GAZETA de Cluj aduce in atentie o performanta mai putin obisnuita in domeniul privatizarii din Romania. Cea mai mare firma de constructii de stat din Ardeal in domeniul drumurilor a fost cumparata de o companie de medicamente.

Licitatia organizata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru vanzarea Antreprizei de Reparatii si Lucrari (ARL) Cluj a fost castigata de compania Medicarom. Aceasta a fost singurul ofertant ramas in cursa dupa ce doua firme cu experienta in domeniu au fost descalificate de la licitatie din cauza unor "vicii de procedura". Medicarom va plati 163 de miliarde de lei pentru ARL si se inscrie astfel cu succes printrepartenerii importanti ai constructorului autostrazii Bors - Brasov.

ARL Cluj a devenit acum o firma "sanatoasa"

Medicarom Group este considerata una dintre cele mai importante companii de pe piata medicala din Romania, avand ca activitate importul, reprezentarea si distributia de reactivi, aparatura de laborator si consumabile medicale.

Castigatorul licitatiei are la dispozitie doua luni pentru a plati Ministerului Constructiilor, Transporturilor si Turismului cele 163 miliarde lei, reprezentand pretul pachetului de actiuni al ARL.

Pretul de pornire solicitat de minister pentru vanzarea ARL a fost de doar 107 miliarde lei. Au fost cumparate sapte caiete de sarcini si aufost depuse trei oferte.

Doi dintre ofertanti au fost descalificati. Reamintim ca in toamna anului trecut, cand ARL Cluj a fost scoasa la privatizare pentru prima oara, licitatia a fost adjudecata de omul de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu.

Pretul de oferta pentru intreg pachetul de actiuni al companiei a fost de 93 miliarde lei. La licitatie s-a prezentat un singur ofertant, Dorinel Umbrarescu, desi in mediile economice, ARL Cluj este considerata o afacere foarte tentanta.

Umbrarescu a oferit atunci 107 miliarde lei, dar contractul nu a mai fost incheiat din cauza ca firma bacauanului n-ar fi indeplinit unele"criterii", potrivit oficialilor din minister.

Surse avizate in domeniu sustin ca licitatia de anul trecut a fost doar un semnal pe care greii din aripa moldoveana a PSD l-au dat celor interesati de achizitionarea firmei clujene. Cine ar fi avut curajul sa se ia la intrecere cu societatea lui Umbrarescu, protejatul si finantatorul aripii moldovene a partidului de guvernamant, stia din start ca nu are nici o sansa de reusita.

Participarea la licitatia pentru privatizarea ARL Cluj era o pierdere de timp si de bani pentru oricealta firma serioasa in domeniu. Contractul dintre minister si firma lui Umbarescu nu a mai fost ulterior semnat tocmai pentru adeschide calea unei firme "curate", din punctul de vedere al afacerilor de partid.

Potrivit informatiilor noastre, societatea Medicarom apartine, de fapt, tot "clanului" PSD din Moldova, care a gasit astfel procedeul de a se implica in construirea autostrazii Bors-Brasov fara sa dea de banuit opiniei publice, adica electoratului.

Avand in vedere potentialul si dotarile ARL, compania va face parte, cu certitudine, dintre partenerii de seama ai constructorului Bechtel.

Medicarom prescrie doar retete offshore

Potrivit documentelor Registrului Comertului, compania Medicarom apartine, oficial, galateanului Mihai David (15 la suta) si firmei englezesti Parkfern Limited (85 la suta). Parkfern Limited are "domiciliul in Marea Britanie, in localitatea Seymour 124-130, London W1". O simpla cautare pe internet a firmei amintite dezvaluie insa un amanunt semnificativ: la aceasta adresa nu exista o astfel de firma; in schimb, am descoperit ca reprezentantii societatii pot fi contactati la casuta postala 3149 din insulele Virgine (care apartin de Marea Britanie).

Asadar, asociatul principal al societatii care a cumparat cea mai mare firma de constructii de stat din Ardeal are sediu intr-un paradis fiscal. Nimic ilegal pana aici. Doar curiosii vor fi dezamagiti ca nu vor mai putea afla cifra de afaceri si profitul realizat de ARL Cluj. E bine de stiut ca o firma inregistrata in astfel de paradise fiscale –in acest caz Insulele Virgine Britanice - nu plateste impozit pe profitul realizat. Solutia infiintarii unei astfel de firme este benefica pentru patronat, deci nu si pentru stat. Stat care, in bunavointa sa, a reusit sa se debaraseze de o sursa importanta de venituri – prin vanzarea ARL Cluj catre o firma in care asociatul principal are sediu in paradis fiscal. Intr-o firma offshore- cum este si Parkfern Limited - nu exista obligativitatea de a depune rapoarte anuale sau rapoarte contabile si nici de a face publice detalii legate de actionari sau directori. Parkfern Limited poate fi folosita de compania-mama, Medicarom, pentru a-i reduce profitul, respectiv pentru a transfera profitul spre ea. De exmplu, Medicarom vinde catre Parkfern Limited anumite bunuri la un pret minim, iar compania offshore finalizeaza contractepentru vanzarea acestor bunuri la un pret mai ridicat.

