„Avem 21.000 de cereri pentru case. Am gasit solutia pentru a rezolva si problema locativa, si problema acoperisurilor stricate de la blocuri. Acolo unde ne permite blocul, vreau sa facem mansarde in sistem leasing. Locuinte la ultimul etaj. Unde exista sarpante, le daramam si se rezolva" - spune primarul Romeo Stavarache.

"Toate blocurile vor fi apoi zugravite unitar, sa aiba aspect urbanistic. Vom incepe probabil cu blocurile cu trei etaje. Vom incerca un proiect pe structura existenta, sa avem utilitati. Vom avea discutii cu asociatiile. Va fi o firma de leasing de afara, facem proiect, sa nu existe discutii.

Contractantul face direct contract cu firma de leasing. Apoi, cu bani de la primarie, facem fatadele“.

Legea spune ca trebuie si lifturi

Ce nu stie primarul e ca, in acelasi timp cu mansardele, ar trebui sa puna lifturi la toate blocurile. Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii spune ca toate imobilele mai inalte de P+3 construite sau modificate dupa aparitia legii trebuie sa aiba obligatoriu lift. Or, pentru ca este imposibil ca la blocuri sa faci lift prin interior, acestea ar trebui sa fie exterioare.

Un astfel de lift costa cateva zeci de mii de dolari.

Spargerea planseelor - o problema serioasa

Specialistii se gandesc in primul rand la aspectele tehnice. „Legea spune ca prima data trebuie facuta o expertiza pentru fiecare imobil - explica ing. Mircea Cojocaru, director tehnic la General Proiect. Pentru aceasta e nevoie sa se intre in fiecare apartament.

E greu de crezut ca toti locatarii vor permite accesul, mai ales ca, dupa 1990, multi si-au facut tot felul de lucrari in casa fara nici un fel de aviz si se tem ca vor fi amendati“.

Mai mult, expertiza ar putea constata ca blocurile trebuie consolidate, ceea ce inseamna alte zeci si zeci de miliarde in plus. O alta prevedere a legii spune ca accesul trebuie sa fie asigurat pentru toti locatarii, deci inclusiv cei din mansarde. Pentru aceasta vor fi sparte planseele blocurilor. Si nu numai atat.

„Pentru a construi mansarde trebuie data jos izolatia - completeaza ing. Mircea Cojocaru. Instalatiile de scurgere, de ventilatie, trebuie sa mearga de jos pana sus. Iar asta inseamna spargerea planseelor“. O alta problema foarte serioasa este ancorarea mansardei in structura de rezistenta a blocului.

Costurile ar fi enorme

Inspectoratul in Constructii Bacau a luat cunostinta de declaratia primarului Romeo Stavarache privind mansardarea blocurilor si a emis un comunicat: "Lucrarile de masardare se pot executa in baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladiriri sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat.

Deoarece 90 la suta din blocurile de locuinte au fost executate inainte de aparitia Normativului P100/92 pentru proiectarea antiseismica a cladirilor de locuit, se poate considera ca oricare dintre blocurile potential vizate pentru mansardare necesita o expertiza tehnica cu incadrarea in prevederile acestui normativ“, se arata in comunicat.

Ceea ce nu s-a luat in calcul la emiterea unei asemenea idei sunt costurile enorme pe care le implica un proiect de mansardare. E vorba de expertiza tehnica a intregului imobil care se poate ridica la sute de milioane de lei (la un singur apartament, costul ajunge la cel putin 15 milioane de lei).

Apoi proiectele care trebuie intocmite avand la baza elemente cu totul si cu totul noi fata de cele vechi si care vor scoate alti bani din vistieria primariei. Nu mai punem la socoteala ritmul greu in care se va putea realiza acest proiect in contextul in care in Bacau exista doar sase experti autorizati.

Ionut Chiriloi, consilierul primarului, a afirmat ca „solutia“ este la nivel de intentie. „Vom analiza aceasta posibilitate. Saptamana aceasta sunt asteptati la Bacau reprezentantii unei firme care a realizat asemenea mansarde in alte orase din Europa. Ei ne vor prezenta planurile, solutiile tehnice si costurile.

Proiectul a fost abandonat de vechea administratie

„Fosta administratie a studiat varianta mansardarii blocurilor - recunoaste ex-viceprimarul Laurian Lucas. Proiectul nu este viabil din cauza structurii blocurilor si a regimului proprietatii terenurilor de sub imobile. Este nevoie de acordul tuturor locatarilor. Dupa parerea mea, domnul Stavarache nu a studiat atent problema.

Aceasta solutie ar putea fi aplicata cel mult in cateva cazuri punctuale si nu reprezinta nici pe departe o modalitate reala de rezolvare a problemei locative din municipiul Bacau“.