Octavian si Georgian Postolache din Galati sustin ca au fost expulzati abuziv din Italia si intentioneaza sa actioneze in instanta guvernul acestei tari. O alta galateanca, Aneta Panfil, rezidenta in Italia, sustine ca a fost expulzata pe baza unui denunt fals. Punctele lor comune: permisul de sedere ca turist neavizat si disparitia pasapoartelor.

Fratii Postolache au plecat din Romania pe data de 17 mai a.c., in urma unui anunt publicat in „Giornale di Brescia”, cu 10.000 euro in buzunar. Cinci zile mai tarziu, cei doi participa la un interviu in urma caruia sunt angajati ca salvamari in parcul de distractii Cupole Village si unde incep sa lucreze pe data de 10 iunie. Se adreseaza primariei orasului Brescia pentru a-si anunta prezenta, dar nimeni nu le spune ca viza de sedere ca turist este obligatorie, chiar daca ei munceau legal in Italia.

In repetate randuri merg la primarie pentru a-si obtine actele, dar, dupa ce li s-a spus ba ca nu li se mai gasesc actele, ba ca trebuie sa mai astepte, li se da si vestea cea buna – luni, 19 iulie, trebuie sa se prezinte pentru a-si ridica permisul de sedere ca turist.

Un control al Garzii Financiare italiene, facut sambata, 17 iulie, ii trimite insa in questura, unde sunt tratati ca ultimii delincventi, potrivit afirmatiilor lui O. Postolache. Dupa sase ore de chin sunt scosi de aici si dusi in arestul Garzii Financiare, pentru ca marti, 20 iulie, sa ajung in Romania cu o cursa Alitalia, nu cu una pentru expulzati.

Unde-s pasapoartele?

Pe langa faptul ca cei doi nu mai au dreptul sa paraseasca Romania cinci ani, pasapoartele retinute de carabinierii italieni nu au fost recuperate nici acum, iar la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Galati, Georgian Postolache apare in calculator ca fiind expulzat din Franta, desi el spune ca niciodata nu a calcat in afara granitelor Italiei.

Fratii Postolache care doreau sa se stabileasca in Italia au nevoie acum de 6.000 euro pentru a-si plati avocatul sa se prezinte in fata instantei de judecata pe data de 15 septembrie si sa le pledeze cauza. Dar nu au de unde face rost de suma.

O galateanca, rezidenta in Italia, expulzata

In aceeasi situatie este si Aneta Panfil, in varsta de 36 de ani, bolnava de spasmofilie din nastere, care spune ca a plecat la sotul ei in Italia, pe data de 24 octombrie 1993, cu gandul de a se stabili aici. Sotul ei este de patru ani in Italia, lucreaza la o fabrica de faina, din localitatea Fornelli Amelia, provincia Di Terni, cu care are contract pe o durata de patru ani, castiga lunar aproape 2.000 euro, iar in decembrie 2003, impreuna cu sotia si-a ales o casa si a inchiriat-o.

Ea afirma ca o luna mai tarziu, cu contractul de inchiriere si certificatul de casatorie international in mana, a mers la questura provinciei unde i s-a spus ca, in conditiile date, nu e nici o problema daca permisul sau de sedere este expirat. Dar trece prin aceeasi situatie ca fratii Postolache. Asculta! – aneta doc

Dupa ce in repetate randuri, carabinierii ii verificasera si ii avertizasera ca trebuie sa-si obtina permisul de sedere ca turist, duminica, 4 iulie, la ora 10.00, in urma unui control de rutina i-au cerut Anetei Panfil sa-i insoteasca pentru a-i face permisul. Asculta – aneta carabinieri

Intr-un centru pentru prostituate

De la sediul carabinierilor a fost transportata la questura, iar de aici la un Centru de reintegrare a prostituatelor aflat sub protectia asociatiei Crucea Rosie. In cele 10 zile, cat timp a stat aici, A. Panfil a facut numeroase crize de spasmofilie si i s-a administrat tratament cu vallium de trei ori pe zi, pentru ca „simteam cum imi plesnesc creierii cand vedeam gratiile”.

Tribunalul Roma, pe data de 6 iulie, ii confirma faptul ca este expulzata si ca are interdictie de a mai calatori in Italia pe o perioada de 10 ani. In urma discutiilor purtate cu sotul ei, se hotaraste sa-si plateasca biletul si sa se intoarca in Romania. La aeroportul Otopeni, i se opreste pasaportul si i se spune sa-l solicite SEIP Galati care, potrivit afirmatiilor Anetei Panfil, nici la ora asta nu i l-a returnat.

Pana acum, numeroasele audiente solicitate la autoritatile consulare din Italia si Romania nu au ajutat-o si habar nu are cui sa se adreseze pentru a-si obtine actele si a se intoarce in Italia. Asculta aneta final.

Declaratia lui Octavian Postolache

Material cu Octavian Postolache, in Israel