Lazile frigorifice au fost achizitionate "la negru", de la firma Med Invest (culmea tupeului!), care mai solicita in momentul de fata inca 1,2 milioane euro, pentru punerea in functie a acestor instalatii. Nemultumirile studentilor medicinisti au ajuns la maxim, din cauza conditiilor in care isi desfasoara cursurile, dar mai ales a modului in care isi desfasoara lucrarile practice de anatomie.

"Facem disectii in conditii ce depasesc orice imaginatie. Inchipuiti-va ca lucram pe cadavre mucegaite, care zac de luni de zile in formol. Laboratoarele de disectie sunt un adevarat focar de infectii", povesteste o studenta care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Conform declaratiilor studentilor, cadavrele pe care le folosesc la practica zac in subsolurile Institutului de Anatomie, dar si in subsolul corpului de pe strada Horia, in care se mai tin cursurile de Anatomie de la UMF. O parte din profesorii medicinisti acuza vechea conducere a Universitatii de "fapte iresponsabile".

Practic, cei nemultumiti au povestit cum, inca din 1998, au fost achizitionate de la firma Med Invest mai multe lazi frigorifice, in care cadavrele ar fi putut fi conservate in conditii igienice. Cu toate ca suma la care au fost achizitionate lazile frigorifice a fost exorbitanta, aparatele frigorifice zac de mai bine de 6 ani, in subsolurile Institutului de Anatomie.

Vanzare fara acte?

Surse din cadrul UMF au dezvaluit modul in care au fost achizitionate lazile frigorifice, acum 6 ani. Astfel, firma Med Invest ar fi primit lazile frigorifice, sub forma de donatie de la o fundatie evreiasca din Austria. La scurt timp, instalatiile au fost vandute in 1998 Institutului de Anatomie din Iasi, cu peste 600.000 marci germane, ceea ce ar echivala cu circa 400.000 dolari.

Aceleasi surse reclama faptul ca, pentru achizitionarea aparatelor, nu s-a semnat nici un contract de vanzare-cumparare si nu a fost emisa nici o factura. Exista totusi un fel de contract sau, mai bine spus, un fel de precontract semnat de Dana Bugeac, fosta sefa de cabinet a lui Carol Stanciu.

In afara de acest act neoficial, nu exista inca nici un referat, care sa solicite acele instalatii si nici o decizie a rectoratului. Mai mult decat atat, aceste lazi frigorifice nu figureaza in nici un inventar de la Institutul de Anatomie. Mentorul acestei inginerii se pare ca este profesorul Dan Stefan Antohi si Rares Cristea, reprezentantul de vanzari al Med Invest pe Moldova.

Burlui intervine

Dupa instalarea noului sef al UMF, Vasile Burlui, cazul a fost cat de cat acoperit, dupa ce noul rector a solicitat lui Antohi un referat de necesitate. Mai mult decat atat, Vasile Burlui intentioneaza sa supuna dezbaterii Senatului Universitatii punerea in functiune a instalatiilor frigorifice, care zac in subsolurile de la UMF. Pana aici, totul pare a fi intrat pe un fagas normal.

Adevaratul scandal pare a incepe, insa, abia acum. Aceleasi surse au relatat ca, pentru punerea in functiune a acestor instalatii, firma Med Invest solicita colosala suma de 1,2 milioane euro, adica de peste doua ori suma la care au fost achizitionate.

Intrebarea este daca Vasile Burlui va fi de acord cu aceasta investitie si in buzunarul cui vor intra o parte din banii dati pentru punerea in functie a instalatiilor?

Carol Stanciu face pe niznaiul

Fostul rector, Carol Stanciu, motiveaza ca instalatiile frigorifice nu au fost inca instalate, deoarece Institutul de Anatomie se afla de mai multi ani in reparatie. De asemenea, Stanciu recunoaste ca suma care a fost data firmei Med Invest a fost foarte mare. "Stiu ca acele lazi frigorifice au costat destul de mult. Eu nu am nici o treaba privitoare la achizitia acestora.

Ca rector, am luat ceea ce profesorii de la Anatomie au solicitat. UMF a facut la acea vreme un efort financiar deosebit, pentru a lua ceea ce 3-4 profesori au solicitat", spune Carol Stanciu. Acesta a mentionat ca lazile frigorifice au fost solicitate de profesorii Stefan Dan Antohi, Mircea Zamfir si Doina Frincu.

"Cadavrele stau intr-o baie de formol, motiv pentru care multe cadre didactice s-au imbolnavit de cancer. Chiar cinci cadre didactice au murit din cauza cancerului luat de la aceste cadavre, care zac acolo necorespunzator", a spus fostul rector.

In final, profesorul Carol Stanciu a declarat ca "toata vina, in acest caz, apartine profesorilor de la Anatomie, iar despre toate aceste nereguli, profesorul Antohi stie foarte bine".

Alina RUPEANU