Ieri, la sediul PSD, atmosfera era apasatoare, mai multi membri ai partidului spunind ca nu vor alerga in campanie pentru niste bucuresteni.

Lansare de candidati, dar fara candidati. Cam asta s-a intimplat simbata la Sala Palatului, unde citeva mii de activisti PSD si PUR au asteptat cu sufletul la gura sa afle listele Uniunii PSD-PUR pentru Parlament. In noaptea de vineri spre simbata s-a negociat intens pina spre ora 4.00, discutiile fiind reluate simbata dimineata la ora 8.30.

Cum nu s-a ajuns la nici un rezultat, presati de timp, liderii PSD au decis sa nu mai anunte nici o lista, preferind varianta cu acei 200 de oameni adusi pe scena.

Decizia a provocat rumoare printre cei 5.000 de participanti, care sperau sa se intoarca in teritoriu cu listele gata batute in cuie. Probabil ca liderii PSD au dorit sa evite nemultumirile iminente care puteau aparea chiar la un moment festiv, cum a fost cel de simbata.

Cit priveste listele Iasului, bomba a picat simbata dupa-amiaza, cind au aparut primele informatii vizavi de numele candidatilor. Astfel, la Senat, prima pozitie i-a revenit senatorului Ion Solcanu, el fiind urmat de George Cristian Lazar (secretar de stat in MApN) si umanistul Radu Terinte. La Camera Deputatilor, primul loc este ocupat de Valer Dorneanu.

Pe pozitiile urmatoare se regasesc senatorul Vasile Mocanu, deputatul Leonard Cazan (fost ministru al Prognozei si Dezvoltarii) si Gabriela Nedelcu (Pascani). Pe locurile 5 si 6 se afla deputatul Traian Dobre si presedintele executiv al organizatiei, Valentin Soroceanu.

Liderul PSD Iasi, Ion Solcanu, ne-a declarat ca sint batute in cuie doar primele trei pozitii la Senat si primele patru la deputati. Cu alte cuvinte, sint serios amenintate pozitiile detinute deocamdata de Traian Dobre si Valentin Soroceanu.

„Sa vina bucurestenii sa umble in campanie“

Valentin Soroceanu, presedinte executiv PSD Iasi

Cel mai probabil, in cursul zilei de astazi, se vor stabili si numele politicienilor care vor ocupa cele doua locuri ramase in discutie.

La o prima privire, suprinde numarul mare de candidati de la centru impusi pe listele Iasului. Acest lucru va atirna ca o piatra de moara in campania electorala, in conditiile in care, excluzindu-l pe Dorneanu, cei doi candidati impusi de la centru (George Maior si Leonard Cazan) nu sint nici pe departe nume sonore in cadrul partidului de guvernamint.

In plus, inclusiv senatorului Ion Solcanu actuala situatie ii creeaza probleme, mai ales ca liderul PSD Iasi s-ar putea trezi cu un val de nemultumiri in cadrul filialei.

De altfel, ieri, la prinz, in sediul PSD, atmosfera era apasatoare. Totusi, senatorul Ion Solcanu a declarat ca este optimist in privinta sanselor PSD, in ciuda celor trei bucuresteni aparuti din senin pe listele Iasului.

La sediu si-a facut aparitia si presedintele executiv al PSD Iasi, Valentin Soroceanu, vizibil nemultumit de vestile sosite de la Bucuresti. De altfel, Soroceanu nici nu stia ca Vasile Mocanu fusese mutat de la Senat pe listele de la Camera, chiar daca ocupa o pozitie de frunte in cadrul organizatiei.

Intrebat ce spun membrii partidului despre listele PSD, Soroceanu a izbucnit: „Sa vina bucurestenii sa umble in campanie la Iasi“.

Una dintre surprize o constituie absenta deputatului Cristian Nichifor pe listele de la deputati, el fiind cotat cu sanse reale, dupa ce a iesit in alegerile preliminare pe locul al doilea, dupa Valer Dorneanu.

Contactat de „Jurnalul de Est“, Cristian Nichifor a declarat ca, daca aceasta e decizia partidului, o va respecta. Totusi, el a recunoscut ca la Bucuresti au fost depuse o multime de contestatii la adresa sa. „Eu eram pe doi.

Pe cine sa contest, pe Valer Dorneanu, de pe locul intii? Asa ca, cei de pe ultimele locuri au depus contestatii impotriva celor din frunte“, a afirmat Nichifor.

La rindul sau, Solcanu a precizat ca Nichifor ar fi cazut la “examenul“ Consiliului de Integritate Morala, dar nu a oferit alte amanunte.

In orice caz, listele PSD Iasi, cel putin in actuala varianta, sint cele mai slabe pe care acest partid le-a prezentat vreodata in alegeri. Voci din partid spun ca PSD ar putea pierde masiv voturi, mai ales in municipiul Iasi, unde oamenii sint mult mai informati si nu agreeaza varianta candidatilor impusi cu forta de la centru.

La Iasi, PUR a primit doar firimituri de la PSD

Una dintre surprizele listelor PSD-PUR o constituie locul trei la Senat oferit umanistului Radu Terinte, desi initial se parea ca el are asigurata pozitia a treia la deputati. Pozitia este considerata neeligibila, insa Radu Terinte se declara multumit.

„Nu-mi ramine decit sa muncesc mai mult in campania electorala“, a spus Terinte, care a adaugat ca este convins ca va prinde un mandat de senator.

Alianta D.A. jubileaza

Liderii liberali si democrati ieseni au evitat ieri sa comenteze listele PSD, desi pe chipul lor se putea citi multumirea, la auzul vestilor din tabara puterii. „Nu este corect sa comentez inainte ca PSD sa anunte oficial lista candidatilor“, a spus Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi.

La rindul sau, Varujan Vosganian, primul la Senat din partea Aliantei D.A., a spus ca „lista PSD ii creaza o stare de confort“. „Sint cel mai putin bucurestean dintre toti“, a spus Vosganian. Totusi, liberalul a spus ca „atit timp cit e o chestiune a PSD, nu Alianta se va implica in a rezolva problemele lor“.