Inca de la primele aparitii in viata medicala, modernizarea metodelor chirurgicale au creat o stare de incertitudine si neincredere in randul oamenilor.

Acelasi lucru se poate spune si despre interventiile reparatorii si chirurgicale prin metoda laser.

Cu toate ca a aparut cu cateva decenii in urma, timp in care a evoluat foarte mult, pacientii privesc operatia cu laser cu suspiciune inca.

Desii unii medici sustin ca este foarte eficienta, operatia cu ajutorul undelor in scopul hemostazei sau a vindecarilor microtumorilor nu este acceptata de toti pacientii, oamenii preferand totusi clasica operatia cu bisturiul.

Astfel, chiar daca se cunoaste faptul ca interventia nu este dureroasa, bolnavii refuza experimentarea pe pielea lor.

Mai sunt insa si voci care afirma ca laserul este un aparat miraculos, adesea disputele dintre pacienti si medici degenerand in adevarate polemici, in care curantul se vede obligat in a-i povesti pacientului ca riscuri sunt, totusi, si in cazul unor astfel de interventii.

„Folosim laserul ca un instrument auxiliar, pentru obtinerea hemostazei.

Efectuam operatii si in paroscopie sau realizam si celeoscopii, prin care abdomenul sa fie obturat fara a fi nevoie de incizia clasica”, a declarat doctorul Gabriel Nepotu, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta.

Cereri pentru interventii cu ajutorul laserului au inceput sa vina din partea femeilor care doresc indepartarea varicelor inestetice fara urme, dar si aici pot aparea complicatii, din cauza faptului ca pe durata interventiei pot fi atinse si distruse firele de vene, care pot arde tesuturile.

In ciuda acestor avantaje si dezavantaje, medicina plastica si reparatorie foloseste des aparatul cu unda laser fotona.

Singurul aparat cu unda fotona din Spitalul Judetean este imprumutat

„ Noi folosim pentru toate interventiile la nivelul pielii, sau mai bine spus il foloseam pentru ca acum acesta este defect.

Diferenta este ca aparatul nostru nu este pe baza de dioxid de carbon cum sunt cele clasice, ci pe baza de argon, ceea ce mareste precizia si acuratetea interventiei”, declara prof. dr. Ion Bordeianu, sef Sectie Chirurgie Plastica si Reparatorie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Constanta.

Astfel, descoperim cu stupoare ca dotarea in Spitalul Clinic de Urgenta Constanta este la un nivel de ev mediu.

„Singurul aparat laser din dotarea spitalului este defect si preluat de catre societatea Midia, de unde l-am luat cu imprumut”, declara ing. Mihaela Paun din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta.

Daca unele voci din personalul medical din institutie nu aproba interventia laser, directorul spitalului, dr. Catalin Grasa considera ca acesta este foarte util in endoscopii pentru extirparea leziunilor tumorale.

Numai ca unda refractara a aparatului trebuie adaptata pentru ca puterea sa de penetrabilitate sa nu distruga alte tesuturi, in concluzie este necesara o mana foarte sigura.