Conform Legii 300/2004, aproape 60 de comercianti din Republica Moldova, care isi vand marfa in Bazarul Onesti, vor fi obligati sa isi incheie activitatea pana la 1 august. Motivul il reprezinta articolul 1 din lege.

Potrivit acestuia numai "persoanele fizice, cetateni romani sau straini, care provin din statele membre ale Uniunii Europene si din statele apartinand Spatiului Economic European (n.r. de exemplu Norvegia, Islanda sau Elvetia), pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei in mod independent sau pot constitui asociatii familiale prevazute in prezenta lege".

Deoarece cei 56 de tarabagii moldoveni nu se incadreaza in reglementarile legale, ei au fost anuntati de Administratia Pietelor din Onesti ca, de la 1 august 2004, in bazar li se va interzice activitatea de comert.

Sunt vizati deopotriva atat cetatenii din Republica Moldova fara cetatenie romana, dar si cei ce au obtinut-o, dar care nu desfasoara activitatea in cadrul unei Asociatii Familiale sau Persoane Fizice.

Pe tarabagii cu dubla cetatenie, Administratia Pietelor i-a invitat la sediu pentru eliberarea procesului verbal, insa pana acum nici unul dintre acestia nu s-a prezentat la discutii.

"Nu au platit niciodata taxe la fel ca vanzatorii romani si, in consecinta, a aparut concurenta neloiala. Plus ca aveau marfuri de calitate indoielnica, fara acte de provenienta. Noua lege reglementeaza acest lucru", ne-a declarat Neculai Doilet, directorul Administratiei Pietelor Onesti.

Tarabagii moldoveni acuza legea romana

Nemultumirea este evidenta in randul comerciantilor moldoveni, care considera ca timpul este prea scurt pentru a-si lichida marfa. "Nu sunt de acord, dar ce sa fac. De mai bine de zece ani vand in bazar si acum... Nu stiu ce o sa fac", zice Victor Sopco.

Katiusa si Emilia sunt mult mai reticente deoarece marfa de la tarabe valoreaza cateva mii de dolari si a fost luata pe datorie, iar in cele doua saptamani nu au cum sa o vanda. Ele zic ca nu pot nici sa se intoarca cu produsele inapoi in Republica Moldova pentru ca ar trebui sa plateasca din nou taxele vamale.

Altii, cum este cazul Tatianei Colmet, sunt si mai disperati deoarece, copii lor invata in prezent in Romania. "Orice ar fi, eu nu ma mai intorc acolo. Locuiam la numai cativa kilometri de Transnistria. Va dati seama cum era? Copiii mei vorbesc acum romaneste. Baiatul meu face facultatea aici", spune Tatiana.

Legea 300 i-a bagat pe toti in sperieti. Multi au incercat pe ultima suta de metri sa obtina cetatenia romana, dar inca nu au actele definitivate. Altii, cum este cazul Emiliei, au incercat sa isi faca actele pentru obtinerea autorizatiei de deschidere a unui SRL, imprumutand milioane de lei. ~nsa termenul dat se apropie de final, iar din marfa nu a fost vanduta nici macar pe jumatate.