O colaborare internationala, dintre GAZETA si publicatia germana "Nürnberger Nachrichten" duce la concluzii-soc: "cartitabili" care devin milionari in euro pe seama orfanilor! Comisariatul pentru Criminalitate Economica din Roth a desfiintat asociatia care are o filiala si in Ocna Sugatag, iar preotul evanghelist Steuer si asociatii de origine romana sunt cercetati pentru delapidare si pentru alte motive criminale!

Dupa mega-scandalul sexual din anul 2001, alte fapte cutremuratoare ii aduc in atentia organelor abilitate pe cei care se ocupa de institutionalizarea copiilor din Ocna Sugatag.

Reamintim ca in vara anului 2001, Rosa Engelman (fosta voluntara a asociatiei de caritate "Crucea Malteza") a demascat faptul ca germanul Detlef Potempa, presedintele asociatiei, abuza sexual copiii de la Centrul de Plasament din Ocna Sugatag, inca din anul 1994! Unii dintre copiii care au sustinut ca au fost abuzati de Potempa (uneori chiar in fata unor amici ai acestuia) au spus ca

se bucurau de atentii din partea presedintelui asociatiei "Crucea Malteza", pentru a pastra secretul.

Dupa trei ani de liniste relativa, in micuta localitate maramureseana, apele cloruro-sodice au scos la iveala un nou scandal. De aceasta data este vorba despre un caz intrat deja in atentia Comisariatului pentru Criminalitate Economica din Roth (Germania): delapidare si alte motive criminale.

Cazul, investigat in Germania de catre comisarul Bregender, a dus deja la cercetarea penala a sefilor organizatiei "Kriegskinder Nothilfe" si a catorva cetateni romani cu diverse legaturi cu filiala din Ocna Sugatag. Mai mult, activitatea organizatiei-mama a fost sistata de catre anchetatori!

O poveste sarata

La 490 de metri altitudine, in depresiunea Maramures, izbita cu tampla de poalele lantului de munti vulcanici Tibles-Gutai, pe dealul ce desparte valea Marei de a Cosaului, se gaseste un loc ce-si trage numele de la exploatarile de sare din timpul ocupatiei romane.

Din secolul care-a incheiat al doilea mileniu, dupa surparea vechilor galerii de sare, in acele locuri s-a ridicat la suprafata un ochi de apa calda si sarata. De atunci, Ocna Sugatag a devenit statiune balneo-climaterica. Ce nu se stie cu exactitate este de cand a devenit acel loc din Maramures o tinta predilecta pentru cei care pateaza obrazul caritabilitatii.

Insa, din pacate, copiii sarmani institutionalizati de Statul roman au avut parte de multi care au pozat in "nenea care le aduce dulciuri" si care s-au dovedit, in final, niste infractori. Recent, un nou scandal aduce pe firmament micuta asezare maramureseana.

Preotul evanghelist Theophil Steuer, seful organizatiei de caritate "Kriegskinder Nothilfe", este cercetat penal pentru delapidare si alte motive criminale. Povestea cu gust de sare a inceput in anul 2000.

Atunci, o fundatie din Germania coordonata de Hubert Schwarz (un fost mare ciclist), a finantat si a pus piatra de temelie a ceea ce avea sa devina complexul de case de tip familial "Curcubeul" de pe strada Unirii, nr. 2 A din Ocna Sugatag.

Administratorul centrului a fost numit sigheteanul Gheorghe Pituc, conducatorul unei filiale a organizatiei de caritate "Kriegskinder Nothilfe". In timp, in curtea complexului "Curcubeul" au inceput sa rasara sase constructii (tip vila, cu un etaj si mansarda). Investitia a fost mare, banii provenind in mare parte de la fundatia "Hubert Schwarz".

Proiectul prevedea oferirea unor servicii sociale complexe unor copii institutionalizati. Numai ca unde sunt bani multi apar, inevitabil, si ispitele.