Datorita pretului minim, Medicarom va avea un profit mai mic si ca urmare si impozitul pe profit se va micsora considerabil. Prin aceste tranzactii, compania offshore realizeaza un profit consistent. De asemenea, companiile offshore sunt utilizate si pentru minimalizarea impozitelor societatilor mixte.

Acelasi cetatean este proprietarul si administratorul ambelor companii (offshore), una locala si una aflata in strainatate, care infiinteaza impreuna societatea mixta. Astfel se creeaza posibilitatea de a transfera, intr-o a treia tara, profitul companiei straine sub forma de dividende neimpozabile. Mai tarziu, banii pot fi returnati in tara in care societatea mixta este inregistrata, sub forma de investitii si credite privilegiate. Prin vanzarea ARL catre firma Medicarom se poate spune ca statul a pierdut pe termen mediu.

Cumparatorul ARL Cluj si-a gasit leacul in Moldova si Bucuresti

Revenind la asociatii Medicarom, sesizam aportul mic adus de acestia la capitalul social al firmei: Mihai Groza - 2,8 milioane lei, iar Parkfern Limited - 16 milioane lei. E adevarat, la nivelul anului 1994, cand a fost infiintata firma. Un alt amanunt interesant este ca, la nivelul anului 2002, Medicarom a raportat o cifra de afaceri de 0 lei, dar un profit brut de 48 milioane lei, fara a avea declarat nici un salariat - asa cum ii sta bine oricarei societati in care asociatul principal are sediu intr-un paradis fiscal.

Medicarom SRL Bucuresti, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J40/21753/1994, are ca obiect principal de activitate "intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific".

Administratorul firmei este un cetatean britanic, Michael Lewis Selby, nascut in Republica Africa de Sud. O dovada a faptului ca Medicarom are "radacini" in Moldova este puiul companiei, Medcenter. Medicarom are aici 99 la suta din partile sociale, restul de 1 la suta apartinand societatii Langton Industrial Holdings Limited, cu sediul in Bahamas (paradis fiscal). Medcenter SRL - J40/8505/2000 - are ca obiect principal de activitate asistenta medicala ambulatorie. Administratorul societatii este Marian Virgiliu Sandu, din Oltenita. Potrivit datelor de pe pagina de internet a societatii, Medcenter a deschis prima policlinica in Iasi, in 1998 (inainte de infiintarea firmei?!). Au urmat alte doua centre medicale in Bucuresti si unul in Focsani.

La randul ei, Medcenter este asociata in firma Medcenter Servicii Medicale SRL - J40/8530/2003 - care se ocupa cu "activitati referitoare la sanatatea umana". Asociatii firmei sunt Sever Ion Antofiloiu, din Bucuresti - 30 la suta; Dana Cristina Gae Stoenescu, din Bucuresti, 20 la suta; respectiv Medcenter - 50 la suta. Administratorul firmei este Ilarie Dorel Baila, nascut in Dumbraveni, Sibiu. Cumparatoarea ARL Cluj - Medicarom - este asociata si intr-o firma care realizeaza si furnizeaza programe in domeniul medical. Este vorba despre societatea Info Word SRL - J40/8530/2000 - unde Medicarom are 99 la suta din partile sociale, restul fiind detinute de SC Wellington Property Holdings Limited, cu sediul tot in paradisul fiscal Bahamas.

Administratorul firmei Info Word este bucuresteanul Ionel Volintiru. Groza nu e alergic la masini, tipografii sau consultante Si Mihai Groza, cel care detine 15 la suta din Medicarom, se poate lauda cu o sumedenie de firme. Groza este asociat in societatea Leasing Group SA - J8/317/1999 - cu sediul in Brasov, unde detine 25 la suta din partile sociale. Firma are ca obiect de activitate inchirierea masinilor si echipamentelor de birou, inclusiv a calculatoarelor.

Ceilalti asociati, persoane fizice, sunt Gabriela - Wanda Draganita, nascuta in Sibiu, dar domiciliata in Bucuresti - 5 la suta; tulceanul Cornel Grigorut - 15 la suta; Viorel Ionita, din Bucuresti - 45 la suta; Ioan Balba, din Brasov - 0,3 la suta.

Firma are si doi asociati persoane juridice: Casa Teritoriala a Cooperativelor

de Credit Banca Populara de Economii Bucuresti - 4,7 la suta,

respectiv Cercul Economic pentru Dezvoltare Nationala SA (!) - 5 la suta.

