Lazar Sadeanu traieste singur. A trait toata viata in apropierea lacurilor de sare de la Ocna Sibiului.

Sotia i-a murit in urma cu trei ani. De atunci, studiaza toata ziua fenomenele din lacurile sarate de la Ocna Sibiului.

Una dintre teoriile lui spune ca bacteriile existente aici se hranesc cu clorura de sodiu si degaja energie termica, ceea ce ar explica, zice el, temperatura de 38 de grade din lacuri, chiar si iarna.

A incercat in nenumarate rinduri sa ia legatura cu institutii de specialitate pentru a-si prezenta cercetarile, de exemplu la Institutul de Balneoclimatologie din Bucuresti, dar a fost respins pentru ca nu avea pregatirea necesara.

Din aceasta cauza, Lazar Sadean s-a hotarit sa le dea peste nas domnilor specialisti cu scoala.

“Vreau sa demonstrez ca un asemenea loc nu mai exista pe Glob iar, lacurile nu mai au calitati terapeutice decit de la trei metri adincime”, spune Sadean.

Lazar Sadeanu s-a nascut in anul 1917, are doua fiice, patru nepoti si un stranepot.

Sibianul a terminat Liceul “Gheorghe Lazar” acum 68 de ani, cu media 6.30. Din aceasta cauza, nu poate intra decit pe cele 45 de locuri cu taxa de la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului.

Totusi, este dispus sa-si investeasca pensia care ajunge la aproape 3 milioane pe luna. Daca il ajuta Dumnezeu, vrea sa scrie si o carte pe baza studiilor sale, pentru a lasa ceva in urma. A mai incercat o data, cu multi ani in urma sa faca o facultate, la Politehnica, a stat un an si a renuntat din cauza lipsei banilor.

Batrinul iese imediat in evidenta dintre sutele de tineri care abia au terminat liceul. Fetele cu fustite scurte isi dau coate si zimbesc.

Secretarele de la facultate i-au spus initial ca nepotul trebuie sa vina personal pentru a se inscrie pentru admitere. Cu toate acestea, Lazar Sadean isi urmeaza visul si este inca sigur pe capacitatile sale intelectuale, fara a se teme de competitia cu “neuronii adolescentilor”.

“As vrea ca la cursuri colegii sa-mi spuna bunicule, nu mosule, pentru ca inca mai pot, si altfel ma supar”, declara mindru barbatul. Cu siguranta va renunta la chefurile de student, dar va mai merge la cite o bere cu baietii.