Peisajul media bistritean s-a imbogatit cu un nou post de televiziune. Este vorba de National TV, detinut de fratii Micula de la Oradea. Postul milionarilor in euro a primit licenta Consiliului National al Audivizualului (CNA) in urma licitatiei desfasurate la sfarsitul lunii mai.

Bine de stiut este ca licitatiile pentru licente radio si TV organizate de CNA in aceasta primavara au fost contestate frenetic, asa-zisele televiziuni de partid reusind sa-si adjudece cele mai multe frecvente locale - cazul Realitatea TV, Alpha TV, National, Prima etc. Postul local National TV Bistrita va emite pe canalul 37, asta daca in urmatorul an se va demara investitia in acest proiect.

Prevederile CNA spun ca licenta este valabila pentru un singur an, daca se depaseste acest termen frecventa TV va fi scoasa din nou la licitatie. CNA acorda daca e cazul, cui trebuie, o amanare de cateva luni - de exemplu situatia National TV care ar fi trebuit sa emita inca din mai 2003. Pana in prezent nu s-au produs miscari de trupe in jurul acestui proiect.

Mediul politic bistritean si cel de afaceri nu s-au aratat interesate de a investi deocamdata in acest canal local. Se stie insa ca fratii Micula sunt apropiati atat de PSD cat si de PNL.

Daniel Mastan, inspectorul CNA responsabil de zona Bistrita-Nasaud, ne-a declarat ca in momentul in care National TV va demara procedurile de infiintare a postului de la Bistrita, el va avea sarcina sa supervizeze lucrarile. Pana in prezent nu a primit nici un semnal din partea sefilor sai de la CNA referitor la o astfel de intentie a conducerii National TV.

Sub aspectul investitiilor, surse de pe piata media ne-au declarat ca pentru a deschide un studio local, investitorul trebuie sa arunce dintr-un foc circa 1 milion de dolari. Asta daca studioul va fi echipat cu aparatura de ultima ora.

La lansarea din septembrie 2003 a National TV, Viorel Micula a declarat ca s-au investit cateva zeci de milioane de euro in aparatura digitala, fiind cel mai bine echipat post de televiziune de pe piata. Cu toate acestea, la un an de emisie ratingul National TV este foarte slab, chiar daca "fratii" au dus o acerba campanie de promovare si in paralel una de racolare de vedete TV.

La un moment dat, chiar daca nu emitea, postul si-a schimbat intr-o luna de cateva ori directorii, cel mai galonat director de ocazie fiind jurnalistul Mircea Dinescu. La un an de emisie, National TV a reusit sa obtina inca 5 licente de emisii terestre (regionale), cele mai importante fiind la Poiana Brasov si Vaslui.

Desi este evident ca nu scot cine stie ce bani din afacerea lor media, "Miculestii" vor sa deschida inca doua noi posturi de radio - National FM si Favorit FM, o televiziune de stiri cu numele N-24 si inca un post tv asemanator canalului HBO. Situatia holdingului fratilor Micula, aflati intre primii cinci cei mai bogati oameni din Romania, nu este tocmai roza.

Datoriile "fratilor" catre Stat depaseau anul trecut, conform presei, 200 de miliarde lei. In mare parte, patronii au reusit sa-si reesaloneze datoriile catre stat. Chiar si in aceasta situatie holdingul Micula nu mai pridideste cu investitiile, cea mai recenta fiind in productia de bere si pe piata media, cu acest National TV, care se zbate intr-un pseudo-anonimat.

La inceputul anului doua dintre societatile care sunt asociate in firma ce detine postul National TV apareau in evidentele Ministerului Finantelor cu datorii substantiale catre bugetul statului.

SC Rieni Drinks SRL avea o datorie de 46,2 miliarde de lei - datorie ce a fost reesalonata, iar SC Scandic Distilleries SRL puncta 43,1 miliarde lei datorii - aceasta suma fiind aflata sub procedura de executare silita.

In acest context, suspiciunile cum ca noul post TV nu are cum sa-si pastreze independenta fata de puterea politica par a fi intemeiate. De fapt, mai toate televiziunile nationale sunt pline de datorii, independenta acestora fiind mai mult un deziderat.

Lucru denuntat de organizatiile de monitorizare a presei din Uniunea Europeana. Nici sub aspect editorial grupul de presa al fratilor Micula nu a scapat de critici. Holdingul mai detine si un cotidian national, fara impact pe piata, care, fireste, are o politica editoriala controversata.

Discutiile recente din mediul politic ii dau pe cei doi frati din Bihor drept candidati cu sanse reale la mandatele de deputati. Inca nu se stie viitoarea lor culoarea politica. Mediul de lucru pentru jurnalistii care activeaza la National TV nu este deloc imbietor.

Rand pe rand, o parte din vedetele racolate de la celelalte televiziuni au plecat catre alte posturi nou infiintate, de genul Alpha TV, al grupului Global (Realitatea-PrimaTV-Ziua) - cazul prezentatorului Radu Cosarca, fost la Antena 1, National TV si acum Alpha TV.

Un sacandal monstru, nerelatat de presa din motive evidente, s-a iscat recent cand Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania (FSJTR) a incercat sa negocieze cu conducerea National TV un contract colectiv de munca.

Conducerea postului a trecut la amenintari directe impotriva membrilor de sindicat care lucrau la National TV. O parte dintre sindicalisti au fost dati afara pe motiv de restructurare a locurilor de munca.

Federatia sindicala a amenintat cu deschiderea unui proces, pe care avea cam toate sansele sa-l castige, dat fiind noul Cod al muncii si aparitia contractului colectiv de munca pe ramura mass-media, publicat in Monitorul Oficial in luna mai a acestui an.

Cristian Godinac, presedintele FSJTR ne-a declarat ca sindicatul operatorilor din National TV a fost sicanat si ca, dupa cateva runde de negocieri si amenintarea cu tribunalul, conducerea postului a fost de acord sa-i reangajeze pe sindicalistii dati afara.

Spre sfarsitul saptamanii trecute, FSJTR si administratorul societatii care detine National TV s-au asezat la masa tratativelor pentru a negocia contractul colectiv de munca pe unitate. Aviz jurnalistilor bistriteni care isi freaca mainile in speranta ca vor avea inca un organ de presa la care sa-si vanda aceleasi stiri pe care le vand in cate patru cinci locuri deodata!