Casa Teritoriala nu a mai primit aviz de functionare din partea Bancii Nationale a Romaniei.

In schimb, Cercul Economic pentru Dezvoltare Nationala SA - J 40/2124/1997 –

se ocupa de "activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor".

Asociatii firmei sunt Ravioli Davasgouren Sandra, cetatean elvetian, cu 85,6 la suta;

bucuresteanul Dragos Riscanu, brasoveanul Constantin Sima si constanteanul Alexandru Grigorut,

cu cate 0,08 la suta, respectiv Cornel Grigorut, din Tulcea, cu 13,9 la suta.

Administratorii firmei sunt Cornel Grigorut si Ravioli Davasgouren Sandra.

Pe Mihai Groza il regasim si in firma TDG Company SRL - J40/1182/1991,

aflata acum in procedura de lichidare, unde detinea 5 la suta din partile sociale.

Asociatul principal in aceasta firma este Calin Ion I. Tulpan, cetatean american, c

are detine 85 la suta si care a adus un aport la capitalul social de 85.000 dolari.

Ceilalti asociati sunt Constantin Duna din Bucuresti - 5 la suta si Ioan I. Tulpan - 5 la suta. Administratorii firmei erau Mihai Groza si Septimiu Tulpan.

O alta societate in care este asociat Mihai Groza este Publi-Partner SRL - J40/1936/1992 – carese ocupa cu activitati de tiparire. Groza detine aici 45 la suta din actiuni, la fel ca si valceanul George Valentin Toader, iar Renato George Iliescu, tot din Valcea - 10 la suta. Toti trei sunt si administratori ai firmei.

Nu in ultimul rand, Mihai Groza este asociat in societatea Proiect Art SRL din Constanta - J13/5121/1994, care se ocupa de activitati de proiectare, urbanism, inginerie si alte servicii tehnice. De data aceasta, este vorba despre o afacere de familie. Mihai Groza are 95 la suta din partile sociale, iar Eugenia Zizi Groza – probabil sotia (nascuta in Azuga, Prahova), restul de 5 la suta.

ARL Cluj ... inainte de Umbrarescu si Medica Rom

Antrepriza Reparatii si Lucrari - ARL Cluj SA a fost infiintata in aprilie 1997, prin reorganizarea Administratiei Nationale a Drumurilor (AND) din cadrul Ministerului Transporturilor. Astfel de antreprize au mai fost constituite in Iasi, Timisoara, Craiova, Brasov, fiecare avand o arie de actiune in 6-7 judete din vecinatate.

ARL Cluj s-a transformat in persoana juridica romana cu capital integral de stat, avand un capital social initial de circa 10 miliarde lei. A fost dotata astfel incat sa poata realiza orice tip de activitate in domeniul constructiilor civile si industriale,incepand de la productia de materiale de constructii pana la realizarea de lucrari de proiectare si de executie, de consultanta sau inchiriere de utilaje si echipamente. In plus, Guvernul a hotarat ca in 1997 si 1998, Administratia Nationala sa acorde ARL-urilor, prin incredintare directa, intreaga gama de lucrari de intretinere periodica a drumurilor nationale si a podurilor din zonele pe care le acopereau.

La Cluj, AND a pus la dispozitia noii societati, pe baza de contract, masinile, utilajele si instalatiile procurate din creditele externe acordate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare: finisoare asfalt, cilindre compactor tandem, autoincarcatoare cu remorca basculanta, masini de marcaj rutier, incarcatoare pe pneuri CAT etc. Veniturile realizate de ARL Cluj ca urmare a folosirii acestor echipamenteau fost utilizate de catre AND pentru rambursarea creditelor. Ministerul Transporturilor semnase la sfarsitul anului 1996 primele doua acorduri de imprumut in vederea reorganizarii AND si a reabilitarii de drumuri nationale, in valoare de 85,9 milioane dolari, respectiv 70 milioane dolari. Vreme de sase ani, ARL Cluj a realizat lucrari de anvergura in intreg Ardealul. Majoritatea erau comandate de Ministerul Transporturilor.

Fiind foarte bine utilata, ARL Cluj castiga frecvent licitatiile la care participa. Numai ca afacerile cu statul sunt paguboase mai ales atunci cand acesta din urma uita sa plateasca. Sau cand exista interesul ca o firma de stat sa fie cumparata de un investitor.

Asa ca in iunie 2003, ARL Cluj si alte cateva societati de constructii cu capital majoritar de stat au fost trecute in administrare speciala, printr-un ordin al Ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Masura a fost luata ca urmare a blocajului financiar in care s-ar afla aceste societati. Urmatorul pas a fost scoaterea lor la privatizare. GAZETA de Cluj va reveni cu informatii legate de Medicarom si de evolutia contractului dintre societate si Ministerul Transporturilor.