Bacaul – moneda de schimb pentru interese meschine?

Liderul PUR Voiculescu a tras pe turta lui 5 milioane de euro intr-o singura zi

Printr-un scenariu diabolic, Voiculescu castiga sume colosale la masa unde se joaca asi liberali. Acelasi Voiculescu spera sa puna laba pe o halca din afacerile cu petrol. Cel care poate fi convins sa-l "ajute" este Dinu Patriciu, liberal. In acest context, Voiculescu poate scoate de sub taraba perla coroanei puriste: Stavarache.

Ca sa-l constranga pe Patriciu, face alianta cu PSD – Stava nu vrea cu PSD. Dar poate fi convins ca PNL e o cale. Spre portofelul lui Voiculescu, bine-inteles.

Dupa tepele consecutive pe care le-a primit Statul Roman in timpul guvernarilor care au muls bugetul de stat, "cireasa de pe tort" o reprezinta o afacere pusa la cale si materializata recent de maharii petrolului, politicii si ai presei.

Protagonistii acestei piese de teatru sunt Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol si actionar majoritar la aceasta societate, liderul PUR, Dan Voiculescu, proprietarul unui important segment media si cel care ravneste demult sa fie creditat pe piata ca petrolist "cu acte in regula", unul dintre liderii UDMR, Verestoy Attila, intrat in manualele

afacerilor cu iz penal, Sorin Rosca Stanescu, omul de curte al lui Patriciu si directorul cotidianului Ziua.

Caracatita afacerii pusa la cale de toti jucatorii mentionati si servita la fileu de mai marele petrolului Dinu Patriciu a prejudiciat Statul Roman, dincolo de jocurile economico-financiare si politice pe care cei in cauza si le-au facut.

Si asta pentru ca Statul Roman a devenit, incepand de anul trecut, actionar la grupul Rompetrol, societatea aflata in discutie, odata cu convertirea datoriilor in obligatiuni subscrise in numele statului de Ministerul Finantelor.

Pe scurt, firmele din Rompetrol Group, la care actionar majoritar este Patriciu, au fost decapitalizate voit, prin grija aceluiasi presedinte al CA, prin instrainarea pachetelor de actiuni detinute la nou infiintata pe bursa, SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, la preturi de dumping (sub cota de pe piata), cu peste 26 milioane de dolari.

In urma ingineriei economico-financiare mosmondita de Patriciu si la care ceilalti jucatori au pus urgent botul, in contextul in care fiecare a muscat o bucata mai mare sau mai mica din tort, Voiculescu a castigat, formal, circa 211 miliarde de lei, Verestoy a realizat un castig efectiv de 7,7 miliarde de lei si 28,5 milioane de actiuni RRC (indicele de cotatie pe bursa a societatii

decapitalizate), Rosca e mai bogat cu 4,375 miliarde de lei, iar Popescu Tariceanu - 2,7 miliarde de lei, prin detinerea in portofoliu a 10 milioane de actiuni cumparate sub pretul pietei.

Contextul favorabil

Bursa de valori mobiliare a fost, in perioada 7-15 aprilie 2004, ringul de dans al unora dintre cei mai puternici oameni din Romania. Dinu Patriciu este in prezent, "petrolistul no.

1" al Romaniei, prin detinerea pachetului majoritar la The Rompetrol Group, cel care mai detine in portofoliu si titulatura de actor principal in dosarul privatizarii Petromidia, aflat in prezent pe masa Parchetului National Anticoruptie.

Nu in ultimul rand, este gazda balului, cel care i-a invitat la masa imbelsugata pe numitii: Sorin Rosca Stanescu, Verestoy Attila, unul dintre liderii UDMR si om de afaceri supraintitulat groful defrisarii padurilor, Dan Voiculescu, liderul PUR si patronul unui important segment din mass-media din tara si Tariceanu.

Inainte de descrierea mecanismului, absolut pervers, prin care cei invitati la dans s-au imbogatit intr-o zi cat altii in zece vieti, trebuie sa mentionam firmele care au facut treaba murdara in numele dansatorilor si intermediarii, firmele de brokeraj. Astfel, in acest scenariu real, sunt inscrise Saltville Ltd.

