‘‘Oare ce mai face Ilie?’‘ ‘‘Care Ilie?’‘ ‘‘Ala de la Ape’‘. Un dialog auzit des dupa fuga cu coada intre picioare a fostului deputat Aurel Constantin Ilie, infrant rusinos in batalia din 2001 pentru sefia filialei PSD. Ilie e bine, mersi, ceea ce va dorim si dumneavoastra.

Ma rog, va dorim sanatate, ca influenta pe la ministere nu credem ca aveti, ca si el. Curiosi fiind, am cautat sa nu lasam intrebarea fara raspuns. L-am gasit (si) prin Bacau, la fel de prieten cu Bunicuta, desigur.

Partea plina a "paharului cu inundatii’‘ este ca in urma acestora, unii castiga. Mult, dar pana aici, nimic ilegal. Numai ca prea de multe ori cei numiti direct (procedura se numeste "incredintare directa’‘, pompos, nu?) sunt decisi de "cei de sus’‘ pe criterii pur politice.

Fara licitatii, fara dureri de cap... banii intra discret in pusculita celor "agreati’‘ de puterea politica. Parca nici performantele profesionale nu prea mai conteaza. In povestea care urmeaza, rolul principal ii revine lui Aurel Constantin Ilie.

Miliardele, ca valurile

Vara acestui an a lasat o buna parte din judetul Bacau acoperit de mal, busteni, pietris. Inundatiile au rupt efectiv matcile apelor, au lasat oameni pe drumuri, au distrus drumuri comunale si judetene.

Pentru ca istoria sa nu se mai repete (desi muntele ramas "chel’‘ nu va avea cum sa tina piept nici macar unei banale ploi de vara), statul, grijuliu, a hotarat ca ar fi cazul sa investeasca niste fonduri in refacerea punctelor distruse de inundatii, dar si in lucrari care sa previna inundatiile (fel si fel de canale de captare si redirijare a apelor).

Doar pentru judetul Bacau, lucrarile care urmeaza a fi facute se vor ridica la valoarea aproximativa de 56 de miliarde de lei (suma, care nu este inca batuta in cuie, va fi atrasa din mai multe institutii). Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacau a explicat "mecanismul cotizatiilor’‘.

"O parte din fonduri va fi atrasa de la Ministerul Mediului, o alta de la Silvic, de la Consiliul Judetean Bacau. Fondurile vor fi dirijate pe doua capitole - atat pentru partea tehnica, dar si pentru partea de executie’‘, a declarat Vamanu. Ca de obicei, cei care vor primi grosul finantelor publice vor fi "agreatii politici’‘.

Cel mai probabil acestia vor da apoi in subantrepriza lucrarile, lor ramanandu-le "caimacul financiar’‘. Iar munca... s-o faca nenorocosii, adica "neagreatii’‘.

Cine va desena?

Daca executantul lucrarii inca nu este cunoscut, de partea tehnica se va ocupa... Aurel Constantin Ilie, consilier de taina al presedintelui Ion Iliescu, fost deputat din partea PSD Maramures.

Dupa iesirea (de fatada) de pe scena politica, Ilie a intrat in afaceri. Astazi, fostul deputat maramuresean conduce SC Aquaproiect SA din Bucuresti. Judecand dupa modul in care a obtinut lucrarea de proiectare a constructiilor ce urmeaza a fi facute pe Valea Muntelui (prin atribuire directa de la Ministerul Apelor) am spune ca inca se descurca bine.

Adica e "agreat’‘ (ne vine in minte proverbul cu lasatul locului de buna ziua si cotizatiile la partid pentru campania electorala).

Dar sa vedem cat de agreat e cel care "a reprezentat interesele maramuresenilor in Camera Deputatilor’‘? Desi deocamdata valoarea totala a proiectului nu a fost facuta publica (urmeaza ca suma sa se stabileasca si sa fie adusa la cunostinta contribuabilului in sedinta de Guvern care va avea loc in cursul acestei saptamani), cartile sunt deja facute, iar banii care urmeaza a fi incasati sunt destul de frumosi, dat fiind ca, in general, o lucrare de proiectare se ridica la o valoare de 10 % din costul lucrarii efectuate de constructori. Adica cel putin 5,8 miliarde de lei.

