Din ciclul de povestiri cu final fericit nascute pe Valea Aniesului: Partidul centreaza, Iugan boxeaza

MIS-tuirea miliardelor

Angajatii Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud se vor muta in sediul luxos de pe Bulevardul Republicii. In spatiul generos oferit de fostele ateliere de productie ale Grupului Scolar CPL se pot pierde cei 58 de angajati ai institutiei cat si cetatenii veniti cu treburi.

"Greul" lucrarilor de amenajare a celor patru corpuri de cladire a cazut pe umerii unui client politic al PSD, licitatia fiind castigata de societatea M.I.S. Grup SRL. Initiala din centru este asociata lui Emil Iugan – maharul de pe Valea Ilvelor care presteaza de toate pentru toti.

Firma desemnata sa faca proiectul se numeste Unidal Grup SRL, iar administratorul acesteia s-a agitat in momentul in care a dat ochii cu reporterii GAZETEI. Lucrarea de la Casa de Pensii, in valoare de aproape 19 miliarde de lei, este ultimul cadou oferit apropiatilor partidului de guvernamant inaintea alegerilor.

LIVIU COTUTIU

Pentru a intra direct in miezul problemei, relatam o discutia surprinsa de reporterul GAZETEI.

Astfel, o angajata a Casei Judetene de Pensii purta deunazi un dialog cu gardianul public care pazeste spatiul in care se desfasoara lucrarile de la noul sediu al institutiei: "Mai aveti mult de lucru? Mai intai au zis ca din 15 august ne mutam aici, apoi au schimbat data la 1 septembrie si acum zic ca numai de la 1 octombrie", spune aceasta.

Raspunsul gardianului vine prompt: "Asta e!".

In 2003, la doar o zi dupa sarbatorirea zilei nationale, au fost declansate lucrarile de reabilitare a fostului atelier de productie al Grupului Scolar CPL, situat pe Bulevardul Republicii. Cladirile au apartinut societatii Mopal.

In momentul in care Mopal a intrat in faliment, fosta scoala a trecut in posesia Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, institutie fata de care societatea falimentara avea datorii de 55 de miliarde de lei.

Conducerea Casei de Pensii a cugetat la posibilele modalitati de folosire a imobilului, iar cea mai buna solutie a fost aleasa pentru a fi pusa in practica: amenajarea unui nou sediu pentru cei 58 de angajati ai institutiei.

PSD-istul Ioan Fechete, directorul Casei de Pensii, sustine ca ansamblul format din cladiri si terenul aferent au fost evaluate la 16,5 miliarde de lei si doar atat s-a scazut din datoria societatii Mopal. Lucrarea a fost autorizata de Primaria Bistrita in 19 septembrie 2003.

A fost organizata bineinteles si o licitatie, ca doar altfel nu se putea pentru ca lucrurile sa aiba macar o bruma de legalitate. Muncitorilor firmelor castigatoare li s-a dat "unda verde" pentru inceperea lucrarilor, iar banii au inceput sa curga spre noul sediu de pe bulevard. Era nevoie de reparatii, consolidari si reamenajari.

Termenul de executie a fost stabilit la noua luni, ceea ce inseamna ca angajatii Casei de Pensii ar trebui sa se mute in noul sediu in 2 septembrie. Dar, dupa stadiul actual al lucrarilor, desi muncitorii trag din greu pentru bunastarea lui Emil Iugan, acest termen va fi depasit cu cel putin o luna. Deci constructorul incalca contractul.

Trebuie spus si ca pe panoul cu informatii despre lucrare a fost trecuta initial ziua de 2.08 ca si data de finalizare, dar o mana indemanatica a modificat-o in 2.09.

Societatea Unidal Grup, insarcinata sa faca proiectul, a fost inregistrata la Ministerul Finantelor in anul 2002, cand avea declarat doar un angajat si un profit cu putin peste o suta de milioane de lei. Conform CAEN (Codul Activitatilor Economice Nationale – n. red.) societatea presteaza activitati de proiectare, urbanism si inginerie.

Firma a fost aleasa pentru realizarea proiectului dupa o selectie de oferte a Casei de Pensii, fiind cea care a prezentat cel mai mic pret.

Administratorului societatii i-a sarit mustarul cand l-am intrebat cati bani a bagat in buzunar pentru acest proiect. "Ce va intereseaza, nu e problema presei", ne-a replicat patronul Ioan Dumitras. Mai mult, acesta a tinut sa ne spuna raspicat ca este confidential modul in care sunt cheltuiti banii publici.

