Pentru profesorul Niculescu, Universitatea "Petre Andrei" este o societate comerciala transmisibila din tata in fiu, care are dreptul sa isi desfasoare activitatea fara a respecta normele impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Mai mult, Niculescu nu recunoaste Legea 408 din iunie 2002, prin care Universitatea "Petre Andrei" a fost acreditata ca institutie de utilitate publica si parte integranta a sistemului national de invatamant. "Universitatea pe care o conduc este o societate privata, a carei activitate este ghidata de reguli proprii, si nu de hotarari sau ordine ale Ministerului Educatiei", explica Niculescu.

Justificari desarte

Pentru a justifica legitimitatea alegerilor desfasurate pe 14 aprilie la nivelul rectoratului Universitatii "Petre Andrei", profesorul Niculescu se foloseste de un raport al Ministerului Educatiei si Cercetarii, intocmit in urma realizarii unui control efectuat in institutia ieseana de invatamant superior.

Fara sa puna la dispozitia presei copii dupa acest raport, profesorul Niculescu ataca majoritatea paragrafelor acestuia. "Raportul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in urma caruia s-a emis ordinul de neconfrmare a mea in functia de rector al Universitatii «Petre Andrei» este total dezordonat si include numai speculatii clare si crase. Sunt numai gaselnite la mijloc si nimic real.

Pe deasupra, cei care au efectuat raportul se mai si contrazic. Nimic din acest raport nu este adevarat si nu dovedeste ilegalitatea alegerilor", mai spune Niculescu.

Contenciosul administrativ

Pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii "a pus in practica partizanatul politic", Niculae Niculescu este hotarat sa se adreseze Contenciosului Administrativ si Autoritatilor statului, "pentru a obtine sanctionarea celor care s-au facut vinovati de abuzuri si incalcari ale legii", prin emiterea ordinului de neconfirmare a sa in functia de rector al Universitatii "Petre Andrei".

Dupa ce a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Ion Iliescu si primului ministru Adrian Nastase, profesorul Niculescu este hotarat sa conteste ordinul lui Athanasiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. "In prima instanta, m- am adresat presedintelui si premierului. In caz ca nu se va face dreptate, voi ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sper insa ca primul meu demers sa aiba receptarea si solutionarea necesare pentru ca in Romania sa se introneze legea si sa fie excluse abuzurile, arbitrariul, deciziile luate pe prietenii si alte criterii subiective", a transat profesorul Niculescu.

Carta lui Niculescu

Chiar daca Universitatea "Petre Andrei" este obligata de Ministerul Educatiei si Cercetarii sa elaboreze o noua Carta, Niculescu se impotriveste. Mai mult, acesta sustine ca actuala Carta a Universitatii "Petre Andrei" a fost intocmita pe baza prevederilor legale in vigoare.

La cei 63 de ani ai sai, Niculescu uita insa ca aceasta a fost emisa in anul 1998, inainte de inceperea fuziunii Universitatii "Petre Andrei" cu Universitatea "Apollonia", drept pentru care nu mai este adaptata la legislatia actuala. "Pe baza Cartei, universitatea noatra a obtinut acreditarea. Daca nu ar fi fost buna, ni s-ar fi spus.

Athanasiu sustine in ordinul sau ca universitatea noastra trebuie sa elaboreze o noua carta. Este total eronat", a mai precizat Niculescu.

Fonduri deturnate in secret

Printr-o decizie ilegala a "Colegiului Fondatorilor", structura Senatului de la Universitatea "Petre Andrei" include reprezentanti ai Universitatii "Apollonia", aflata la inceputul unui proces de fuziune prin absorbtie.

Mai mult, membrii pseudo-Senatului au votat o Rezolutie de excludere a Facultatilor de Psihologie si Asistenta Sociala si de ªtiinte Politice, din cadrul Universitatii "Petre Andrei". In tot acest timp insa, procesul de fuziune prin absorbtie cu Universitatea "Apollonia" este lipsit de transparenta si marcat de multe nereguli.

Niculescu a ajuns sa transfere fonduri de ordinul miliardelor de la "Petre Andrei" pentru plata arieratelor fiscale, a salariilor restante si curente de la "Apollonia".

In ciuda tuturor negarilor facute de Niculescu, la Universitatea "Petre Andrei" Iasi, gestionarea fondurilor de investitii s-a realizat, cel putin in ultimii ani, sub semnul unui secret absolut, fara transparenta necesara pentru un proiect de asemenea anvergura.

Alice SAVA

Florin ANTOHI