, - firma off-shore din Cipru, client al SSIF Alpha Finance Romania SA, Alpha Finance - societate de investitii financiare, la care Voiculescu este actionar majoritar, SSIF TVM SA, o alta societate de investitii la care in prezent Verestoy detine 45% din actiuni, iar Patriciu 30% (societate la care Patriciu era, in trecut, actionar majoritar), Leo Overseas Ltd. si Clairmont Holdings Ltd.

Cipru, fonduri de investitii off-shore.

Ca de obicei, Statul o ia in fata

"Cenusareasa" afacerii este reprezentata de firme din cadrul The Rompetrol Group, mai exact SC Rompetrol SA Ploiesti (Vega), SC Rompetrol Downstream SA si SC Rompetrol Rafinare Constanta SA, care se decapitalizeaza voluntar sub directa "indrumare" a actionarului majoritar, Dinu Patriciu.

Acesta se foloseste de mecanismele pietei de capital, de sprijinul societatilor de investitii si servicii financiare enumerate, evident aservite in mod direct sau indirect acestuia, dar si de mana de lucru a unor acoliti, persoane fizice sau juridice.

Un rol decisiv in acest joc cu suma negativa pentru stat, dar pozitiva pentru interesele protagonistilor il are si lipsa de consistenta functionala a departamentelor de supraveghere a sedintelor de tranzactionare, dupa cum a precizat un fost comisar al Comisie Nationale pentru Valori Mobiliare, Daniel Ionescu, in prezent parlamentar si secretar al Comisiei de Buget Finate din cadrul Parlamentului

Romaniei. Astfel, Statul Roman este jucator pasiv in acest scenariu, mai exact, cel care "incaseaza pumni", daca avem in vedere faptul ca, in urma Ordonantei nr. 118/2003, Guvernul Romaniei ordona SC Rompetrol Rafinare SA Constanta ca, in contul datoriilor restante sa emita obligatiuni in valoare de 603 milioane de dolari, emisiune subscrisa in totalitate de Ministerul Finantelor.

Altfel spus, Statul Roman devine proprietarul unei cote parti din actiunile Rompetrol Rafinare Constanta.

Pregatirea ringului de dans

Scenariul intregii reprezentatii este, la prima vedere, simplu: instrainarea proprietatii actiunilor, detinute de Rompetrol SA Ploiesti (indice de bursa VEGA) si Rompetrol Downstream SA la SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, inclusiv decapitarea unei parti din actiunile SC Rompetrol Rafinare SA Constanta ramase, in urma unei majorari de capital, la dispozitia lui Patriciu, decapitalizarea

acestora si impartirea pradei. Cu toate ca "balul" a durat mai multe zile, cea mai tare reprezentatie s-a dat in 7 aprilie a.c., cand se produce deschiderea efectiva a SC Rompetrol Rafinare SA, prin listarea acesteia la bursa, altfel spus intrarea la tranzactionare.

Accesul pe bursa este conditionat de deschiderea de cont si imputernicirea prealabila a unor reprezentanti care sa faca jocurile cu firmele de brokeraj. Astfel, reprezentantii firmelor din Grupul Rompetrol si a invitatilor (Voiculescu si restul) sunt SSIF TVM SA.

In vederea realizarii operatiunii cu sine pentru derularea operatiunii pe bursa de catre SC Rompetrol SA Ploiesti (VEGA) au fost acreditati aceiasi imputerniciti si la a doua firma de brokeraj, SSIF Alpha Finance Romania.

Firmele cipriote, cei doi greci intrati in joc - Papaioannis Ioannis si Vitoratos Andrew, Voiculescu, care a scos-o la inaintare pe fiica lui, Camelia Rodica, au optat tot pentru Alpha Finance pentru a derula operatiuni pe bursa prin TVM.

Pentru Rompetrol Rafinare SA Constanta (simbol pe bursa RRC), in data de 2 aprilie, au fost imputerniciti George Philip Stevenson si Dinu Patriciu. Pentru SC Rompetrol Well Services SA Ploiesti (simbol pe bursa PTR), tot in data de 2 aprilie sunt imputerniciti tot Steverson si Patriciu.

