Chiar daca mai au cativa ani pana la virsta majoratului, sute de copii din intreg judetul cunosc deja ce inseamna munca la patron. Astfel, potrivit bazei de date a Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Sibiu, in judetul nostru muncesc cu acte in regula, la ora actuala, mai bine de 600 de copii cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani.

Cei mai multi dintre ei – circa 550 - sunt inregistrati ca angajati ai firmelor de pe raza municipiului Sibiu. Alti 22 au contracte de munca cu firme din Medias, in timp ce in Agnita, Cisnadie, Avrig si Saliste sunt inregistrati ca salariati aproape 50 de minori.

Minorii se inghesuie sa munceasca in comert

Potrivit inspectorilor de munca, cei mai multi dintre angajatii minori muncesc in comert si, de obicei, pe perioada determinata. Astfel, ei sunt, in general „adeptii” joburilor sezoniere, atat cat le permite vacanta de vara. In ceea ce priveste meseriile preferate, in topul salariatilor care nu au implinit inca 18 ani se afla cele de vanzator si picolo.

Copiii-salariati, protejati de lege

Potrivit Codului Muncii, persoana fizica dobandeste capacitate de munca numai la implinirea varstei de 16 ani. Cu toate acestea, pot deveni salariati si minorii care au numai 15 ani. „In cazul lor, pentru incheierea contractului de munca este nevoie de acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Ei nu pot efectua decat activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu le sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala”, explica Liviu Pastiu, responsabil Relatii Mass-Media in cadrul ITM Sibiu.

Acelasi Cod al Muncii aminteste faptul ca minorii salariati nu pot fi incadrati in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase. Mai mult decat atat, ei sunt „avantajati“ in fata colegilor majori, in sensul ca programul zilnic de lucru la salariatii minori nu poate depasi sase ore, iar asta fara ca salariul sa sufere vreo modificare.

In plus, patronii nu le pot pretinde copiilor – angajati sa munceasca suplimentar sau pe timpul noptii, iar cand vine vorba de concediu sunt obligati sa le dea cu cel putin trei zile mai mult decat salariatilor majori.

Exploatarea minorilor prin munca, straina de judetul Sibiu

La nivel mondial, peste 200 de milioane de copii sunt exploatati anual prin munca – asa arata estimarile Organizatiei Internationale a Muncii. In judetul Sibiu, insa, nici un caz deosebit nu le-a sarit pana acum in ochi inspectorilor de munca. Asta in conditiile in care, din 2001, la nivel national se desfasoara Campania pentru Prevenirea si Eliminarea Muncii Copiilor.

„La nivelul judetului Sibiu nu s-a inregistrat nici un caz de forma grava de munca a minorilor de peste 15 ani. De asemenea, nu am depistat nici un caz in care minorii sub 15 sa munceasca”, explica Liviu Pastiu.

Situatia nu sta, insa, la fel de bine si in celelalte judete. Astfel, in ultimii doi ani s-au descoperit la nivel national nu mai putin de 435 de copii muncind la negru pentru patron. Dintre acestia, 28 aveau sub 15 ani.

„Cazurile de munca fara forme legale identificate pentru copii cu varsta intre 15 si 18 ani au fost, in principal in domeniile: confectii textile si incaltaminte, agricultura, comert, constructii si panificatie”, se arata intr-un raport al Inspectiei Muncii.