SC „ECO” SA ruinata de Primaria Braila

*Primaria datoreaza SC „ECO” SA peste 10 miliarde de lei*

Dupa cum ati putut vedea in numarul nostru de ieri, pentru o cat mai corecta informare a cititorilor cu privire la cauzele ce au condus la colapsul financiar in care, de ceva vreme, se scalda SC „ECO” SA, redactorii „Viata Brailei” au demarat o investigatie.

Concluziile acesteia le-ati putut afla in parte in articolul cu titlul „SC «ECO» sa ruinata de Primaria Braila – Dezvaluiri senzationale despre manevrele «dictaturii» Anton Lungu” aparut in numarul de ieri al cotidianului nostru, restul de informatii obtinute urmand a va fi prezentate in cele ce urmeaza.

Munca neplatita

Intr-una din sedintele organizate in biroul primarului Anton Lungu, acesta a dispus crearea Gospodariei Anexe, ca masura pentru punerea in functiune a fermei zootehnice. In acest sens, pentru restaurarea unor grajduri au fost contractate mai multe firme.

Initial, la intalnirea din data de 8 octombrie 2001 s-au impartit intre firmele solicitate grajdurile, fiecare firma urmand a demara lucrarile de restaurare.

SC „ECO” SA a primit initial grajdurile G7, G8, G9 si G10. Dupa sedinta, s-a organizat o deplasare la fata locului, ocazie cu care fiecare a vazut ce a primit de reparat si in ce consta restaurarea.

„Primele patru grajduri (G1, G2, G3 si G4) aratau oribil. Chiar m-am gandit ca cine va primi aceste grajduri nu va avea, cum se spune, viata usoara. Dupa ce am vazut cam ce trebuie facut la grajdurile ce mi-au fost repartizate si am analizat cam ce imi trebuie, am dat sa plec.

Intre timp, o echipa de la Primarie batea placute, in dreptul fiecarui grajd, cu numele firmei ce urma a il restaura. Primele patru grajduri purtau placute cu inscriptia ECO. Cand am intrebat de ce, mi s-a raspuns ca s-au reimpartit ulterior”, si-a reamintit directorul general al ECO SA, Laurian Podeanu.

„Desi am avut, cred, cea mai grea lucrare de acolo, echipa mea a terminat prima, ba, mai mult, a ajutat la restaurarea grajdului G12, initial incredintat firmei Brai-Cata, pe motiv ca ei nu au oameni destui pentru a termina lucrarea la timp. Aceasta actiune m-a costat 1.086.000.000 lei, bani pe care nu i-am vazut nici in ziua de azi”, a mai precizat acesta.

Din informatiile pe care le detinem, devizul de plata catre Primarie a fost „redirectionat” de Directia Economica catre Piata. Numai ca fostul director de Piete, Targuri si Oboare, Gheorghe Boboc, a refuzat sa plateasca.

Cauza in sine face obiectul (subiectul) unui dosar aflat inca pe rolul Instantei de judecata, motiv pentru care nu vom insista asupra acestui subiect, pentru a nu fi acuzati ca urmarim influentarea actului de justitie.

Laurian Podeanu este de parere ca declansarea acestui proces a atras dupa sine antipatiile primarului Anton Lungu. „Mi-a spus ca daca nu renunt la proces, ma desfiinteaza”, si-a intarit afirmatiile directorul ECO SA.

Printre sumele de bani pe care ECO urmareste a le recupera se regaseste si contravaloarea taxei de la Groapa Ecologica, unde era dus gunoiul de la colturi de strada, de nu mai putin de un miliard.

Incercand sa recupereze acesti bani, ECO s-a lovit de raspunsurile Directiei Economice a Primariei, care afirma ca „din cauza neritmicitatii ridicarii gunoiului, s-a strans gunoi la colt de strada”, asta in ciuda faptului ca actiunile de ridicare si transport a gunoiului supranumit „vagabond” au fost efectuate la cererea Primariei, in cadrul actiunii „Luna curateniei”.

„Acum de ce mi se plateste ridicarea gunoiului de la colt de strada si atunci nu? Cine suporta atata cheltuiala?”, sunt doar cateva dintre intrebarile ridicate de directorul general al ECO, cu privire la acest aspect.

DAGL – o bomba cu ceas?!

Cati dintre dumneavoastra s-au intrebat de ce a fost infiintata Directia de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL)? Ati gasit si raspunsurile adecvate?

Ancheta „Viata Brailei” a descoperit ca statutul DAGL este acelasi cu cel al ECO SA. In aceste conditii, intrebarea referitoare la motivul infiintarii DAGL pare a capata (un) sens.

Pentru ECO SA infiintarea DAGL a insemnat dezastru. Inca de la inceput, DAGL a preluat activitatea ECO, din care aceasta din urma societate castiga 120 de milioane de lei pe zi, adica mai bine de trei miliarde lunar, dar nu a preluat activul si pasivul ECO.

Haosul creat a fost resimtit de locuitorii Brailei care nu mai stiau cui sa plateasca si cat. Incasatorii atat ai ECO, cat si ai DAGL mai ca se calcau... pe picioare.

Surse oficiale din cadrul DAGL ne-au marturisit ca aceasta Directie nu stie cat a incasat si de la cine, ori cat mai are de incasat si si-au exprimat speranta ca actuala conducere DAGL sa rezolve... misterul.

