Instantele iesene vor fi verificate "la singe" chiar din ordinul ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu. Acesta a hotarit ca se impune un astfel de control in urma sesizarilor repetate ale presei locale care a atras atentia ca se cheltuiesc zeci de miliarde de lei ce nu par a fi justificate.

Anul trecut, "Ziarul de Iasi" a prezentat pe larg modul in care dispar 80 miliarde lei pe varuit de pereti si contracte de inchiriere paguboase pentru institutie. Cu nici o luna in urma, tot in "Ziarul de Iasi" s-a semnalat prabusirea unui tavan in capul judecatorilor in conditiile in care lucrarile de reparatii la etajul respectiv fusesera incheiate.

Bani pe apa chioara

Lucrarile de reparatii ale institutiei au inceput in urma cu doi ani dupa ce se efectuase un referat "inspaimintator" la adresa Palatului de Justitie. Invocindu-se scufundarea institutiei din cauza apei freatice, conducerea Tribunalului a convins ministerul ca trebuie "pompati" bani pentru consolidarea cladirii.

Ulterior s-a constat ca fantomatica pinza freatica nu era altceva decit rezultatul acumularii de apa ce se scurgea din tevile stricate din zona.

Intre timp, Judecatoria si Curtea de Apel au fost mutate la subsolul si parterul a doua blocuri din apropiere. Numai pentru chirie, lunar, "vistieria" ministerului era golita cu 20.000 de dolari. In Palatul de Justitie au ramas doar judecatorii Tribunalului, care au trebuit sa lucreze intr-o mare de praf si intr-un zgomot asurzitor.

Constant, conducerea Tribunalului a refuzat sa faca public modul in care se cheltuiesc banii pentru consolidarea si modernizarea institutiei.

De notorietate a ramas doar faptul ca fostul vicepresedinte al Tribunalului, Dan Anton, care s-a ocupat si cu gestionarea fondurilor, a facut parte din completul care l-a pus in libertate, intr-un mod curios, pe nepotul patronului unei firme implicate in renovarea Palatului de Justitie.

Lucrari de reparatii facute de mintuiala

Dupa ce s-a dat in functiune etajul V al institutiei, judecatorii s-au mutat in birourile proaspat renovate.

Dar, dupa nici citeva saptamini, intr-un birou, tavanul fals s-a prabusit in capul judecatorilor, semn ca lucrarile au fost facute de mintuiala.

Dupa prezentarea acestor aspecte in paginile "Ziarului de Iasi", majoritatea materialelor fiind preluate apoi si de presa centrala, noul ministru al Justitiei pare ca a inceput sa-si puna si el semne de intrebare cu privire la modul in care se chletuiesc banii la Iasi.

Astfel, la o data la care nu a fost anuntata, dar in cel mai scurt timp cum au precizat reprezentantii Ministerului Justitiei, inspectorii bucuresteni vor verifica toate actele prin care cel putin 80 de miliarde s-au cheltuit pina acum in justitia ieseana.