Evanghelistul privat

Inainte de a patrunde in subteranul acestui caz, se cuvin cateva precizari. "Kriegskinder Nothilfe" isi are sediul in Roth (Germania) si este o organizatie de caritate care a luat fiinta in anul 1990, in timpul conflictului sarbo-croat.

In scurt timp, organizatia a ajuns sa desfasoare activitati in mai multe tari balcanice (in Romania are un centru in Ocna Sugatag si unul in Carei), in Afganistan si Irak. Conducatorul organizatiei este preotul evanghelist Theophil Steuer.

Centrul din Ocna Sugatag cuprinde sase vile cu un etaj si mansarda: doua dintre acestea sunt locuite de 33 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani, una gazduieste administratia, alta indeplineste functia de bloc alimentar, o vila fiind complet utilata dar goala (asistentul social Magda Ekkert declarand ca cei de la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului le-au creat dificultati in preluarea a 12 copii) si o constructie nu este finalizata. Casele de tip familial si-au inceput activitatea pentru care au fost proiectate in 2002, iar finantarile pentru intretinerea centrului se obtin din donatii din Germania.

In cadrul cercetarilor intreprinse de ziaristii Blinten si Ritzen si de comisarul Bregender de la Comisariatul pentru Criminalitate Economica din Roth s-au descoperit nereguli grave, printre care afaceri private ale preotului Stauer cu bunuri destinate ajutorului copiilor orfani. Stauer a infiintat, fara instiintarea membrilor organizatiei "Kriegskinder Nothilfe", firma Synergicon.

Prin Synergicon erau comercializate produse second-hand, donate de cetatenii germani pentru ajutorarea copiilor orfani. Intre 2002-2003, se estimeaza ca Synergicon a desfasurat afaceri de peste 1 milion de euro.

Intamplator, si Pituc

Cu totul intamplator, si Gheorghe Pituc este administrator-reprezentant al "Kriegskinder Nothilfe", al celui mai mare magazin de "help-uri" din Sighet (conform declaratiei sale, el nu are nici o legatura cu Synergicon). Magazinul este situat pe strada Unirii nr. 1 si se spune ca afacerea merge brici.

Acolo se vand haine, incaltaminte, paturi, lenjerie de pat, jucarii in cantitati impresionante, carti, obiecte de uz gospodaresc, artizanat, usi, geamuri, calculatoare, biciclete, geamantane, corpuri de iluminat, instrumente muzicale, schiuri, carucioare de copii, posete si cam tot ce iti poti imagina. Mai putin elefanti.

Lunar, in jurul datei de 20, la magazinul lui Pituc sosesc noi transporturi de marfa. Unii sigheteni spun ca daca anul trecut se puteau cumpara lucruri de calitate, acum acestea nu mai apar pe rafturi, ci dispar in "magazia din spate", fiind plasate preferential. Oricum ar fi, vanzarile se cifreaza la cateva milioane pe zi. Ce se impoziteaza si cum, n-am aflat.

In 6 octombrie am testat modul in care este respectata legea comertului in magazinul condus de Pituc. Am cumparat un vas kenyan traditional, din lut ars pictat, cu 30.000 de lei. Desigur, nimeni nu ne-a dat bon de casa, pentru ca desi in magazin exista casa de marcat, aceasta este decorativa.

Cat timp am stat in magazin, nimeni nu a folosit-o! Despre acest tip de activitati economice, Pituc a motivat: "nu este auto-finantare, din sponsorizari nu ne acoperim cheltuielile si atunci primim donatii prin care ne sponsorizam (?), dar totul este legal pentru ca platim la Stat niste taxe pentru...

" Intrebat de ce nu se acorda bonuri, Pituc a recunoscut cu o jumatate de gura: "deci, probabil n-a cerut persoana, dar eu va arat ca... bonurile, care se incaseaza zilnic. Despre treaba asta, probabil n-a dat sau n-a cerut si n-a dat. Obligatia vanzatoarei asta e... am si fost pentru treaba asta sanctionat. Asta e o realitate."

