Joi seara, in jurul orelor 22, pompierii civili din Plopana s-au prezentat sa anihileze flacarile ce cuprinsesera o parte din acoperisul casei lui Ioan Oprea. Sub privirile vecinilor, inspaimantati de gandul ca incendiul s-ar fi putut extinde si la gospodariile alaturate, pompierii au constatat la fata locului ca autospeciala din dotare nu avea apa in rezervoare

In timp ce flacarile puneau stapanire pe fiecare metru de casa, pompierii din Plopana plecau „spre baza“ sa umple rezervorul masinii. Cand au vazut cat de operativi sunt cei care ar fi trebuit sa intervina de urgenta, vecinii au apelat disperati la pompierii militari din Bacau.

Ioan Oprea, ghinionistul proprietar, care nu si-a asigurat casa, a putut doar sa constate ca munca de o viata i-a fost distrusa in proportie de 70%.

„Pompierii se prezinta la un incendiu cand pot“

Ioan Oprea a incercat sa afle cine se face responsabil de faptul ca, desi sunt pompieri civili in comuna, care au in dotare si o autospeciala, gospodaria sa a fost lasata prada focului. Astfel a aflat ca pompierii din comuna se prezinta la incendiu cand pot.

In comuna nu sunt pompieri angajati. Cei care intervin la incendii sunt simpli salariati ai Primariei, care presteaza tot felul de munci in comuna Cand e un incendiu sunt luati de acasa. .

"Autospeciala din Plopana nici nu este inscrisa in circulatie. O avem la noi de sapte - opt ani, nu avem nici acte de provenienta, e la limita legii. Figureaza ca mijloc fix, dar asta nu inseamna ca e si buna" - spune primarul localitatii, Gheorghe Andries.

Investitie de 100 de milioane de lei?

„In serviciul de pompieri din comuna am investit o suta de milioane de lei. Atat cat imi aduc aminte, au fost achizitionate echipamente de lucru pentru un grup de sase persoane, care formeaza echipa de interventie. S-au cumparat 300 de metri de furtune, de diferite dimensiuni, o baterie, un cauciuc" - mai spune primarul.

El spune ca pompierii din comuna l-au instiintat ca au lasat masina incarcata cu apa, dar din cauza unor gauri din rezervor, apa s-a scurs. Vineri masina a fost trimisa la sudat, dar era o gaura si au aparut trei.

Pompierii militari din Bacau nu stiau nimic de inadvertentele aparute in activitatea serviciului public de pompieri din Plopana. Initial, nu au crezut ca asa ceva este posibil. Dupa ce au primit asigurari ca am luat legatura cu primarul localitatii care a confirmat ca asa stau lucrurile, au conchis ca totusi este posibil.