Pentru SC Rompetrol Downstream, societate care nu este tranzactionata pe bursa, la aceeasi data, sunt imputernicite aceleasi personaje.

Cu o zi in urma, in 6 aprilie, Verestoy si Rosca isi deschid cont si semneaza contractul de intermediere cu TVM.

Conform aceluiasi secretar al Comisiei de Buget Finante din cadrul Parlamentului, Rosca a apelat ulterior tranzactiilor, pentru alimentarea contului, la "serviciile" SC Romania Cable TV SRL Constanta, pentru 2,7 miliarde de lei, in 7 aprilie, la Teleserv Cable SRL Cernavoda, pentru 576 miliarde de lei, la aceeasi data, la directorul executiv al cotidianului Ziua, Nicolae Lichiardopol,

suma de 103 milioane de lei fiind depusa in numerar la 9 aprilie. Rezulta de aici ca firma de brokeraj TVM, a acceptat operatiuni fara acoperire (in short). Pentru a derula operatiuni la bursa prin Alpha Finance este imputernicit acelasi Stevenson pentru Rompetrol SA (indice pe bursa VEGA), Colin R.

Hart pentru Saltville din Cipru, iar Harvey Sawikin pentru cele doua fonduri de investitii, se pare off-shore, Overseas si Clairmont.

Primii pasi de dans, derularea tranzactiei

In 7 aprilie, la orele 10.00, Alpha Finance introduce un ordin de cumparare pentru 32 de milioane de actiuni RRC pentru Leo Overseas Ltd.. Peste un minut, se da un ordin de cumparare pentru 100.000 de actiuni RRC pentru o persoana fizica, apoi un alt ordin de cumparare pentru alte 32 de milioane de actiuni RRC, pentru al doilea fond, Clairmont.

La ora 10.40, se dau doua ordine pentru cei doi greci, Vitoratos Andrew si Papaioannis Ioannis, pentru 16, respectiv 19 milioane de actiuni. Toate actiunile se cumpara la acelasi pret derizoriu de 116 lei bucata. Timp de 1 minut, 10.09 –10.10, Saltville Ltd. cumpara 1 miliard de actiuni RRC prin intermediul Alpha Finance, prin 5 ordine de cumparare de cate 200 de mil.

, la acelasi pret de 116 lei/actiune.

Cele peste 1.5 miliarde de actiuni vandute de Rompetrol SA Ploiesti reprezinta aproximativ 8% din capitalul social al SC Rompetrol Rafinare. Pierderea Rompetrol Ploiesti este de circa 40 milioane de dolari, un minus de 884 lei / actiune fata de valoare lor nominala.

Pirueta de miliarde

Am ajuns la ce ne doare: Saltville nu are bani sa achite cele 1 miliard de actiuni cumparate, asa ca le vinde mai departe. Introduce in intampinarea ordinelor de cumparare lansate de Alpha Finance si TVM ordine de vanzare si gaseste cumparator in doar 7 minute.

Astfel, vinde 550 de milioane de actiuni, la preturi cuprinse intre 250-300 de lei/ actiune, pret dublu fata de cel de achizitionare. Cumpara Voiculescu, prin fiica Rodica Camelia (478 de milioane actiuni) si Attila Verestoy (63 milioane actiuni).

La sfarsitul zilei de 7 aprilie, Saltville incasase un castig de 22 miliarde de lei, fara sa aiba un ban in cont si mai detinea 450 de milioane de actiuni RRC.

Ceilalti dansatori prezenti pe ring in data de 7 aprilie isi fac, la randul lor jocul:

* Papaioannis vinde cele 10 milioane de actiuni catre Vitoratos, in 9 aprilie, la pretul de 420 lei / actiune si arunca alte 10,7 milioane de actiuni in piata la pretul de 520 lei , realizand un profit de 6,7 miliarde de lei.

