"Au fost sute de detinuti torturati, loviti si umiliti la sectia VII, de catre cadrele PNT. S-au facut nenumarate plangeri, dar nu i-a interesat pe nimeni. Nu s-a rezolvat nimic.

Inca mai sunt camere de tortura pe sectia a VII-a, care tortureaza detinuti si multe alte abuzuri care se fac aici", se precizeaza intr-o astfel de scrisoare trimisa de un detinut care a insistat sa nu-i fie precizat numele, de frica sa nu fie omorat.

Parchetul militar preia cazul Maftei

Cazul Maftei a intrat oficial si in atentia Parchetului Militar Iasi. Ieri, procurorii acestei institutii l-au chemat la audieri pe Vasile Maftei. "Mi-au spus sa ma prezint la ei. Totodata, mi-au cerut sa le aduc scrisorile pe care le-am primit pana acum din Penitenciar", a declarat tatal lui Ionut Maftei.

Ancheta se desfasoara in paralel atat la Parchetul Militar, cat si la Parchetul de pe langa Tribunal, deoarece, in scrisorile trimise din Penitenciar sunt aduse acuzatii directe unuia dintre gardieni.

Mai precis, semnatarii scrisorilor sustin ca tanarul Ionut Maftei a fost agresat fizic de un anume Gengel, in timp ce incerca sa dea sau sa ia mai multe bunuri de la un coleg dintr-o celula invecinata. "Cei care mi-au trimis scrisorile au scris cu lux de amanunte cum baiatul meu a fost tras de mana de gardianul Gengel si lovit de mai multe ori cu capul de o vizeta.

Toate aceste scrisori au ajuns si la procurorii militari. Eu sunt convins ca baiatul meu a murit cu ajutorul acelui gardian", a adaugat parintele detinutului mort.

Dezvaluiri socante

Ultima scrisoare primita ieri de Vasile Maftei este probabil si cea mai dura, fiind facute dezvaluiri socante in legatura cu moartea unui alt detinut. De aceasta data, ravasul este semnat, iar cel care l-a scris este dispus sa apara si in fata anchetatorilor.

Pentru inceput, semnatarul a povestit cum a fost agresat Ionut Maftei: "Vreau sa va spun ca fiul dumneavoastra a fost ucis de catre gardianul Gengel, fiind tras pe vizor. Nu am fost acolo, dar toti detinutii vorbesc ca gardianul l-a lovit si tras pe vizor. Conducerea PNT (Penitenciarului - n.r.) vrea sa musamalizeze acest caz".

In a doua parte a scrisorii, semnatarul a povestit un alt incident petrecut in anul 2002, cand un detinut s-a spanzurat intr-un grup sanitar din Penitenciar. "Adevarul este altul. Acel detinut a fost torturat de cadrele penitenciarului, dupa care l-au bagat intr-o camera de tortura, unde a fost lovit de nenumarate ori de niste detinuti.

Apoi a fost dus la baie si au incercat sa abuzeze de el sexual. El s-a impotrivit (...) acei detinuti l-au legat de gat si l-au spanzurat de teava de la baie", se mai arata in scrisoare. Totodata, semnatarul a explicat ce inseamna o camera de tortura: "E formata din 5 sau 6 detinuti care au ordin de la cadrele penitenciarului sa tortureze toti detinutii care sunt dusi in acea camera".

In incheiere, semnatarul scrisorii a tinut sa-i spuna lui Vasile Maftei ca prin ceea ce a scris si-a pus viata in pericol. Ieri, conducerea Parchetului Militar s-a aratat rezervata in a face declaratii cu privire la desfasurarea anchetei, precizand ca eventualele informatii se vor furniza dupa audierea partilor implicate in caz.

Marius HALCIUG