Fraudele si rubedeniile

Revenind la cazul "Kriegskinder Nothilfe", legatura dintre organizatia-mama si filialele din Romania se facea prin intermediul lui Michael Neussinger, un cetatean german casatorit cu o romanca.

Important de retinut este un aspect furnizat de ziaristii germani Alex Blinten si Uwe Ritzer de la "Nürnberger Nachrichten" (cu care am colaborat in acest caz), aspect confirmat si de unele surse din comuna: Neussinger este ruda cu Gheorghe Pituc, coordonatorul filialei din Ocna Sugatag (potrivit surselor ar fi cumnati, Pituc a refuzat sa lamureasca dilema, spunand: "sunt lucruri particulare despre care n-are nici o legatura sa vorbesc"). In activitatile organizatiei din Romania au fost descoperite urmatoarele: un donator din Germania a oferit o suma de bani pentru operatia unui copil de 1 an. Banii au fost incredintati preotului Steuer care i-a plasat lui Michael Neussinger. Cu acesti bani, Gheorghe Pituc a cumparat o casa cu gradina.

Ziaristii germani sustin ca acea casa a fost inregistrata la notariat pe numele Sheila si Gheorghe Pituc (Sheila Pituc fiind cumnata lui Neussinger).

Fundatia "Hubert Schwarz" a facut plangere penala impotriva celor de la "Kriegskinder Nothilfe", pentru ca exista suspiciunea ca banii sa fi fost folositi in scopuri personale. In aceeasi chestiune sunt cercetati si Neussinger si rudele sale din Romania, iar organizatia din Roth a fost desfiintata.

"Bai, cumparati-i o casa!"

Dialogul cu Pituc despre inexistenta operatie a confirmat ca pentru operatia unui copil din Romania au fost stransi din donatii niste bani care au fost luati de la preotul Steuer de catre conducatorul proiectului, domnul Neussinger.

Rep.: Cum au fost folositi acesti bani?

G.P.: Cum adica, cum au fost folositi? Familiei respective i s-a cumparat o casa, fiind ca nu aveau nici o posibilitate. Ei stateau intr-o cocioaba. Este vorba despre o casa din Moftinu Mare (Satu Mare).

Rep.: Cum se numeste acea familie?

G.P.: Deci nu stiu daca... eu v-am zis ca este.

Rep.: Doresc sa verific aceasta informatie.

G.P.: Da, puteti. Nu... ce sa ascundem? Deci, ce s-a intamplat? Copilul a decedat intre timp. Medicii de aici... a fost dus la Cluj, nimeni nu si-a asumat raspunderea de a-l opera, iar cand am primit o unda buna din Germania (un medic care si-ar asuma raspunderea operatiei), copilul, a doua zi, a decedat. Oferta nemtilor a venit tarziu.

Asta a fost, dar noi, din banii aia care au venit din sponsorizare pentru copil, tot la propunerea persoanei care a donat, deci nu a lui domnul Steuer sau domnul Neussinger... Deci la sugestia doamnei, aaa... "Bai, cumparati-i o casa, daca nu se poate face nimic cu copilul ala. Ajutati familia." Deci asta a fost. Doamna, intre timp, la 48 de ore sau 60 de ore, s-a razgandit.

Dar deja era facuta tranzactia. Si doamna a fost nemultumita.

Rep.: Dumneavoastra ati achizitionat casa?

G.P.: Da. Deci, este a "Kriegskinder Nothilfe" Ocna Sugatag, dar este a familiei respective (!). Deci ramane... pana traiesc ei. Nu a fost trecuta pe numele lor din motive de siguranta. Stiti... consuma bauturi alcoolice si n-am vrea sa ne trezim maine ca isi vand casa. Nici noi n-am vrea sa ne trezim saptamana viitoare in locul celor implicati in acest scandal international.