Vitoratos vinde 3 milioane de actiuni RRC, in 14 aprilie, catre un fond de investitii grecesc si 4 milioane de actiuni catre Papaioannis, la 630 lei actiunea si vinde in piata 3 milioane de actiuni la 630 de lei, bucurandu-se astfel de un castig de peste 3 miliarde de lei.

• Verestoy a vandut, la randul sau, 41 miliarde de actiuni RRC la un pret intre 657 si 770 lei actiunea. Liderul UDMR se bucura astfel de un profit de 7,7 miliarde de lei, ramanand in acelasi timp cu 28 miliarde de actiuni.

Dupa cum ne-a explicat senatorul de Harghita, "am cumparat si am vandut mai multe actiuni de pe piata libera. Puteti cumpara si dumneavoastra. Pretul minim, si asta este un secret pe care vi-l spun, este de 500 si ceva de lei pe actiune. Da, am cumparat in 7 aprilie cu 300 de lei. Repet, de pe piata libera", sustine senatorul UDMR.

Foarte interesant cum au cumparat la "pret subventionat" Voiculescu, Saltville, Verestoy, Rosca Stanescu si Tariceanu si nu Ramona Jitaru sau Memoranda Onac. Cat despre faptul ca Saltville este, de fapt, o casuta postala din Cipru, senatorul de Harghita ales pe listele Uniunii Maghiarilor n-are nici cea mai vaga idee: "Nu stiu".

Oricum, se pare ca "afacerea" a intrat in deplina legalitate si chiar e o moda, din moment ce Verestoy spune ca el inca vinde si cumpara.

• Sorin Rosca Stanescu si-a luat partea in zilele de 14 aprilie, cand vinde 4,5 milioane de actiuni (la 619 buc.) si in 15 aprilie cand scapa de ultimele actiuni ramase la pretul de 631 lei/ actiune. Rosca a incasat, astfel, un profit de peste 4 miliarde de lei. In urma tranzactiilor, Leo Overseas si-a tras un profit de 43 miliarde de lei, iar Clairmond Holdings de 24 miliarde de lei.

• Pachetul de actiuni cumparate de fata lui Voiculescu conduce, la valoarea de piata a actiunilor, la un profit de peste 200 miliarde de lei.

Asistenta Cameliei Voiculescu, Crenguta Chiriac, amabila si nevinovata, ne-a explicat ca nu ne poate raspunde daca sefa ei, aflata, evident, "intr-o sedinta", mai are sau nu actiuni la Rompetrol Rafinare, dar se va interesa si ne va contacta telefonic. Inca asteptam.

Prietenie veche

Liderul umanist, Dan Voiculescu, a avut posibilitatea sa stea la masa de joc cu Dinu Patriciu pentru ca intre cei doi exista o veche relatie de afaceri. Prin firma pe care o detine Voiculescu, SC Grivco Group, acesta distribuie un procent de 30 % din ceea ce produce liberalul Dinu Patriciu la Rompetrol, relatia functionand de foarte multi ani.

Voiculescu a incercat, de-a lungul anilor, sa guste din cea mai prolifica afacere a lumii: petrolul. Nu il intereseaza politica si PUR, decat in masura in care prin ele isi poate atinge scopurile materiale. In ecuatia Voiculescu – petrol, maharul socio-liberal are nevoie de Patriciu. Impreuna au incercat, de altfel, in 2000, sa preia Petrom printr-o firma din Cipru.

La aceasta ora, Voiculescu pofteste cu lacomie Petrom Service. Petrom Service este detinuta de salariatii Petrom, unde sefi sunt austriecii de la OMV. Acestia din urma detin 25% din societatea lui Dinu Patriciu. Influenta liberalului se exercita pe filiera Rompetrol – Petrom – Petrom Service.

In presa centrala au fost publicate comunicate de presa remise de angajatii de la Petrom Service, care anuntau opinia publica de faptul ca vor rezista si nu vor ceda in fata presiunilor lui Voiculescu.

Rezistenta angajatilor este, oricum, un fel de frectie la piciorul de lemn avand in vedere faptul ca, pana la urma, seful este Patriciu, iar el are, in afara de relatii cu patronul Antenei 1, mai ales interese (ale sale si ale partidului, care partid oricum a gustat suficient din ce a oferit Patriciu, vezi felia ce i-a revenit lui Tariceanu).