Am aflat totusi de la directorul Casei de Pensii ca societatea Unidal a incasat aproape 100 de milioane de lei pentru acest proiect. Pe de alta parte, societatea M.I.S. Grup este mult mai bine "infipta" din punct de vedere financiar. La sfarsitul anului 2002, firma care se ocupa cu prelucrarea bruta a lemnului si impregnarea lemnului avea 28 de angajati.

In plus, administratorii au declarat datorii de sapte miliarde si un excelent profit de 32 de miliarde de lei. Patronii M.I.S. Grup au considerat ca lucrarile din constructii pot fi executate si de catre angajatii specializati in prelucrarea lemnului. Sau chiar de catre detinuti.

Zilnic, intre orele 8 si 15 detinuti din Penitenciarul Bistrita sunt folositi la "hamalit" pe locul unde rasare noul sediu al Casei Judetene de Pensii. Pentru activitatile prestate, detinutii sunt platiti cu 20 de mii de lei pe ora si beneficiaza de o pauza de masa la ora amiaza.

Practic, detinutii sunt platiti cu aproximativ doua sute de mii de lei pentru o zi de munca, ceea ce reprezinta o fericita economie pentru patronii M.I.S. Grup. Demn de mentionat este si faptul ca doar zece la suta din acesti bani ajung in buzunarele detinutilor (adica 20.000 de lei pe zi), restul fiind folositi de conducerea penitenciarului.

Reporterii GAZETEI au surprins in santier si ceva baieti tineri, care cu siguranta nu au atins varsta majoratului dar impingeau de zor la roaba. Cand am intrebat daca sunt angajati cu forme legale, reprezentantul M.I.S. Grup, Patriciu Pop, s-a grabit sa ne lamureasca: "Ala de acolo, e baiatul unui angajat si da o mana de ajutor".

Lucrarile se efectueaza concomitent in patru corpuri, dintre care unul (cel care va adaposti arhiva institutiei) este mai aproape de finalizare. Angajatii Casei de Pensii vor beneficia in noul sediu de birouri incapatoare, parchetate, de spatii de parcare, garaje si alte anexe. Pentru lucrarile de la noul sediu al Casei de Pensii, M.I.S.

Grup a primit din bugetul statului aproximativ 19 miliarde de lei. Afacerea M.I.S. Grup a inceput in urma cu peste 13 ani, in localitatea Sant unde functiona o mica sectie de exploatare a lemnului, cu 16 angajati. Cum a ajuns o firma specializata in exploatarea lemnului sa faca lucrari de constructie pe bani publici ramane un mister.

Cert este ca partidul de guvernamant, din randurile caruia face parte chiar si directorul Casei de Pensii – Ioan Fechete, a avut grija in toti acestia patru ani de clientela politica. Emil Iugan si gasca au prins o ultima lucrare sanatoasa, pentru ca nu se stie ce se va intampla din toamna. Pentru orice eventualitate, firma lui Iugan a facut si un pui in cursul lunii iulie a acestui an: M.I.

S. Grup Transporturi Feroviare, societate inregistrata tot in Anies. La mijlocul saptamanii trecute, GAZETA a aflat despre un control al Curtii de Conturi la Casa Judeteana de Pensii. De la Curtea de Conturi am aflat ca a fost declansat un control pentru a se verifica modul in care s-au cheltuit banii pentru amenajarea noului sediu.

Directorul Ioan Fechete sustine ca este vorba doar de un control anual de rutina, control care se desfasoara la toate filialele din tara ale institutiei. Vom afla cu siguranta care sunt rezultatele controlului. El mai spune ca noul sediu nu va fi inaugurat in sunete de fanfara si cu covor rosu.

Angajatii vor merge acolo sa munceasca, deoarece ei nu se ocupa cu "taiat de panglici, beri si sampanie". Asta ramane de vazut, mai ales avand in vedere faptul ca evenimentul este situat foarte aproape de inceputul oficial al campaniei electorale.

Pana atunci, sugeram inspectorilor Curtii de Conturi si celor ai Finantelor sa dea o fuga pana la Anies, pentru a verifica putin evidentele lui Emil Iugan. Intre timp, inspectorii de la Protectia Muncii ar putea verifica contractele de munca ale celor care hamalesc zilnic in curtea Casei de Pensii. Asta in conditiile in care nu deranjeaza partidul.