Surse din cadrul Directiei Apelor Siret sustin ca lucrarea de proiectare va dura cel mult o luna, deoarece exista interesul ca lucrurile sa fie miscate cat mai repede (pentru ca influentele sa se resimta, iar "riscul’‘ ca lucrarea sa fie redirijata sa fie redus la zero).

Voinicul din poveste

Aquaproiect SA este o firma care a reusit performanta sa prinda mai multe lucrari din bani publici. Ne vom opri doar asupra unui proiect care a starnit valuri (degeaba, se pare): proiectul de alimentare cu apa a municipiului Bacau. Comandat de Dumitru Sechelariu, fostul primar PSD de Bacau, proiectul a fost executat tot de firma Aquaproiect.

Sechelariu a bagat mana pana la cot in buget, l-a platit pe fostul deputat de Maramures si... a bagat proiectul in sertar, langa cartile de poker, unde a ramas pana astazi. Adica nu a mai fost pus in aplicare!

Cum reuseste Aurel Constantin Ilie sa "sensibilizeze’‘ si sa-i fie incredintata direct fiecare proiectare a orice tine de apa? Va reamintim ca Ilie a indeplinit mai multe functii publice fiind, pe rand, ambasador al Romaniei in Rusia, ministru al Apelor Romane, membru in Consiliul National al Apelor.

Cea mai "senina’‘ explicatie, si probabil cea mai aproape de adevar, au gasit-o cei de la "Curentul’‘: "Stadiu (ministrul secretar de stat, n. red.) si Ilie sunt de ani de zile si in acelasi timp protejati ai presedintelui Iliescu.

Chiar daca Aurel Constantin Ilie a plecat din fruntea institutiei (Apele Romane), actualul ministru Speranta Ianculescu nu misca nimic fara stirea acestuia’‘. Cu alte cuvinte, fostul deputat PSD de Maramures controleaza suficient de bine Ministerul Apelor.

Iar vechile cunostinte din minister i-au fost folositoare si acum fostului deputat de Maramures care a reusit sa-si treaca in agenda de lucru o lucrare de miliarde pe meleagurile bacauane.

Lider de filiala prin telefon

Aurel Constantin Ilie a fost senator de Maramures in mandatul 1996-2000. Cum nimic nu este intamplator, nici nominalizarea lui nu a fost intamplatoare. Maramuresul are multe cursuri de apa, ceea ce inseamna lucrari privind regularizari de cursuri, consolidari de maluri si multe altele, un teren propice pentru lucrari ale unor firme apropiate de Ilie.

Dupa alegerile locale din 2000, el a fost ales presedinte interimar al filialei, sprijinit si de un grup de lideri de-ai locului care aveau si ei interesele lor economice. Se stie ca afacerile cu lucrari pe cursuri de ape sunt cele mai banoase si greu de controlat. Dupa ce PDSR a castigat alegerile generale, Ilie a fost numit ministru al Apelor si Padurilor.

Legenda ca a adus bani in judet este adevarata in masura in care majoritatea fondurilor dirijate spre Maramures s-au dus la firmele agreate de Ilie.

Politic, a pus umarul serios la dinamitarea ‘‘unitatii’‘ organizatiei. I-a indepartat pe cei care reprezentau un pericol politic, iar pe altii i-a imblanzit cu ‘‘firimituri’‘ de lucrari de la firmele aflate sub ‘‘ocrotirea’‘ sa. A condus filiala in mod aproape dictatorial.

El a vrut - si a reusit in parte -, sa numeasca sefii institutiilor descentralizate, nu se consulta cu mai nimeni si conducea singur. Nici prin judet nu prea a dat. Sintagma ‘‘conduc telefonic’‘, spusa la un moment dat chiar de Ilie, confirma autoritatea excesiva a acestuia. Evident, nemultumirile liderilor PDSR maramureseni au rabufnit si de atunci se tot razboiesc.

La sfarsitul lui 2001, a pierdut alegerile din organizatie nu pentru ca Liviu Bechis (cel ales presedinte al PDSR Maramures) era foarte iubit, ci datorita atitudinii sale arogante si a afacerilor care au inceput sa iasa la iveala.