De cinci ani, de cand a luat nastere, proiectului Rosia Montana, patronat de Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), se confrunta cu tot felul de scandaluri si probleme, inclusiv cu numerosi opozanti pe plan local, national si international.

Utilizarea cianurilor, absenta unei licente de minerit, stramutarea localnicilor si a cimitirului reprezinta motive serioase pentru care proiectul este atat de controversat. Cu toate acestea, se bucura si de sustinere.

Reporter: Dumneavoastra, ca primar al acestei localitati, ce pozitie aveti fata de proiectul Rosia Montana Gold Corporation?

Virgil Narita: Ne apropiem de anul 2007 cand se vor taia toate subventiile la nivel de minerit, atunci ar trebui sa ne gandim ce facem, inchidem mineritul de tot sau gasim o solutie, printr-un investitor, indiferent cine e, ca sa continue mineritul, avand in vedere ca, din 4000 de oameni, toti traiesc de pe urma mineritului, deci cineva in familie a lucrat sau lucreaza la mina.

Si atunci, daca vine un investitor serios si, daca este in beneficiul localitatii, va avea sustinere, si, bineinteles, daca va respecta legile locale, legile statului roman si pe cele ale comunitatii europene, pentru ca ne indreptam cu pasi repezi spre aceasta si eu sunt convins ca depinde numai de noi sa intram in Europa in 2007 asa cum ne-am propus.

Prin urmare, sustin orice investitie daca este benefica, daca este in favoarea localitatii si daca respecta legea.

R: Problema care se pune in legatura cu aceasta exploatare de minereu este ca implica utilizarea unei mari cantitati de cianura, care polueaza sau, mai bine zis, distruge zona.

VN: Asta e treaba specialistilor, nu este nici a mea si nici a ziaristilor. Specialistii trebuie sa dovedeasca faptul ca polueaza. Au venit foarte multi la mine sa-mi spuna lucrul acesta, dar nimeni n-a venit cu ceva concret, scris, mie trebuie sa-mi demonstreze cineva...

R: Sa va demonstreze ca cianura e otravitoare?

VN: Atata timp cat din toate documentele rezulta ca se lucreaza cu cianura si in alta parte si ca vor face un distrugator de cianuri si ca ei incep cu ecologizarea zonei, pentru ca avem grave probleme de mediu chiar acum, atat pe raza localitatii, cat si pe iazul de decantare. Daca nu respecta ce au promis, vom lua masurile atunci cand se impun.

R: Va exista un iaz de decantare cu o suprafata de 600 de hectare in care vor ajunge peste 20.000 de metri cubi de cianura de potasiu. Este probabil ca aceasta cianura sa se infiltreze in panza de apa freatica si sa contamineze apa potabila a populatiei.

VR: Pe ce va bazati cand afirmati acest lucru? Ca si eu stiu ca romanii si strainii cumpara teren pe Luna. Dumneavoastra credeti ca se poate trai acolo? Va intreb asa cum si dumneavoastra ati pus aceasta intrebare tendentioasa.

R: Intrebarea mea nu este tendentioasa si aceste afirmatii au aparut in presa.

VR: Daca credeti ca ceva nu este in regula si daca puteti sa demonstrati ca va fi dezastru, asa cum ziceti, sa veniti cu o documentatie si eu voi apara localitatea si, daca trebuie, ma voi duce si voi face greva foamei pe treptele Parlamentului, dar trebuie sa am o documentatie. Sunt specialisti la nivel de tara care trebuie sa-si spuna cuvantul.

R: Dar specialistii sustin toate aceste lucruri...

VR: Eu cunosc ca partidul care guverneaza acum (a nu i se pronunta numele) a spus ca, daca respecta intru totul problemele de mediu si pe cele de legislatie, sunt de acord sa se faca exploatarea. Cine altcineva ar putea sa zica?

R: Ministerul Mediului trebuie sa acorde autorizatia, insa are aceleasi interese ca si Guvernul.

VR: Domnul ministru a fost aici si a spus ca va monitoriza totul si ca totul se va face legal. Nu va exista un lac de cianura pentru ca este un distrugator de cianura, asa scrie in proiectul lor.

R: Dar va mai exista Rosia Montana daca toti locuitorii isi vor vinde casele si vor pleca?

VN: Da, va exista, pentru ca Rosia Montana are 16 sate, sunt doar 4 afectate, dintre care in cel din centru, de la piata, oamenii vor putea sa stea si se va face si un muzeu in aer liber cu tot ce se descopera de la Rosia Montana. Deci, se va muta o parte din localitate cu trei kilometri mai jos si ei au obligatia de a ne face o localitate moderna cu tot ce inseamna structura si infrastructura.

Altfel, n-or sa plece, i-am lasat pe oameni sa-si hotarasca singuri soarta, daca pleaca, bine, daca nu, treaba lor. Compania nu va incepe lucrarile pana nu scot ultimul om din casa.

R: Si daca vor fi oameni care vor refuza sa plece?

VN: O sa discutam la momentul respectiv. Pana acum eu stiu ca au plecat vreo 30%, stiu ca unii lucreaza la acte, sunt vreo trei categorii – oameni care vor, oameni care nu vor si oameni care inca nu s-au hotarat.

R: Ce se va intampla cu investitia facuta pana acum de companie daca nu vor reusi sa convinga oamenii sa-si vanda casele, ma gandesc ca au ceva asigurare.

VN: Asta e treaba lor, nu am de unde sa stiu.

R: Care este situatia la nivelul comunicarii dintre localnici, sunt acestia impartiti in doua tabere?

VN: Parerea mea e ca, si daca sunt, sunt neoficiale. Nu cred ca ar trebui sa fie, comunitatea ar trebui ca ce e bine, sa ia de bine, ce e impotriva localitatii, indiferent din ce tabara, sa nu le dam voie.