In urma cu o luna, pe 29 iunie 2004, GAZETA a remis un fax cu confirmare de primire catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau prin care am cerut ca in termenul legal sa ni se raspunda la doua intrebari, in scopul de a informa cititorii in privinta conditiilor prin care se poate achizitiona un calculator si cate cereri au fost inregistrate la Inspectorat.

Acum cateva luni, guvernul a dat o ordonanta care venea in sprijinul familiilor sarace in vederea achizitionarii unui calculator. Astfel, statul roman se obliga sa asigure 300 de euro, restul de bani urmand a fi platiti de catre cei ce depuneau cereri la Inspectoratele Scolare.

Prin urmare, conducerile acestor institutii erau obligate sa se ocupe de problema si sa informeze corect cetatenii interesati de achizitionarea de computere.

"Transparenta"

Din pacate pentru bacauani, conducerea ISJ nu a binevoit sa raspunda la intrebarile GAZETEI, menite a aduce la cunostinta cititorilor conditiile ce trebuie indeplinite pentru achizitionarea computerului "subventionat" de guvern si cate cereri s-au depus.

Domnule Iorga, nici macar nu doream sa va intrebam cum credeti dumneavoastra ca vor reusi sarmanii Bacaului sa acopere restul de bani. Adica aproximativ 7 milioane de lei. Nu era in interesul nostru sa va punem intr-o pozitie ingrata fata de liderul partidului din care cu mandrie faceti parte.

Doream doar sa ne facem meseria de ziaristi si sa informam corect, iar dumneavoastra ne-ati ingradit accesul la informatii. Nici macar asta nu ne deranja prea mult daca era in interesul redactiei noastre. Insa, prin nepasarea (sau reaua-vointa) de care ati dat dovada alaturi, ati incalcat dreptul cetatenilor la libera informare.

Ati incalcat Constitutia Romaniei si Legea 544/ 2001! Sa nu mai vorbim de tratatele cu caracter international la care mult-iubita noastra patrie, prin reprezentantii ei de frunte, a binevoit a adera tocmai pentru a se oferi o baza cat mai solida in privinta transparentei informatiilor! Nici macar nu mai conteaza daca ati uitat sa ne raspundeti (mai ales ca, in conformitate cu legea, ar fi fost

cazul sa ne trimiteti o oarece tidula aproximativ oficiala, in termen de 10 zile, care sa ateste ca macar v-ati "indurat" a lectura faxul remis de redactia noastra) sau daca ati fost deranjat de vreun articol aparut in GAZETA la adresa cuiva apropiat sistemului. Ambele variante sunt la fel de grave! Nu credem ca erau niste informatii ce puneau in pericol siguranta nationala.

Si daca erau, trebuia sa ne raspundeti.

Intalnire la Tribunal

Redactia GAZETEI a hotarat sa cheme in instanta Inspectoratul Scolar datorita acestor fapte, in numele tuturor cititorilor care au fost vaduviti de accesul la informatie.

Se procedeaza in tara aceasta mirifica in dese cazuri la unele operatii de amputare a adevarului, care amintesc de mult-mediatizatul "accident" (sau ce-o mai fi fost, acum nu ne doare asta, desi ar cam trebui) ce l-a avut drept protagonist pe domnul doctor chirurg Ciomu. Cei vinovati de acest lucru vor trebui sa raspunda in fata legii.

Nu trebuia sa se ajunga aici, dar nepasarea unor oameni cu functii de raspundere trebuie sa inceteze, daca vrem sa ne aliniem la valorile europene. Partea proasta este ca, de fapt, datorita inchistarii micilor birocrati atotputernici care cam taie si spanzura prin orice neam de ghiseu, populatia habar n-are care mai sunt valorile romanesti, ce sa mai discutam de cele europene.

Trebuie sa avem curaj sa mai tragem de maneca pe cei care au obligatia sa trateze omul simplu cu respect. Presa a castigat la Sibiu un proces pe marginea Legii 544 si a indiferentei cu care inteleg cei ce se afla in functii sa colaboreze cu mass-media. Suntem convinsi ca si noi putem sa ne aparam drepturile in instanta.

Nu dorim prin acest demers sa ne facem publicitate si nici sa ne umflam in pene in fata vecinilor de bloc. Dorim doar sa se respecte legea!