Arma fatala care poate il va indupleca pe Patriciu sa fie nasul mare in maritisul societatii in discutie este Stavarache. Liderii liberali nu s-au putut stapani si au iesit pe sticla cu declaratii imprudente si zgomotoase.

Nicolaescu a vorbit in calitate de purtator de cuvant al PNL, lucru pe care nu si l-ar fi permis fara avizul lui Patriciu, poate cel mai potent finantator al liberalilor, declarand cu siguranta papagalului care stie totul despre toate ca se afla in "negocieri avansate" cu primarul de la Bacau.

Insa, de fiecare data cand a avut ocazia, Stavarache a negat orice divort: nu iese din PUR, face dizidenta la Bacau, nu vrea nici cu PSD, nici cu PNL. Daca plecam de la premisa ca nu vorbeste gura fara creierul lui Nicolaescu, concluzia ar fi ca nu iese fum fara foc.

Este limpede pentru toata lumea ca alianta cal-magar PSD + PUR nu este compatibila cu batalia lui Stavarache impotriva baronilor pesedisti. In aceste conditii, de ce l-ar retine Voiculescu pe primarul bacauan in PUR? Nu, nu pentru capitalul de imagine pe care il detine acesta. Sau nu numai pentru asta.... (am stabilit de la inceput ca pe Voiculescu nu-l intereseaza politica decat ca mijloc).

Personajul care sustine ca nu are nici o treaba cu Securitatea si nici gura nu-i miroase vrea sa-l forteze pe Patriciu sa fie mai convingator cu baietii de la Petrom Service si sa-i determine sa vada mai repede binefacerile umbrelei Antena 1. Moneda de schimb este Stavarache. Cam asta a inteles Voiculescu din dorinta bacauanilor de a scapa de baroni. Nimic, adica.

Edilul bacauan a facut o conferinta de presa in care a tinut sus si tare ca merge la lupta electorala pe pielea lui, accesand optiunea independent. Indiferent care va fi pretul (iar acesta pare suficient de mare, pentru ca Stavarache sacrifica locuri eligibile garantate la parlamentare. Locuri, nu oameni).

Daca ar intra in oricare dintre partidele mai acatari din menu-ul electoral, nu ar face decat sa joace asa cum vor altii.

Precizam ca Stavarache nu a putut fi contactat pentru a ne explica la ce mod este folosit de propriul partid. Desi poate ca nici nu realizeaza.

Primarul Stavarache, perla de pe coroana umanista, pare suficient de dur chiar si pentru Voiculescu: nici nu se "cara" la altii, cum s-a sperat, nici nu se pierde in noua realitate PURa. D-ale lui Voiculescu "Daca vrem rezultate imediate, sa fim in Parlament fara nici un fel de risc, sa avem reprezentanti in Guvern, e simplu - trebuie sa facem o alianta.

Daca vrem sa ne pastram identitatea si demnitatea, sa fim un partid pe termen lung care sa conteze in Romania viitoare, trebuie sa mergem singuri in alegeri", a spus Voiculescu in 23 august pentru Rompres.

"Lui Romeo Stavarache ii va fi foarte greu sa iasa pe strazile Bacaului. Acolo a fost o batalie murdara, urata, dar asta-i politica", se eschiveaza liderul umanist.

"In teritoriu, pesedistii au adoptat o atitudine aroganta, de stapan", of, amintirile...

Statul isi fura singur caciula

In 2.08.2004, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare scoate pe tapet o Ordonanta (numarul 392) prin care spune ca tot ceea ce s-a intamplat in sceneta de teatru prezentata de noi este total ilegal, motiv pentru care amendeaza o firma care a intermediat vanzarile.

Asa cum ne-a obisnuit, Statul nostru scump si drag, la un castig de milioane grase in euro, amenda este pe masura de mica: fabuloasa suma de 50 de milioane de lei! Toate acestea va vor fi prezentate in numarul nostru viitor.