Ieri, baierile cerului s-au rupt din nou pe Valea Muntelui si potopul s-a dezlantuit, cu o furie oarba, peste mai multe localitati din zona. Trotusul si toti afluentii acestuia au iesit din matca si au maturat cu o forta uriasa tot ce au intalnit in cale.

Au carat bolovani imensi, butuci, ragalii si mal si au izbit cu forta in toate obstacolele care li s-au opus, ingenunchindu-le si smulgandu-le din loc.

Pe apa sunt dusi la vale busteni vigurosi, cotete de caini, de porci, salcii smulse din radacina de pe o parte si alta a raului. „Din 1970 nu am mai vazut Trotusul atat de mare“ spune un localnic. Cei de la casele aflate in apropierea albiei raului se uita neputinciosi cum apa avanseaza spre gospodariile lor.

In Comanesti si Asau, apa a ajuns de un metru

Pe masura ce inaintam spre Goioasa dezastrul capata dimensiuni din ce in ce mai mari. Alertati, politistii din Comanesti opresc masinile mari si le spun soferilor sa nu plece mai departe. Au si de ce sa procedeze asa. Din loc in loc soseaua care duce spre Agas a fost acoperita de ape, bolovani si mal.

Oamenii povestesc ca Trotusul a luat carute cu cai, aragazuri, butelii, a distrus podul care leaga cartierul de satul Straja, din comuna Asau. Si aici situatia este dramatica. „Am vrut sa mergem la Straja, dar ne-am intors, ca s-a blocat podul, ne-a spus agentul sef George Velichi, de la postul de politie. Am aflat ca sunt case inundate si acolo, pe paraiele Ciungi si Rosu“.

De pe versantii defrisati fara mila, puzderie de torenti se scurg vijelios la vale, in Trotus.

Chiar la iesirea din Comanesti, pe partea stanga a soselei, cum mergi spre Agas, un puhoi a pravalit peste calea ferata copaci, pietre si mal, facand-o inutilizabila.

Diguri din brazii taiati din padure

Facem un adevarat slalom printre suvoaiele, pietrele, gunoaiele si crengile pe care apele le-au semanat pe strada. Oprim la Ciobanus. Aici dezastrul capata dimensiuni si mai mari. Cat vezi cu ochii apa a acoperit totul. Gradinita din sat este inconjurata de un adevarat lac ce s-a ridicat pana la jumatatea peretelui cladirii.

In curti si pe ulita pe care paraul Ciobanus vine involburat au fost carati butuci, bucati de garduri, de porti, scanduri, bolovani. Unii localnici asteapta acum resemnati retragerea apelor, altii se agita, nu vor sa se lase invinsi in fata naturii dezlantuite.

„Am taiat brazi din padure, am facut patru diguri si am reusit cumva sa deviem cursul apei, ne spune Gabriela Cotfas. Dar tot nu am scapat. Vrem sa fim ajutati. Nu mai avem contactul cu lumea, ni s-a intrerupt si telefonul“.

Pe la case masinile de pompieri sosite la fata locului se lupta sa evacueze apa. Pe partea stanga a strazii, Trotusul a spulberat pur si simplu toate puntile, din piloni de metal infipti bine in pamant si cimentati, si a lasat izolate toate gospodariile de pe malul stang.

Pe malul drept cum urci spre Agas, gospodariile nu au mai avut nici o scapare. Trotusul aproape le-a acoperit. A daramat porti, garduri, cotete, grajduri, case. Peste ele au pravalit bolovani, lemne, tot felul de obiecte pe care le-a cules de mai sus.

Intr-o curte din care nu se mai cunoaste nimic, din apa iese varful acoperisului unui cotet pe care s-au refugiat doua gaste. Semn ca apa a navalit pe nesteptate, astfel ca proprietarii nu au mai avut timp sa le adaposteasca.

La Goioasa dezastrul este si mai cumplit. Paraul cu acelasi nume a ras tot ce i-a stat in cale. De o parte si de alta a strazii, din loc in loc vezi gramezi imense de pietre, lemne, crengi, butuci, amestecate cu diverse obiecte (o plapuma, tamplaria de la o usa, dulapuri etc.) culese de prin gospodariile pe unde a trecut potopul.

Tronsonul CFR Valea Uzului - Comanesti, impracticabil

Calea ferata, si ea, a fost acoperita de un strat de mal, gros de aproximativ un metru, de trunchi de arbori, radacini si bolovani. Circulatia pe ea a fost intrerupta.

Pentru ca ploile torentiale au spalat terasamentul, ieri, trenurile venind dinspre Adjud spre Comanesti au putut circula numai pana la Valea Uzului. Datele de care dispunem atesta faptul ca circulatia trenurilor accelerate si rapide a fost deviata prin Ploiesti, iar trenurile personale nu mai circula deloc.

Potrivit celor precizate de catre adjunctul sefului statiei CFR Calatori Bacau, Alexandru Moise, aceasta situatie va fi remediata in cel mult 48 de ore. Pana atunci, pentru trenurile de rang superior se va mentine decizia de a ocoli prin Ploiesti, iar trenurile personale nu vor mai circula.

„Regionalele CFR au elaborat un nou mers al trenurilor accelerate si rapide, valabil pentru aceasta perioada, iar timpul necesar ocolirii nu este considerat intarziere. In Bacau, un singur tren rapid a ajuns cu o intarziere de sapte minute“, a mai adaugat Alexandru Moise.

Conform datelor furnizate de catre Biroul de Informatii al Statiei CFR Onesti, trenurile accelerate si rapide circula numai pana la Valea Uzului, iar de la Ciceu nu se mai indreapta catre Onesti, ci catre Brasov, iar de acolo la Ploiesti.