Pentru marii iubitori ai animalelor de companie este o tragedie sa isi lase catelul sau pisica singuri acasa. Motivul este unul mai greu de inteles de foarte multe alte persoane, mai ales ca in unele cazuri felinele ori cainii sunt considerati membri ai familiei de catre cei care ii au in grija si care nu pot merge nici la plaja fara „odraslele” patrupede.

Cu o atentie care uneori se dovedeste a fi exagerata, posesorii animalelor de companie nu se indura sa plece la munte sau la mare fara a fi insotiti de cei care ii pazesc sau le umplu timpul.

Pentru ca nu au incredere sa isi lase animalul pe mana vreunui vecin, proprietarii prefera sa ii ofere noului membru al familiei un concediu de neuitat, fara a tine cont de legile care prevad folosirea lesei sau, in caz de periculozitate ridicata, a botnitei.

Totusi, exista persoane care au alergii la parul de animale sau chiar traiesc cu teama de a nu fi ele sau chiar copiii lor victima unui atac canin, motiv pentru care se impotrivesc in mod expres prezentei animalelor de companie, mai ales pe plaja.

O mare parte a hotelurilor care doresc sa mentina linistea clientilor interzice in mod strict prezenta animalelor de companie. Acest lucru nu duce decat la indignarea posesorilor de animale care se vad nevoiti sa plece in alta parte, dupa ce au strabatut un drum de cateva sute de kilometri.

In cazurile mai fericite, turistii sositi pe litoral trebuie sa plateasca zilnic la receptie 25% din valoarea unui loc de cazare si sa dovedeasca existenta unui carnet de sanatate care sa ateste ca animalul este vaccinat la zi si ca nu prezinta nici un pericol pentru societate.

Legat de acest lucru, iubitorii animalelor se impotrivesc faptului ca unii oameni chiar nu pot accepta printre ei animalele si afirma fara rezerve ca sunt chiar mai curate decat oamenii. „Nu inteleg de ce trebuie sa se ia lumea tocmai de caini. Eu vreau sa se bucure de viata asa cum o face si un om.

Merg cu el periodic la veterinar si nu fac diferente intre el sau copilul meu“, a afirmat Mihai Moise din Craiova.

Un alt turist venit la plaja cu patrupedul dupa el, tocmai din nordul tarii, si-a exprimat nedumerirea fata de cei care nu-l inteleg, declarand ca „daca noi oamenii stam, fara probleme pe plaja, iar animalele salbatice isi vad nestingherite de treaba acolo unde au teritoriul, catelusul meu de ce n-ar sta cu mine, frumos si linistit, la soare sau sub umbrela, ca nu cumva sa facem

insolatie?”

Ocrotiti de stapani si Asociatia Chinologica, patrupedele „zburda” pe cearsafurile de pe plaja si isi fac nevoile in mare

„Daca se are in vedere numai aspectul medical, atunci nu ar trebui sa existe obiectii atat timp cat animalul de companie are un set de analize actualizat, deoarece animalele ingrijite corespunzator nu sunt purtatoare de microbi.

Dar este o chestiune de bun simt ca posesorii de caini sa se gandeasca la faptul ca nu toata lumea agreeaza animalele din cauza diferitelor afectiuni, cum ar fi astmul sau alergiile”, a declarat Camelia Ciobotaru, director al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta.

Faptul ca unii patroni limiteaza accesul in propriile unitati pentru cei cu animale nu este de condamnat, desi stapanii animalelor devin chiar recalcitranti cand sunt intampinati de un refuz, dand nastere la conflicte nedorite. Probabil ca pentru a multumi ambele tabere, patronii ar trebui sa amenajeze locuri speciale delimitate, la fel ca in cazul zonelor destinate fumatorilor si nefumatorilor.

Pe de alta parte, legislatia privind drepturile animalelor de companie are niste prevederi, care la prima vedere par a avea in vedere niste oameni si nu animale. Conform normelor, micii prieteni necuvantatori trebuie tratati si respectati pentru a nu le aduce nici un prejudiciu, de parca pisica sau cainele ar putea reclama relele tratamente sau interdictiile la care sunt supusi.

Atunci, ce sa mai zicem de bietii copii care sunt agresati si ale caror drepturi chiar ar trebui respectate.

Posesorii de animale cred ca, daca protejatul lor este membru al Asociatiei Chinologice, nu trebuie sa se mai gandeasca si la ceilalti concetateni pe care ii obliga sa suporte faptul ca dragutul animal dupa ce iese din apa marii se scutura nestingherit, aruncand apa si nisip pe nefericitii vecini de cearsaf.

De asemenea, cei veniti sa se relaxeze pe plaja se pot trezi oricand ca zglobiul caine alearga fara a mai ocoli vecinii sau ca ii latra dintr-un exces de zel privind paza stapanului, riscand sa sperie copii care se joaca in acelasi nisip sau in aceeasi apa in care necuvantatorul isi face nevoile.

Pentru aceasta categorie de persoane recomandam niste lectii de convietuire in societate, prin care sa li se atraga atentia asupra zicalei „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”.