Pentru ca vom reveni.

Averea unui caritabil

Desi se spune ca angajatii sigheteni ai fundatiei au salarii peste medie, desi familia Pituc locuieste oficial intr-un apartament din cartierul sighetean Bogdan Voda, desi autoturismele lor sufera de "snobism cronic" (avand toate numarul cu initialele PIT), tot nu ne-a convins o convorbire telefonica de posibilitatea ca prin activitati caritabile, un fost gardian public la origini sa se imbogateasca intr-atat.

Rep.: Domnule Pituc, dumneavoastra ati fost gardian public, acum traiti suficient de indestulator. Tinand cont ca desfasurati doar activitati de caritabilitate, cum explicati?

G.P.: Bine, am niste salarii. In momentul asta, deci de cativa ani... treaba asta o fac de 4-5 ani.

Rep.: Nu m-ati convins. Numai din activitatea caritabila, din salariul acesta?

G.P.: Da, din salariu meu. Da.

Rep.: Cine va acorda salariu?

G.P.: Cum cine imi acorda salariu? Da’ nu eu stabilesc salariile?... Deci, persoanele care conduc asociatia.

Pituc, despre scandal

Rep.: Stiti ca domnul Theophil Steuer este cercetat in Germania de catre Comisariatul pentru Criminalitate economica?

G.P.: Domnul Steuer este doar un sponsor al asociatiei. Ca este cercetat in Germania, este treaba lui particulara, aaa... deci, pe mine ma intereseaza Kriegskinder Nothilfe pe Sighetu Marmatiei sau Ocna Sugatag. Restul... deci noi suntem independenti. Deci, n-am o... avem o relatie de parteneriat. Asta ne intereseaza.

Rep.: Sub ce forma sunt manifestate sponsorizarile domnului Steuer?

G.P.: Cum adica? Astea sunt lucruri care nu stiu daca va intereseaza. Dumneavoastra intrebati-ma de lucruri strict de Kriegskinder Nothilfe Ocna Sugatag, la orice va raspund in ce priveste asta. In rest... cum is sponsorizat?, ce forma?... astea-s lucruri care nu cred ca va intereseaza pe dumneavoastra.

Rep.: Sunt secrete?

G.P.: Nu sunt secrete, dar nu stiu daca va intereseaza. Eu nu stiu daca va intreb, v-am intrebat eu sau... va intereseaza viata dumneavoastra particulara sau financiara?

Rep.: Ma intereseaza aspectul sponsorizarilor unei organizatii de caritate din Maramures, pentru ca este o problema...

G.P.: A firmei noastre.

Rep.: Kriegskinder Nothilfe este o firma?

G.P.: Da, este asociatie umanitara. Deci, este asociatie. Este problema noastra daca noi avem ceva financiar sau ceva.

Rep.: Care este pozitia domnului Michael Neussinger in cadrul acestei asociatii?

G.P.: Pai, iarasi nu stiu daca treaba asta trebuie sa va dau niste raspunsuri clare. V-am zis, dumneavoastra puneti-mi intrebari despre Kriegskinder Nothilfe Ocna Sugatag. Va intereseaza mai mult domnul Neussinger, domnul Steuer... deci, iarasi revenim in legatura cu afacerile: ei au, daca cumva au... au ei organele lor competente, care, la o adica, cerceteaza. Nu noi...

Nu stiu, dumneavoastra daca stiti, poate stiti mai bine ca mine.

Rep.: Cine este Hubert Schwarz?

G.P.: Este unul dintre sponsorii care au ajutat la construirea caselor de la Ocna Sugatag.

Rep.: Ati luat legatura in ultima perioada cu dansul?

G.P.: Cu dansul nu, fiind ca a refuzat sistematic sa ia legatura cu noi.

Rep.: Din ce cauza?

G.P.: Probabil a fost nemultumit. Cauza efectiv nu o stiu, nu-mi dau seama.