"Capul lui Ticau vrem!". Asa a fost perceputa, de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, decizia Procurorului General, Ilie Botos, de schimbare din functie a prim-procurorului Daniel Ticau.

"Nu el, personal, ci baronii locali din justitie doresc indepartarea lui Ticau. Este vorba despre platirea unor polite", a fost parerea mai multor procurori ieseni.

La aflarea vestii, un grup de 10 magistrati de la Parchetul de pe linga Judecatorie au redactat si semnat un memoriu pe care l-au trimis ministrului Justitiei, memoriu in care il sustin pe seful lor.

"Este vorba despre luarea unei atitudini impotriva unei decizii aberante din punctul meu de vedere. Nu i se poate reprosa nimic lui Daniel Ticau, nici din punct de vedere profesional si nici din punct de vedere managerial. Este o mare greseala a procurorului general.

Sper ca va fi indreptata de ministrul Justitiei", a sustinut procurorul Emilian Eva, cel care i-a fost tot timpul alaturi prim-procurorului Ticau.

Fost prim-procuror la Parchetul de pe linga Judecatorie, pozitie in care a avut de a face cu caracatita din justitia locala, acesta a explicat si motivele debarcarii sefului de la Parchetului de pe linga Judecatorie.

"Anul trecut am facut o cerere pentru a mi se pune la dispozitie fisele de apreciere ale colegilor din Parchet. Este vorba despre fisa Luminitei Merisescu pe care am atasat-o unui memoriu trimis, in octombrie, procurorului general. In acel memoriu faceam cunoscute mai multe aspecte negative din parchetele iesene.

Despre dosare in care solutiile date de procurori de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel nu erau conforme cu legislatia, despre amestecul acestora in dosare din alte parchete, despre promovari pe baza de relatii. Faptul ca Daniel Ticau mi-a dat copii dupa fisele de apreciere ale colegilor a fost considerat de Bucuresti ca o intretinere a unei stari conflictuale in parchetul local.

I s-a mai reprosat lui Daniel Ticau faptul ca a avut curajul de a sesiza conducerea institutiei iesene despre promovarile nemeritorii ale unor procurori. Astea sint motivele care au dus la caderea sa. Ma simt complice la aceasta manevra prin faptul ca nu am inaintat memoriul respectiv mai devreme. Sincer, mi se face sila de ce se petrece in parchetele iesene", a punctat procurorul Emilian Eva.

Procurorul General, Ilie Botos, isi sustine decizia prin aceea ca "au existat deficiente in activitatea manageriala si s-a intretinut o stare conflictuala in cadrul colectivului de procurori", dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa remis redactiilor de biroul de presa a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Deficientele manageriale ale procurorului Daniel Ticau sint infirmate atit de echipa de control de la PICCJ, cit si de raportul procurorului inspector Doru Maximovici, din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi.

Datele statistice arata ca Parchetul de pe linga Judecatorie a inregistrat, in 2003, cea mai buna activitate din ultimii 10 ani in toate compartimentele. Concluzia raportul procurorului Doru Maximovici din februarie 2004 arata ca "activitatea la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi este in ansamblu buna si foarte buna". Atunci, de unde deficientele manageriale?

"Faptul ca m-a sustinut in acel memoriu si ca a avut curajul sa arate promovarile preferentiale sint tot atitea polite care au fost platite acum procurorului Daniel Ticau", a precizat procurorul Emilian Eva.

"Domnule ministru, ceea ce exista astazi la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi este rezultatul multor ani de munca, de eforturi si de renuntari, pe fondul unei continuitati in coordonarea si conducerea activitatii procurorilor de aici.

A inlocui acum rezultatul acestor ani ar fi in detrimentul acestui colectiv, si nu in interesul sau", sustin semnatarii memoriului, cei 10 reprezentind doua treimi dintre procurorii de la Parchetul de pe linga Judecatorie.(Nicolae MANOLIU)