Numeroase intrebari fara raspuns au ramas in urma mortii tanarului Alexandru Oltean, care a fost batut in noaptea de 23 spre 24 iunie in Cluj-Napoca, cand pleca de la petrecerea de absolvire a facultatii. Politia clujeana il cauta in continuare pe cetateanul israelian Sallim Nur, considerat suspect in acest caz, dar anchetatorii nu stiu cu exactitate daca acesta se mai afla sau nu in tara.

Familia indoliata se intreaba daca Alex ar mai fi avut aceeasi soarta tragica in cazul in care medicii de la urgenta l-ar fi trimis mai repede la Clinica de Neurochirurgie. Este poate o intrebare la care nici medicii nu cunosc raspunsul…

Claudiu Oltean, fratele victimei, este decis sa deschida un proces impotriva medicului de la serviciul de urgenta din Cluj, care l-a internat pe Alex dupa ce a fost batut de israelianul Sallim Nur si de prietenul acestuia, Eduard Poczo.

Potrivit martorilor, Alex a fost transportat la Urgenta in jurul orei 4.00 dimineata. In ambulanta, alaturi de el, a stat o prietena si fosta colega de facultate, care sustine ca le-a spus medicilor ca Alex a suferit o lovitura puternica la cap. Cu toate acestea, bistriteanul de numai 24 de ani a fost internat cu un posibil diagnostic de coma alcoolica.

Prietenii lui Alex, care s-au interesat la spital de starea lui, au vorbit de fiecare data cu asistentele de la Urgenta, care i-au sfatuit sa se intoarca din doua in doua ore, in speranta ca Alex se va trezi. "Au crezut ca el este in coma alcoolica, pentru ca nu a avut nici o hemoragie. Poate acesta a fost ghinionul lui Alex. De la ora 4.00 dimineata si pana la 8.

00 seara, fratele meu a fost tinut fara motiv la urgenta. Plus ca nu i s-au administrat medicamente pana ce am ajuns noi acolo. Este strigator la cer ce s-a intamplat la Cluj si este normal sa ne ridicam semne de intrebare. In cele aproape 16 ore petrecute la urgenta, Alex a avut spasme si a fost legat de pat.

Trebuia sa i se faca un film la cap, dar, din cate am inteles ulterior, ar fi costat patru milioane de lei si s-a considerat ca spitalul s-ar incarca cu cheltuieli inutile," ne-a declarat Claudiu Oltean. Acesta sustine ca nu a aflat deocamdata numele medicului de la urgenta, dar acesta nu reprezinta un secret.

In aceasta saptamana el va contacta un avocat clujean pentru a face toate demersurile legale impotriva medicului. In plus, familia lui Alex va face o sesizare si catre Colegiul Medicilor Cluj.

Medicii clujeni care s-au ocupat de caz sunt acuzati de catre familia tanarului ca au ramas fixati pe teoria comei alcoolice si nu au facut nimic in timpul in care Alex ar fi putut primi un tratament care sa il stabilizeze. Medicamentele necesare pentru scaderea presiunii sangelui din cutia craniana au fost cumparate de-abia atunci cand familia a ajuns la Cluj.

Situatia bolnavului s-a inrautatit grav de joi seara pana vineri dimineata. Trebuie precizat faptul ca Alex a fost transferat de la Urgenta la Clinica de Neurochirurgie dupa aproape 16 ore, timp care, in opinia familiei, nu se justifica pentru ca, sustine aceasta, Alex nu a primit nici un tratament.

De asemenea, familia afirma ca atunci cand tanarul a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie, medicii de acolo l-au trimis inapoi la Spitalul de Urgenta pentru a i se face o tomografie necesara pentru stabilirea diagnosticului.

In noaptea care a urmat, Alex a intrat in moarte cerebrala si a fost tinut in viata timp de 12 zile cu ajutorul aparatelor, perioada in care temperatura si tensiunea au fost reglate cu ajutorul medicamentelor. Fratele sau ne-a declarat ca s-au format patru hematoame mari, doua in partea din fata a capului si alte doua in spate.

Din cate se pare acestea au fost provocate de miscarea creierului in cutia craniana, in momentul in care Alex a cazut dupa lovitura primita si s-a lovit la cap. In afara de acestea, au existat si zeci de hematoame mici. O alta problema serioasa, scoasa in evidenta de catre familia victimei, este aceea ca in dimineata incidentului, Eduard Poczo a fost retinut de catre politisti.

Persoana chemata sa il identifice a fost asigurata ca se va afla in spatele unui geam-oglinda, dar, de fapt, s-a trezit fata in fata cu Poczo. Tot din spusele rudelor, reiese faptul ca Poczo a fost eliberat dupa ce politistii au sunat la Urgenta, de unde au fost asigurati ca este vorba doar de o simpla coma alcoolica.

Medicii de la Clinica de Neurochirurgie nu l-au putut opera pe Alex din cauza ca starea lui de sanatate nu s-a stabilizat. Dupa doua zile pe patul de la Neurochirurgie, parintii lui Alex au solicitat o noua tomografie, iar pentru ca Alex sa poata fi transportat in conditii optime – el aflandu-se in stare de coma – a fost solicitata interventia SMURD.

Familia tanarului putea sa il transporte pe Alex in Franta sau SUA pentru a fi operat, dar sansele ca bolnavul sa isi revina erau minime. Cazul bistriteanului Alex Oltean este investigat, din informatiile noastre, si de catre ziaristii israelieni. Sursele GAZETEI sustin ca suspectul Sallim Nur ar putea fi iesit din tara, motiv pentru care politistii clujeni l-au dat in urmarire internationala.

Eduard Poczo este cercetat in stare de arest de catre procurorii clujeni, dar acest aspect nu alina durerea familiei Oltean. "Cei doi vor primi cativa ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati. Pe mine ma intereseaza ce se va intampla cu medicul de la urgenta, care in opinia noastra ar fi putut face mai multe. Intr-un fel sau altul trebuie sa plateasca.

Pe certificatul de deces, eliberat de la Institutul de Medicina Legala, in urma autopsiei se vede clar ca nu a fost vorba de coma alcoolica. Acolo scrie traumatism cranio-cerebral. Intr-un fel sau altul, cei vinovati trebuie sa plateasca. Daca va fi vorba de plata materiala, banii ii voi dona unui spital pentru ca sunt jalnice conditiile.

Dar nici nu vreau sa aud ca medicii care nu si-au facut datoria asa cum ar fi trebuit primesc o mustrare sau o penalizare de 10-15 la suta din salar. Va fi un proces lung, dar il vom duce la capat. Stiu ca in Romania nici un medic nu a fost acuzat de malpraxis", a mai declarat GAZETEI Claudiu Oltean.