Desi autoritatile locale l-au conceput cu pretentia de a-l numi locul celor mai luxoase si pretentioase magazine, centrul Constantei nu face exceptie de la regula si tine tonul cu zonele marginase din oras, unde mizeria sta la loc de cinste. Parca in Constanta exista o comisie de infrumusetare a orasului… Sa se fi evaporat oare din cauza caldurii?

Intersectata cu strada de promenada Stefan cel Mare, aflata in centrul orasului, strada Mercur abunda de gunoaie si mirosuri insuportabile, oricat de binevoitor si nesimtitor ar fi un om. La doar o aruncatura de bat de magazinele pentru oamenii cu pretentii si de faimosii palmieri „zace“ un peisaj ale carui imagini sunt greu de descris.

O strada intreaga este „inundata“ de incaperi pline pana la refuz cu resturi menajere, care provin de la familiile de rromi din apropiere.

Gunoaiele se invecineaza la milimetru cu magazinele de lux

Prin usile cu gratii care incearca sa strajuiasca mizeria, gunoaiele dau pe dinafara si isi fac loc naravase, fiind imprastiate in toate partile la cea mai mica adiere de vant. Si pentru ca descrierea sa fie completa, la coltul strazii impricinate se amesteca mirosul de mititei rumeniti cu cel al mizeriei, al decrepitudinii si al saraciei.

Sub zicala „pe-afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul“, se pare ca romanul s-a invatat sa poleiasca imaginea exterioara cu lux, pentru ca murdaria sa fie ascunsa strasnic de vederea celorlalti.

Desi strada Stefan cel Mare nu se vrea a fi sifonata de nici un element disturbator, cruda realitate din spatele „cortinei“ reuseste sa invinga orice forma de fictiune.

Este vizibil faptul ca strazile laturalnice au fost excluse din vizorul Comisiei de infrumusetare a orasului Constanta, poate pentru ca aceasta se asteapta ca noi sa privim doar inainte sau sa nu constientizam ceea ce se intampla in jur. Gresita ratiune, domnilor functionari!