajoasa din cel putin doua puncte de vedere: pe de o parte, s-ar fi realizat investitii importante, atragandu-se ulterior sume insemnate de bani la bugetul local si, pe de alta parte, s-ar fi creat cel putin 300 locuri de munca intr-un oras in care rata somajului urca ametitor pe zi ce trece.

Ulterior, reprezentantii grupului Leventis au pus ochii pe terenul aflat in administrarea Statiunii Dancu de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Iasi. Terenul a fost evaluat, conform HG 834/1991, la aproximativ 135 milioane lei. Atentie! Aceasta e valoarea terenului din contabilitate, la nivelul anului 1991.

Valoarea de baza a terenului a fost stabilita, conform documentelor, la 250 lei pe metru patrat. Conducerea statiunii a fost asigurata, la acea vreme, ca vor avea loc niste negocieri, pentru a se stabili valoarea terenului. Actele arata insa ca juristii Statiunii de Cercetare au fost pur si simplu indusi in eroare de catre smecherii mai experimentati de la Coca Cola.

In urma calculelor, rezulta ca valoarea de 250 de lei reprezinta inmultirea a 5 lei (contravaloarea metrului patrat) cu 50 de ani, perioada pentru cat a fost dat in folosinta terenul.

Profituri de miliarde pe baza unor falsuri

Imediat ce s-au vazut cu sacii in caruta si caii inhamati, reprezentantii Coca Cola au purces la demararea afacerii care pentru ei avea sa fie extrem de avantajoasa, iar pentru ieseni - paguboasa.

Acestia si-au asumat, printr-un contract de ipoteca de prim rang inaintat Bancii de Reconstructie si Dezvoltare, dreptul de singur proprietar si beneficiar absolut al proprietatii ipotecate de la Statiunea de Cercetare.

Cu toate ca statutul societatii prevedea strict ridicarea fabricii de sucuri, precum si dotarea cu echipamente, cu aportul la capitalul societatii de la firma Molino, acestia au obtinut un imprumut egal cu cel declarat in statutul societatii ca urmare a falsului in declaratii. "Toata afacerea a inceput in 1992. A fost si este o afacere politica. Terenul statului trebuia sa ramana al statului.

In scriptele noastre, terenul de la Statiunea Dancu apartine acestuia. Chiar daca este o companie mare si este asociata cu Statiunea Dancu, Coca Cola nu avea dreptul sa se foloseasca de terenul acesteia ca un proprietar. Ea trebuie sa achite taxele si impozitele la fel ca celelalte firme", a declarat Silviu Lacatusu, directorul Administratiei Domeniilor Statului Iasi.

Coca VASILENCU

Gabi COHUT