Daca atletismul are probe precum saritura cu prajina, aruncarea discului sau o suta de metri garduri si liga gamerilor, ca orice liga sportiva care se respecta, are mai multe discipline: Counter-Strike, Warcraft III: The Frozen Throne, Unreal Tournament 2004, Starcraft: Brood War, Need for Speed: Underground si FIFA 2004. Se mai cuvine o precizare tehnica: echipele se numesc „clanuri”.

Game-ul preferat al sibienilor de la Cell este Counter Strike. Deathbridge, Calashnikov, Jully, Bucur, Ratty si Austin, adica Lorand, Andrei, Radu, Adi, Catalin si respectiv Dorin, ultimul fiind si liderul de clan, sunt membrii Cell, proapat absolventi de Bac sau studenti.

Cel mai bun rezultat obtinut de gamerii sibieni a fost promovarea, inca din primul sezon, in martie anul trecut, din divizia C6, in B2. „Practic, regulamentul e aproape ca la fotbal. Cand te inscrii, intri intr-o divizie inferioara, care este impartita pe serii. Promovezi direct in divizia A daca termini pe locul I, iar daca esti pe II, joci barajul.

Noi am jucat barajul si am pierdut, dar am intrat in divizia B2”, explica liderul clanului, Dorin.

Un sezon greu

Saptamana trecuta a inceput Campionatul National de Counter Strike. Un campionat are 13 etape si se joaca pe internet. Gamerii sibieni au avut primul meci cu Xgen, clanul din Constanta, aflat pe locul II in divizia B2. Sibienii au luat, atunci, o bataie usturatoare, 21-3.

„Am avut probleme cu reteaua de internet”, explica esecul liderul de clan, precizand, insa, ca vor razbuina infrangerea in jocul din aceasta sambata, cu echipa PEC, din Focsani. Se arata un sezon greu pentru gamerii sibieni. „Avem in clan baieti tare priceputi, dar cei noi sunt inca la inceput si trebuie sa invete pe parcurs.

Asa ca nu ne putem propune un obiectiv prea inalt sezonul acesta. Oricum, speram sa facem o figura buna”, precizeaza Dorin, alias Austin.

Joc, joc, da’ e pe bune

Chiar daca este un joc pe calculator, competitia este acerba, iar cei care nu se antreneaza, nu au sanse de castig. „Noi ne antrenam saptamanal, cel putin 6 ore”, explica gamerul-sef. Saracia din lumea sportului nu a iertat nici sportul electronic. „Am avea nevoie de un sponsor, pentru ca a juca in liga profesionista presupune si cheltuieli.

Orele de antrenament le facem intr-un club de internet. Avem intelegerea patronului si am obtiunut o reducere, dar, oricum, costurile sunt usturatoare pentru buzunarele noastre de elevi si studenti. Apoi, este cotizatia anuala de gamer, de 500.000 de lei si cheltuielile de transport si de inscrieri”, explica liderul grupului, care marturiseste ca lumea nu vede bine gamerii.

„Cred ca suntem vazuti ca si maniaci. Dar nu suntem obsedati! Nu stam toata ziua la calculator. Counter Strike este pasiunea noastra”, spune Dorin.

Jocurile internationale – doar un vis placut

La nivel inalt, se joaca pe bani. Cu alte cuvinte, se pot face bani si stand in fata unui calculator si jucandu-te. De exemplu, premiile totale la World Cyber Games 2004 (Campionatul Mondial de Jocuri Electronice 2004), care se va desfasura in octombrie, este de peste 400.000 de dolari. Preliminariile pentru WCG in Romania au avut loc in mai, la Bucuresti.

Sibienii nu au putut participa la aceste preliminarii, din cauza „problemelor de lot”. „Ca sa reusesti la un asemenea nivel, trebuie sa ai un antrenor. Adica un strateg. Este un joc de calculator, dar este unul de strategie si, ca urmare, exista planuri. In strainatate, sunt oameni care numai asta fac si din asta traiesc - din a realiza strategii”, explica Austin-Dorin.

Cu sau fara antrenor, momentan jocurile internationale sunt un vis placut al gamerilor sibieni, dar nu unul imposibil in viitor.

Dictionarul jocurilor

LAN-urile (Local Area Network) - competitiile desfasurate intr-o singura locatie, fara acces la Internet.

Finalele - competitii organizate in LAN, in urma carora una sau mai multe echipe participante capata dreptul de a participa la o competitie internationala.

Qualifierele - competitii organizate in LAN sau pe Internet, in urma carora una sau mai multe echipe participante capata dreptul de a participa la Finale.

Cupele - competitii organizate in LAN, in urma carora una sau mai multe echipe primesc premii in bani sau in obiecte.