La sapte ani de la cea mai rasunatoare inselaciune care a zguduit vreodata mediul de afaceri din Romania, unul dintre protagonistii scandalului a ajuns dupa gratii. Rind pe rind, Constantin Elisei, fostul sef al Garzii Financiare, a contestat sentintele pe care le-a primit si si-a aminat executarea pedepsei pe motive medicale.

De fiecare data cind politistii mergeau sa il ridice, barbatul era gasit la spital in Bucuresti, internat cu afectiuni cardiace care nu-i permiteau regimul de detentie. Pina la urma insa, Constantin Elisei trebuia sa ajunga o data si o data in arest. A venit si s-a predat singur si, prin intermediul unei cunostinte

sus-puse, a avut grija ca politistii sa promita ca vor pastra tacerea privind executarea mandatului. Lucru care s-a si intimplat. Cu toate acestea, l-am descoperit pe Constantin Ilisei in Penitenciar. „Intr-adevar, s-a executat mandatul pe numele lui Constantin Ilisei si a fost transferat in Penitenciar“,

ne-a declarat sec comisarul sef Ioan Bodia, ofiter de presa in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi. Mai multe amanunte legate de data la care a fost executat mandatul si de cite ori a primit fostul comisar al Garzii Financiare aminarea executarii pedepsei a fost imposibil sa le obtinem pe cale oficiala.

Un milion de dolari ascunsi in butoaie cu miere

Doi iordanieni au disparut in urma cu sapte ani din Romania, dupa ce au dat un tun de un milion de dolari. Banii, rodul unei afaceri dubioase in care au fost implicate si societatile Pangran Iasi si Comcereal Constanta, au parasit tara in butoaie cu miere de albine. Nimeni nu a reusit de atunci sa mai dea de urmele celor doi arabi.

In boxa acuzatilor au ajuns alte sase persoane implicate in scandalul griului tranzactionat prin firmele fantoma ale arabilor, printre care si fostul sef al Garzii Financiare Iasi, Constantin Elisei, care a jucat rolul de intermediar.

Oficial, Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si fratele sau, Ali Saleh al Saleh Suleiman, sint dati in urmarire generala si internationala din anul 2000, la citeva luni dupa ce impotriva lor a fost pronuntata o sentinta definitiva si irevocabila.

Tun ametitor chiar si dupa sapte ani

In 1997, politistii ieseni au descoperit o afacere extrem de simpla cu griu, in conturile firmelor fantoma ale celor doi iordanieni pierzindu-se uluitoarea suma de 7,9 miliarde de lei.

La baza afacerii pe care au intermediat-o Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si fratele lui a stat tranzactionarea a 10.000 de tone de griu, provenite de la Comcereal Constanta, dintre care 6.000 de tone au intrat in depozitele Pangran Iasi. Pentru toate cele 10.000 de tone, societatea ieseana a platit arabilor 8,9 miliarde de lei, adica, la acea vreme, echivalentul a peste un milion de dolari.

Din toata suma, la Constanta a mai ajuns doar un miliard de lei, restul topindu-se in buzunarele iordanienilor, care au fugit din tara. Banii au fost ingenios dositi in citeva butoaie cu miere de albine, motiv pentru care la controlul vamal nu a fost nici o suspiciune.

Elisei a semnat in fals

Cu toate ca afacerea era destul de simpla, anchetatorii au descoperit o multime de fire incilcite si implicarea multor oameni mari ai Iasului. In septembrie '97, Comcereal Constanta a ramas cu un surplus de griu refuzat la export, de care trebuia sa scape repede, pentru a evita pierderile.

Atunci au intrat pe fir afaceristii iordanieni, care s-au aratat interesati sa cumpere cerealele si care au negociat vinzarea lor catre Pangran Iasi. La Constanta, ei au fost reprezentati de Constantin Elisei si Ioan Botezatu, care au incheiat contractul in fals, sustinind ca sint patronii firmei „Simon Trade“.

Societatea ii apartinea, de fapt, ieseanului Silviu Nastase, dar era controlata de iordanieni. Pentru reusita afacerii de la Constanta, Constantin Elisei a fost „stimulat“ cu un spatiu comercial evaluat in 1997 la 160 de milioane de lei, pe care urma sa il primeasca la final.

Iordanienii au fost achitati in prima faza

Dupa un an si jumatate de cercetari si procese, judecatorii ieseni au dat o sentinta in acest caz, la fel de uluitoare ca si modul in care au reusit arabii sa pacaleasca societatile iesene. Doar Constantin Elisei, fostul sef al Garzii Financiare Iasi, si Ioan Botezatu, administratorul uneia dintre firmele patronate de arabi, au fost condamnati la cite 10 luni de inchisoare, insa doar pentru fals.

Ulterior, Curtea de Apel Iasi a pronuntat sentinte usturatoare in acest caz. Cei doi iordanieni, achitati la termenul din ianuarie 1999, au primit citeva luni mai tirziu cite 12 ani de inchisoare pentru inselaciune si evaziune fiscala. Constantin Elisei a primit 5 ani pentru complicitate la inselaciune, la fel ca si Ioan Botezatu.

Ieseanul Silviu Nastase s-a ales cu 3 ani pentru favorizarea infractorului, in timp ce fostul director al Comcereal Constanta, Petrea Pienescu, a primit 3 ani si jumatate pentru gestiune frauduloasa. Cind sa se duca la puscarie, Elisei a cerut si a obtinut o aminare a executarii pedepsei cu trei luni.

Intre timp, avocatul sau a facut o contestatie la executare, invocind articolul 15 din Codul Penal, care prevede aplicarea facultativa a legii penale mai favorabile, in cazul pedepselor definitive. Astfel, a obtinut o sentinta cu executare de trei ani si noua luni. n

Arabii s-au apucat de tepe in 1995

Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si Ali Saleh al Saleh Suleiman s-au apucat de afaceri in anul 1991, infiintindu-si societatile Murad SRL Iasi, respectiv Alox Com SRL Iasi. Inca de la inceput, ei s-au ales cu amenzi date de Administratia Financiara pentru ca „uitau“ sa-si achite datoriile la bugetul de stat.

Primele „tunuri“ le-au dat in 1995, pe lista victimelor numarindu-se o societate din Sibiu, cu 380 de milioane de lei, si una din Alba Iulia, „miza“ afacerii profitabile doar pentru cei doi arabi ridicindu-se la 600 de milioane de lei.