Revenind la „relatia” DAGL – ECO, potrivit lui Laurian Podeanu, „DAGL datoreaza ECO sase miliarde de lei, bani pe care nu cred sa-i vad prea curand. Toata saptamana trecuta mi-au dat 80 de milioane; in ritmul acesta...”

Conducerea ECO a informat toate forurile in masura a sanctiona si indrepta situatia in care se afla societatea. Inclusiv primului ministru i-a fost trimisa o scrisoare in care erau prezentate in amanunt abuzurile Primariei.

Adevarul despre scandalul „Cariera”

Despre modul in care ECO administreaza cariera de granit, aflata in „custodia” Primariei Macin, multi si-au dat cu parerea, ba, mai mult, au adus acuze grave SC „ECO” SA. Dorind sa vedem ce se petrece pe celalalt mal al Dunarii si mai mult, in actele Carierei, ne-am continuat documentarea.

Pentru ca volumul de informatii este sensibil mai mare, comparativ cu spatiul alocat acestui material, vom sintetiza concluziile anchetei. In anul 1987, Consiliul Popular Judetean Braila, condus de Anton Lungu, a luat cariera de granit de la o firma din Galati. Tot Consiliul a concesionat 18 ha societatii ECO.

Utilajele de exploatare apartinand ECO erau tinute, pe baza unui protocol, pe teritoriul firmei galatene.

In anul 1998, la Primaria Braila a venit un anume domn Moor, care i-a propus primarului Anton Lungu o asociere cu ECO in exploatarea de la Cariera.

Chemat la negociere, Laurian Podeanu a refuzat semnarea contractului de asociere. „In contract era stipulat ca 66% din profit sa-i revina lui Moor, 7% si 3% altor doi actionari ai dansului si 20% lui ECO”, ne-a justificat directorul ECO refuzul semnarii contractului.

Din datele obtinute de redactorii nostri a reiesit ca acest enigmatic Moor era unul dintre actionarii lui Farex, firma al carei deznodamant il stie toata lumea. Mai mult, Moor si-a supraevaluat utilajele cu care intentiona sa lucreze la cariera, subestimandu-le pe cele ale ECO.

Datele noastre atesta faptul ca utilajele lui Moor erau achizitionate de la Deva, unde fusesera intens folosite la cariera de calcar.

Refuzul semnarii contractului de asociere a atras dupa sine alte necazuri la ECO. Cum, necum, Moor reuseste sa devina actionar majoritar la firma galateana care administra o alta parte a carierei si pe al carei teren erau montate utilajele ECO. Vendetta lui Moor nu s-a lasat asteptata. El a solicitat ECO sa isi mute utilajele, cerand daune cominative de 10 milioane de lei pe zi.

In urma unui proces ce a durat aproape trei ani si pe care ECO l-a pierdut, utilajele au fost scoase la licitatie, cumparate, taiate si vandute, iar ECO a ramas datoare cu 4 miliarde firmei lui Moor.

Pentru achitarea datoriei, potrivit directorului Laurian Podeanu, s-a recurs la o esalonare de 500 milioane de lei lunar.

Deci, terenul care a revenit in folosinta firmei galatene este doar cel pe care ECO isi avea instalate utilajele, nu si cel de unde se fac extractiile.

In prezent, ECO intentioneaza sa achizitioneze un alt teren, scos de curand la licitatie de Primaria Macin, unde va monta utilajele unei firme grecesti cu care se prefigureaza o colaborare indelungata.

Potrivit informatiilor noastre, cariera detine aproximativ 26 de milioane de tone de granit, o adevarata mina de aur ce nu poate fi inca exploatata.

„Cu ce sa exploatez?! Primaria nu mi-a dat nimic. Ce vina am eu? M-am luptat ca Braila sa nu piarda aceasta cariera. Unde este reaua vointa de care am fost acuzat?”, a concluzionat Laurian Podeanu.

Cu privire la concluziile auditului care a verificat SC „ECO” SA, Laurian Podeanu a precizat ca „mi s-au imputat 46 de milioane de lei din salariu, pe motiv ca nu mi-am indeplinit calitatea de performanta. La asa dotare... prea s-a facut performanta. Ce pot face cu parcul acesta expirat?! Cum pot deduce creantele cand eu am miliarde de incasat?!”

In loc de concluzii, vom da publicitatii o lista provizorie a datoriilor pe care Primaria Braila le are fata de ECO:

- pe anul 2000 - 2.539.801.627 lei

- pe anul 2001 - 5.628.254.824 lei

- pe anul 2002 - 4.560.223.430 lei

- pe anul 2003 - 2.500.258.610 lei

Bani multi care, platiti la vreme, puteau duce la evitarea „colapsului” in care se afla ECO.

In prezent, noua administratie locala cauta solutii de achitare a acestor datorii, conducerea ECO aratandu-se intelegatoare cu edilul municipiului. „Sunt constient ca domnul Constantin Cibu nu are nici o vina. A preluat o avere trista, mai degraba paguboasa. Se cauta solutii de ambele parti in rezolvarea acestei situatii”, a precizat directorul ECO.

Surse neoficiale ne-au precizat ca dosarul „ECO” a fost cerut de Politie. Vom reveni cu amanunte.