Initial actul trebuia prezentat in momentul depunerii dosarului. Din aceasta cauza pensionarii se calcau in picioare la Rectoratele Universitatilor.

Absolventilor de studii superioare la zi iesiti la pensie pina in aprilie 2001 li se vor putea lua in calcul anii de facultate doar pe baza unei declaratii pe propria raspundere. Ulterior, in termen de maxim sase luni de la recalcularea pensiei, ei sint obligati sa aduca la Casa de Pensii o adeverinta prin care facultatea pe care au absolvit-o atesta faptul ca ei au facut cursurile la zi.

In urma sesizarilor facute de pensionarii ce erau nevoiti sa se calce in picioare pe la rectoratele universitatilor pentru astfel de adeverinte, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a emis Ordinul 407 din 27 iulie, prin care se precizeaza ca nu mai este obligatoriu acest document la depunerea dosarului la Casa de Pensii.

In lipsa lui, pensionarii vor completa o declaratie pe propria raspundere, urmind ca in maxim sase luni de la recalcularea pensiei ei sa aduca la dosar adeverinta de la facultatea pe care au absolvit-o.

Adriana Grecu, directoarea Casei de Pensii Iasi, a explicat ca "nu au nevoie deloc de adeverinte cei care au terminat pina in anul 1952, deoarece pina atunci in Romania nu se organizau decit cursuri de zi si de asemenea absolventii facultatilor de medicina si stomatologie, care dintotdeauna au numai cursuri de zi".

Dosarul fiecarui pensionar trebuie sa cuprinda totusi o copie dupa diploma sau foaia matricola din care sa reiasa clar anii in care au facut studiile pentru a se putea calcula punctajul (care depinde de salariul mediu pe economie din perioada respectiva).

"Daca pensionarii si-au depus de exemplu luna aceasta actele, ei vor intra in plata luna urmatoare.

In termen de sase luni de la data la care au intrat in plata ei trebuie obligatoriu sa depuna adeverinta ca au efectuat studiile la zi, in caz contrar noi vom suspenda plata dreptului suplimentar aferent perioadei de studiu, pensionarii fiind obligati sa returneze banii primiti pe perioada celor sase luni", a spus Adriana Grecu.

Pina acum la Casa de Pensii din Iasi s-au depus 4.200 de cereri din partea pensionarilor cu studii superioare, directoarea acestei institutii estimind ca in urmatoarea perioada ar mai putea depune cereri in jur de 400 -500 de pensionari.