Dupa o campanie de salubrizare a Deltei Dunarii care a durat trei ani, campanie initiata de prefectul Ion Vargau pentru atragerea turistilor in aceasta zona, autoritatile sunt parca depasite de constatari.

- nu exista un ghid turistic care sa contina toate traseele din delta si siturile arheologice din judet;

- cand sosesc navele de croaziera cu turisti straini ambarcatiunile patronilor din municipiu trebuie sa fie mutate;

- turistii nu gasesc nici macar o vedere in portul din municipiu;

- ceea ce au invatat ghizii crescuti la fosta scoala a Oficiului Judetean pentru Turism pare sa nu fie insuficient pentru cei care vin anual in zona.

Un ghid de peste 30 de ani...

care nu se gaseste in nici una din librariile din tara este singurul care iti ofera o imagine completa a Deltei Dunarii. Situri arheologice, trasee turistice, locuri de agrement sunt prezentate de Petre Cotet, Ioan Popovici si Gavrila Simion in "Tulcea - ghid turistic", carte aparuta la Editura Sport Turism. Ceea ce gasesti aici e prea putin din cartea mentionata.

uof

Dupa doua interventii publice, Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii", sustine ca in noiembrie, dupa inchiderea sezonului, ar putea sa apara un ghid pe placul tuturor.

Ghizi turistici la mare pret

Aflat recent intr-o tabara de creatie in Delta Dunarii, scriitorul Andrei Codrescu (citeste despre AC) sustine ca a intalnit zeci de ghizi carora le dadea lectii in materie de trasee turistice, lucru firesc in conditiile in care in Tulcea nu exista decat o singura scoala de ghizi care functioneaza si nu prea.

Port prea mic

Navele de croaziera straine care saptamanal acosteaza in portul Tulcea abia incap, motiv pentru care salupele sefilor judetului si cele ale unor societati private au fost mutate fie in aval, fie pe celalalt mal. Si asta in ciuda faptului ca exista un proiect de reamenajare a portului adus uneori in discutie de autoritatile care amana lamuririle inca din iunie.

Tot mai multi turisti in Delta

Numarul turistilor care au preferat Delta Dunarii in prima parte a sezonului turistic din acest an a crescut in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut cu 30 la suta, jumatate dintre acestia preferand sa ramana in municipiul Tulcea.